Euleks vraćen, Srbi odblokirali put

Izvor: B92, 21.Mar.2012, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks vraćen, Srbi odblokirali put

Kosovska Mitrovica -- Vozila Euleksa koja su kod Zubinog Potoka blokirali Srbi vratila su se u južnu Mitrovicu nakon čega su se građani sklonili sa puta.

Nakon toga, Kfor je deblokirao saobraćajnice ka Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu.

Zbog blokade puta samo deset odbornika iz opštine Zubin Potok uspelo je da stigne u Zvečan gde se održava zajednička sednica svih odbornika četiri opštine na severu Kosova na kojoj se raspravlja o političko-bezbednosnoj situaciji i predstojećim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je za agenciju Beta da "Euleks i Kfor nastavljaju da maltretiraju stanovništvo Ibarskog Kolašina tako što svakodnevno blokiraju puteve".

"Euleks, očigledno, svakodnevno kreće da namerno, kako oni kažu, testiraju slobodu kretanja i mimo usmenog dogovora da to mogu da rade

samo uz pratnju Kfora", rekao je Ristić.

On je dodao da je namera Euleksa da "maltretiraju stanovništvo" i da je neprihvatljivo da oni "koji se zaklinju da im je stalo do bezbednosti, svakodnevno čine da se situacija destabilizuje".

Ristić je rekao da će na redovnom sastanku sa predstavnicima Kfora danas u Zvečanu "insistirati da Euleks i Kfor prestanu sa ovakvim akcijama ukoliko žele da se nastavi sa razgovorima".

"Ukoliko mi jedno pričamo na terenu, a drugačije se ponašamo, onda ne vidim svrhu održavanja tih sastanaka", rekao je Ristić.

Srbi navode da Euleks može jednom dnevno, u koloni sa Kforom, da ode na prelaze Jarinje i Brnjak, ukoliko ne prevozi kosovske zvaničnike.

Misija EU negira da postoji takav dogovor i insistira na bezuslovnoj slobodi kretanja.
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.