IMA DOBRIH NAZNAKA Oglasio se šef misije EULEKS pa poručio: Prisustvo kosovske policije na severu je ekstremno smanjeno

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2023, 13:31

"IMA DOBRIH NAZNAKA" Oglasio se šef misije EULEKS pa poručio: Prisustvo kosovske policije na severu je ekstremno smanjeno

Ipak, prvi čovek misije EULEX ističe da cilj ovih policijskih jedinica nije usmeren na zamenu pripadnika kosovske policije.

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano kaže da ta Misija radi sa policijom i kosovskim vlastima u nastojanju da se smanji prisustvo policije u oblastima opštinskih zgrada i uprava na četiri opštine za nekih 25 odsto, prenosi Juronjuz Srbija.

- Očekivali smo da ćemo pomoći u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << daljem smanjenju tog prisustva za dodatnih 25 odsto - rekao je Barbano u intervjuu za Juronjuz Srbija dodajući da je juče prisustvovao sastanku sa komandantom Kfora i sa direktorom Kosovske policije.

Kako je pojasnio Barbano, postepeno povlačenje policije bi bio korak iz tzv. Bratislavskog sporazuma koji uključuje različite korake za deeskalaciju na severu.

- Trenutno smo angažovani sa Kosovskom policijom i Kforom kako bismo definisali tehničke aspekte modaliteta kojima će biti sprovedene ove procene bezbednosti. Ali, proces možemo smatrati započetim - ističe on, dodajući da "ima dobrih naznaka".

- Po našoj proceni, prisustvo specijalne kosovske policije na severu je ekstremno smanjeno i to je bio prvi preduzeti korak od strane vlasti u Prištini. Euleks je takođe povećao svoje prisustvo na severu - sada imate vidljive patrole koje imaju za cilj da popune prazninu stvorenu nakon podnošenja otkaza srpskih policajaca krajem maja 2023.

Međutim, kaže da Euleks nije u mogućnosti da preuzme kontrolu nad bezbednosnom situacijom ukoliko za tim bude bilo potrebe.

- Mi smo tu da održavamo vladavinu prava Kosova i njihovih instutcija u ostvarivanju efikasnijeg rada i boljih aktivnosti, a sa ciljem poštovanja ljudskih prava. Naš posao nije da zamenimo te institucije. Euleks može delovati samo u skladu sa mandatom kao bezbedosni akter drugog reda po specifičnom zahtevu prvog reda bezbednosnog agenta, a to je Kosovska policija kada je reč o oblasti održavanja javnog reda - kaže.

Dodaje da Euleks još nije dobio takav zahtev te da u svakom slučaju obavljanje uobičajenih policijskih dužnosti nije deo mandata Euleksa.

Barbano kaže da je trenutna procena Euleksa da je situacija "mnogo stabilnija i mirnija", zbog čega se nastavlja praćenje situacije.

Govoreći o pritvorenim Srbima, Barbano kaže da se njihov tretman prati u različitim kosovskim kazneno-popravnim jedinicama i da za sada "nisu imali nikakvih žalbi na tretman od strane kosovskog osoblja".

- Naše praćenje se obavlja tako što imamo redovne posete tim zatvorima, ali i kroz direktan kontakt sa pritvorenima - rekao je.

Barbano se osvrnuo i na izveštaj oficira za vezu Dejana Pavićevića u kojem se navodi da su Srbi koji su protestovali, a potom bili uhapšeni, takođe pretučeni od strane kosovske policije.

Potvrdio je taj izveštaj, ali istakao da se zadobijene povrede odnose na "fazu hapšenja".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"TUKLI SU UHAPŠENE SRBE ZATO ŠTO SU SE OPIRALI" Šef Euleksa o bezbednosti na KiM: Prisustvo kosovske policije na severu je smanjeno

Izvor: Blic, 03.Avg.2023

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano kaže da ta misija radi sa policijom i kosovskim vlastima u nastojanju da se smanji prisustvo policije u oblastima opštinskih zgrada i uprava na četiri opštine za nekih 70 odsto.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.