Euleks zaustavljen kod Zupča

Izvor: RTS, 31.Okt.2011, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks zaustavljen kod Zupča

Džip Euleksa, zajedno sa vozilima Kfora, pokušao da prođe kroz Zupče ka Brnjaku, ali ga nisu propustili Srbi na barikadi. U koloni bili komandant Kfora Erhard Drevs i zamenik šefa Euleksa Endi Sparks. Vozila se vratila pravcem ka južnom delu Kosovske Mitrovice.

17.41 - Interpol raspisao poternicu i za šestim Srbinom sa Kosmeta koji se sumnjiči za ubistvo pripadnika ROSU, javlja Tanjug.

17.02 - Sprečavanje Euleksa da se slobodno kreće na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kosova ne šalje dobru poruku zemljama članicama EU, rekao zamenik šefa Euleksa Endi Sparks.

Komandant Kfora Erhard Drevs pokušao je oko podneva da u konvoju, u kojem je bilo i vozilo Euleksa, prođe kroz selo Zupče ka administrativnom prelazu Brnjak, ali se vratio pravcem ka južnom delu Kosovske Mitrovice, jer Srbi na barikadi nisu dozvolili prolaz džipu Euleksa.

Dva vozila Kfora kamenovana su u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u incidentu niko nije povređen, potvrdio je Tanjugu portparol Kfora Dan Harvej.

Prema njegovim rečima, dva vozila "Multinacionalne specijalizovane jedinice" (MSU) kamenovana su sinoć i lakše su oštećena. Razbijena su dva stakla na vozilima i niko nije povređen.

MSU je vojno-policijska jedinica, koju predvode italijanski "karabinjeri".

Interpol je raspisao poternicu i za Radomirom Kasalovićem, šestim Srbinom sa Kosmeta koji se sumnjiči za ubistvo pripadnika specijalne jedinice kosovske policije ROSU Envera Zumberija 26.jula.

Euleks je preko Unmika zatražio od Interpola raspisivanje poternice za šestoricom Srba, potvrdio je Tanjugu portparol Euleksa za sever Kosova Hans-Kristijan Klasing.

U subotu su na sajtu Interpola osvanula imena petorice osumnjičenih, a ime Radomira Kasalovića objavljeno je naknadno.

Sa komandantom Kfora bio je zamenik šefa Euleksa Endi Sparks, a stigli su u pratnji nekoliko džipova Kfora i jednim Euleksovim. Srbi su bili spremni da propuste Kforova vozila, ali ne i džip Misije EU.

Drevs je oko petnaestak minuta razgovarao sa potpredsednikom opštine Zubin Potok Srđanom Đurovićem u nameri da ubedi stanovništvo da pored Kfora slobodu kretanja omoguće i osoblju Euleksa.

Đurović je rekao da Euleksovo vozilo nisu mogli da propuste pre nego što se ta misija "ogradi od kosovskih institucija i deluje neutralno".

Prema njegovim rečima, komandant Kfora ponovo je tražio slobodu kretanja za sve predstavnike misija na Kosovu. "To je nešto što i mi želimo, ali bez prisustva predstavnika prištinskih institucija na severu Kosova", naveo je Đurović Tanjugu.

Srbi su nešto pre podneva kroz Zupče propustili tri džipa Kfora, ali ne i dva Euleksova, koji su se, takođe, vratili ka južnoj Mitrovici.

Sparks: Loša poruka

Vršilac dužnosti šefa Euleksa Endi Sparks poručio je da je "sprečavanje pripadnika misije vladavane prava Evropske unije da se slobodno kreću na severu Kosova ne šalje dobru poruku zemljama članicama EU koje su Euleksu dale mandat i u potpunosti podržavaju ovu misiju".

"Blokiranje Evropske unije je isto kao da blokirate budućnost svojih građana. Ovaj potez je u suprotnosti sa težnjama zajednica ka evropskoj perspektivi", rekao je Sparks u saopštenju.

Od pre nekoliko dana, Srbi su omogućili slobodu kretanja za pripadnike Kfora tako što je na barikadama jedna kolovozna traka slobodna za prolazak njihovih vozila.

Kfor ne želi da koristi tu mogućnost dok, kako su ranije saopštili, ne bude omogućena sloboda kretanja za sve pripadnike međunarodnih misija na Kosovu, uključujući i Euleks.

Zbog pokušaja Kfora i Euleksa da prođu ka Brnjaku kod glavnog ibarskog mosta u severnom delu Kosovske Mitrovice, okupili su se građani na barikadama.

Vraćeni kamioni "Eurokopu"

Regionalni portparol kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je 15 od ukupno 20 kamiona firme "Eurokop" iz Raške, koje je policija zadržala na Kosovu, vraćeno vlasniku.

Hoti je rekao Tanjugu da je javni tužilac izdao nalog da se kamioni koji su više od mesec dana bili zadržani na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice vrate vlasniku kompaniji "Eurokop" iz Raške.

Odluka o vraćanju zaplenjenih kamiona doneta je nakon što je kosovska policija dobila od Interpola potvrdu da su kamioni uredno registrovani i da je dokumentacija koju poseduju ispravna.

"Kamioni, koji su od 21. septembra bili na carinskom terminalu u južnom delu Kosovske Mitrovice, večeras su napustili Kosovo preko graničnog prelaza Kula kod Peći", dodao je Hoti.

Policijski portparol je dodao da treba očekivati da će veoma brzo i preostali kamioni biti oslobođeni nakon što bude završen proceš provere validnosti papira koje poseduju njihovi vlasnici.
Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi zaustavili Euleks na putu za Brnjak, Brevs se vratio sam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2011

ZUPČE, ZUBIN POTOK -..Komandant Kfora Erhard Drevs pokušao je danas oko podneva da u konvoju, u kojem je bilo i vozilo Euleksa, prođe kroz selo Zupče ka administrativnom prelazu Brnjak, ali se vratio pravcem ka južnom delu Kosovske Mitrovice, jer Srbi na barikadi nisu dozvolili prolaz Euleksovom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Drevs proverava barikade

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Okt.2011

Srbi na barikadi u Zupču nisu danas dozvolili prolaz konvoju u kome je bio komandant Kfora Erhard Drevs jer je u koloni bilo i vozilo Euleksa.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Zupče: Srbi nisu propustili Euleks

Izvor: S media, 31.Okt.2011

Srbi u Zupču nisu dozvolili da prođe vozilo Euleksa u kome je bio zamenik šefa Euleksa Endi Sparks, potvrđeno S media portalu u KiM radiju u Čaglavici.

Nastavak na S media...

DREVS POKUŠAO DA PROŠVERCUJE EULEKS KROZ ZUPČE!

Izvor: Kurir, 31.Okt.2011

ZUPČE - Komandant Kfora Erhard Drevs pokušao je danas oko podneva da u konvoju, u kojem je bilo i vozilo Euleksa, prođe kroz selo Zupče ka administrativnom prelazu Brnjak, ali se vratio pravcem ka južnom delu Kosovske Mitrovice, jer Srbi na barikadi nisu dozvolili prolaz Euleksovom džipu...Sa komandantom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.