Euleks spreman, Priština i dalje odbija plan o šest tačaka

Izvor: Blic, 21.Nov.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks spreman, Priština i dalje odbija plan o šest tačaka

Evropska pravosudna i policijska misija na Kosovu, Euleks, nastavlja sa raspoređivanjem i biće spremna početkom decembra, saopštili su danas zvaničnici te misije.



To raspoređivanje se sprovodi, kako navodi agencija AFP, iako se Priština i dalje suprotstavlja odredbama Ujedinjenih nacija koje se odnose na njeno funkcionisanje.

"Raspoređivanje ide dobro. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Euleks će biti spreman početkom decembra. Mi smo spremni da sprovedemo naš mandat od tog trenutka", rekao je portparol Euleksa Viktor Rojter.

"Od sada do početka decembra imaćemo oko 1.300 članova međunarodnog osoblja i nekoliko stotina lokalnog osoblja. Tako će misija malo po malo da se približi broju od 2.000 ljudi", rekao je Rojter.

Kosovske vlasti, međutim, i dalje odbijaju plan od šest tačaka koji su predložile UN za funkcionisanje Euleksa, koji je odobrila Srbija. Pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid izjavio je u Briselu da je uveren u "fleksibilnost" Prištine u vezi s funkcionisanjem misije Euleks na Kosovu, kao i da će se ta misija razmestiti u pokrajini.

"Tačno je da su (u Prištini) odbacili plan od šest tačaka, ali su takođe javno rekli da žele da rade s EU na primeni mandata Euleksa, uključujući i po pitanju bilo kakvih privremenih aranžmana", rekao je američki zvaničnik internet portalu SEETV.

Frid, koji je ove nedelje boravio u Prištini, izjavio je da Priština podržava Euleks i njegovo razmeštanje širom Kosova, u skladu s njegovim originalnim mandatom, istakavši da "mora da se poštuje činjenica da je Kosovo suverena država".

"Uveren sam da će pokazati neophodnu fleksibilnost i da će se Euleks razmestiti", naglasio je pomoćnik državnog sekretara SAD.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je plan Ujedinjenih nacija o budućoj misiji Evropske unije na Kosovu, koji podržava Beograd, "mrtav" i da je na stolu jedino plan od četiri tačke, koji je predložila Priština.

U intervjuu Radio Kosovu, Tači je ponovio da Priština odbacuje plan u šest tačaka, koji je ponudio generalni sekretar UN Ban Ki Mun i da je on "u potpunosti neprihvatljiv".

"Kosovo sada ima svoje četiri tačke, koje otvaraju perspektivu da se Euleks razmesti na celom Kosovu", rekao je Tači.

Prema odluci EU oko 2.000 policajaca, sudija i carinika u okviru misije Euleks treba da se rasporede na celom Kosovu i da zamene UNMIK koji se tu nalazio od 1999. Plan od šest tačaka, koji nije do sada objavljen, odnosi se na rekonfiguraciju međunarodnog prisustva na Kosovu.

Priština se pre svega protivi tom planu zato što naglašava da će Euleks imati neutralni status prema nezavisnosti Kosova, što drugim rečima znači da neće implicirati priznavanje te nezavisnost. Plan takođe predviđa odobrenje Saveta bezbednosti UN i kontrolu UN nad policijom i carinom na severu Kosova, gde su večhinom Srbij. Te odredbe zadovoljavaju Srbiju ali ne i kosovske zvaničnike, naglašava AFP.

Braun poziva Prištinu na saradnju sa EU

Premijer Velike Britanije Gordon Braun pozvao je zvaničnike iz Prištine da sarađuju sa Evropskom unijom, kako bi se rešilo pitanje misije Euleks. Portparol premijera Brauna je saopštio da britanska vlada ne podržava plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna od šest tačaka, niti plan privremenih vlasti na Kosovu i Metohiji od četiri tačke, već poziva "obe strane na konstruktivnost i naporan rad na prevazilaženju postojećih razlika".

Braun i šef diplomatije Dejvid Miliband razgovarali su o razmeštanju Euleksa i rekonfiguraciji misije Ujedinjenih nacija u pokrajini sa privremenim predsednikom i premijerom Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

"Iako je Priština u poslednje vreme pod jakim pritiskom da prihvati plan u šest tačaka, koji definiše mandat misije Euleks i o kome postoji saglasnost UN i Srbije, on je i dalje neprihvatljiv za Kosovo", izjavio je Sejdiu za BBC i dodao da samo pokretanje pitanja rekonfiguracije UNMIK tokom razgovora u Dauning stritu, sedištu britanskog premijera, ne bi opisao kao "pritisak".

"Priština neće da prihvati taj plan jer ima sopstveni od četiri tačke", bio je kategoričan Sejdiu.

Tači je, povodom najave iz Briselada će Euleks biti ipak raspoređen na Kosmetu narednog meseca, rekao da je "decembar dobro vreme za to".

Ban Ki Mun i Solana večeras o rekonfiguraciji UNMIK-a

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i šef EU za bezbednost i spoljnu politiku Havijer Solana razgovaraće, kasno večeras, u sedištu svetske organizacije o rekonfiguraciji UNMIK-a, raspoređivanju Euleksa i, na kraju, već više puta odlaganom izveštaju o stanju na Kosovu, uključujući i šest tačaka sporazuma Beograda i UN, koji su, u međuvremenu, odbacili kosovski Albanci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.