Izvor: B92, 21.Nov.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks spreman u decembru

Beograd, Brisel -- Euleks nastavlja da se raspoređuje na Kosovu i biće "spreman" početkom decembra, saopštili zvaničnici te misije.

To raspoređivanje se sprovodi, kako navodi agencija AFP, iako se Priština i dalje suprotstavlja odredbama Ujedinjenih nacija koje se odnose na njeno funkcionisanje. Kosovske vlasti, međutim, i dalje odbijaju plan od šest tačaka koji su predložile UN za funkcionisanje Euleksa i koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je odobrila Srbija.

Prema odluci EU oko 2.000 policajaca, sudija i carinika u okviru misije Euleks treba da se rasporede na celom Kosovu i da zamene UNMIK.

Banov izveštaj za vikend?

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun bi ovog vikenda mogao podneti izveštaj o preoblikovanju UNMIK-a, a moguće je da Savet bezbednosti UN o tome i razmeštaju Euleksa raspravlja u sredu, rekli su diplomatski izvori u Briselu.

Ti međunarodni zvaničnici su agenciji Beta preneli da se vode "užurbani pregovori" između SAD, UN i Evropske unije da se nađe nagodba za to da i vođe kosovskih Albanaca prihvate u nekom vidu formulu koju je Ban Ki Mun za razmeštaj Euleksa ponudio i kroz sporazum od šest tačaka s Beogradom.

"Raspoređivanje ide dobro. Euleks će biti spreman početkom decembra. Mi smo spremni da sprovedemo naš mandat od tog trenutka", rekao je portparol Euleksa Viktor Rojter.

"Od sada do početka decembra imaćemo oko 1.300 članova međunarodnog osoblja i nekoliko stotina lokalnog osoblja. Tako će misija malo-pomalo da se približi broju od 2.000 ljudi", rekao je on.

A uoči sednice SB UN o Euleksu, koja se očekuje sledeće nedelje, u Njujorku se sastaju visoki predstavnik EU Havijer Solana i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Solana je prethodno o nastojanjima da se evropska misija na Kosovu rasporedi u decembru razgovarao sa odlazećom američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs, ali kakav je ishod tog sastanka za sada nije poznato.

U izjavi agenciji Beta Solanina portparolka Kristina Galjak naglasila je da se čine napori kako bi se došlo do nagodbe oko usaglašenog i za sve prihvatljivog razmeštaja te misije.

Ona je dodala da plan od šest tačaka dogovoren između Srbije i Ujedinjenih nacija ne uslovljava neposredno razmeštaj Euleksa.

Galjakova je zaključila da nema mesta spekulacijama da je tokom nedavne posete američki diplomata Danijel Frid ohrabrio kosovske Albance da odbace plan.

Sastanci predstavnika EU i UN

Za večeras, po srednjeevropskom vremenu, najavljen je susret generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i visokog predstavnika EU Havijera Solane.

Tema njihovog razgovora biće rekonfiguracija UNMIK-a.

Osim susreta sa predstavnikom Evropske unije Havijerom Solanom, generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo bi da članovima Saveta bezbednosti UN dostavi izveštaj o Kosovu.

U njemu će se, kako tvrdi prištinska štampa, najverovatnije naći plan od šest tačaka Ujedinjenih nacija, koji je i glavni razlog za dosadašnje odlaganje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Havijer Solana je na temu Kosova već razgovarao sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs. Detalja sa tog sastanka -nema.

Stavovi predstavnika američke administracije pokazuju da Vašington nema ništa protiv plana od šest tačaka UN-a. To za Bi-Bi-Si potvrđuje i pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid.

On veruje i da su zvaničnici u Prištini spremni da budu fleksibilni i pragmatični ako se sa njima budu vodili razgovori i ako oni o svemu budu obavešteni.

"Mislim da treba nastaviti sa planom za Euleks. U narednih nekoliko dana, predstoji nam teška diplomatija. Svi treba da budu pragmatični i fleksibilni, i da pokažu dobru volju. Znam da je to nekad teško na Balkanu, ali sam siguran da to možemo da postignemo. UN i EU se slažu oko svega”, naveo je Frid.

Iako spora nema, za Brisel je veoma bitna podrška UN za razmeštanje Misije EU na Kosovu.

Tu podršku će, kako smatra Dušan Reljić iz berlinskog instituta za međunarodnu politiku i bezbednost, Solana tražiti od Ban Ki Muna.

Reljić smatra i da su prilikom Solanine posete Americi veoma bitni i susreti sa američkom administracijom.

"Ukoliko bi u ovom trenutku američka administracija istrajala u podršci, ako ona zaista postoji, Vladi u Prištini da ne prihvati plan od šest tačaka, onda bi se stekao utisak da jedna odlazeća američka Vlada potkopava nastojanje Evropske unije u nameri da bude snaga koja pokreće dalji put ka pronalaženju mirnih rešenja na prostoru bivše Jugoslavije, posebno zu vezi s Euleksom kao najvažnijim poduhvatom u domenu spoljne i odbrambene politike Evropske unije”, kaže Reljić.

"Znači, mislim da Vašington i Brisel moraju da nađu u ovom trenutku moraju da nađu neki zajednički jezik”, rekao je on.

Postoje i nagađanja da Havijer Solana pokušava da sa mesta civilnog administratora EU na Kosovu, skloni Pitera Fejta.

Podsetimo, za razliku od Brisela, od Fejta se često moglo čuti da ta Misija na Kosovu možda i neće biti statusno neutralna.

Nezvanično se može čuti i da ne relaciji Piter Fejt - Iv de Kermabon postoje problemi, odnosno da ta dva takozvana dela Misije EU međusobno ne sarađuju kako bi to trebalo.

Dušan Reljić podseća da je u poslednjih nekoliko nedelja bilo moguće uočiti razliku između stavova Fejta i zvaničnog Brisela.

"Došlo je do jedne vrste raskoraka između toga što je predstavnik Evropske unije u Prištini govorio i ono što je u toku protekle sedmice izgledalo kao pristup Evropske unije, znači Havijera Solane, a to je da se preko definisanja Euleksa kao statusno neutralne Misije uspostavi ta Misija na celoj teritoriji Kosova uz saglasnost Beograda”, objašnjava Reljić.

Piter Fejt je bio prvi međunarodni predstavnik koji je došao u Prištinu samo par dana nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Njegov mandat kao civilnog administratora EU na Kosovu traje do kraja februara sledeće godine.

Braun poziva Prištinu na saradnju

U međuvremenu, britanski premijer Gordon Braun pozvao je zvaničnike iz Prištine da sarađuju sa Evropskom unijom kako bi bilo rešeno pitanje Euleksa.

Tači: Plan od četiri tačke

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je plan Ujedinjenih nacija o budućoj misiji Evropske unije na Kosovu, koji podržava Beograd, "mrtav" i da je na stolu jedino plan od četiri tačke, koji je predložila Priština.

"Kosovo sada ima svoje četiri tačke, koje otvaraju perspektivu da se Euleks razmesti na celom Kosovu", rekao je Tači u intervjuu za Radio Kosovo.

Braunov portparol je saopštio da vlada u Londonu ne podržava plan generalnog sekretara UN Ban Ki Muna od šest tačaka, niti plan privremenih vlasti na Kosovu od četiri tačke, već poziva "obe strane na naporan rad u prevazilaženju postojećih razlika," preneo je Bi-Bi-Si.

Braun i britanski šef diplomatije Dejvid Miliband razgovarali su o razmeštanju Euleksa sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdijuom i premijerom Hašimom Tačijem.

Iako je Priština u poslednje vreme pod jakim pritiskom da prihvati plan u šest tačaka koji definiše mandat evropske misije na Kosovu, o kome postoji saglasnost UN i Srbije, on je i dalje neprihvatljiv za kosovske vlasti.

Sigurna podrška Rusije

Predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je u razgovoru sa delegacijom kosovskih Srba da je Srbija postigla dogovor sa Ujedinjenim nacijama da misija Euleks mora biti statusno neutralna.

Ukoliko tako ne bude, Beograd neće prihvatiti Euleks, a podršku u Savetu bezbednosti pružiće Rusija, rekao je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin.

"Ruska Federacija orijentiše se prema poziciji Beograda. Ono rešenje koje prihvati vaša vlada, podržaće i Rusija. U to možete biti sigurni", rekao je Konuzin.

U Briselu je više puta ponovljeno da će misija Euleks početi sa radom početkom decembra, pa čak i u slučaju da o tome ne bude postignuta saglasnost svih strana.

Međunarodna upravljačka grupa o Euleksu

Međunarodna upravljačka grupa koju čini 25 zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova podržala je na sastanku u Briselu nameru da misija Euleks deluje u skladu s "institucionalnim i pravnim okvirom koji je na snazi na Kosovu od 15. juna 2008. godine", kada je donet "ustav nezavisnog Kosova".

Sastankom Međunarodne upravljačke grupe predsedavao je Piter Fejt, koji, pored funkcije specijalnog predstavnika Evropske unije za Kosovo, obavlja i posao međunarodnog civilnog predstavnika. Ta funkcija i grupa su određene planom Martija Ahtisarija o nadziranoj nezavisnosti Kosova.

Članice Međunarodne upravljačke grupe su Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Holandija, Norveška, Poljska, Slovenija, Švajcarska, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD.

Sastanku u Briselu su prisustvovali i ministar spoljnih poslova u privremenoj vladi Kosova Skender Hiseni i ministar finansija Ahmet Šalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Solana o Euleksu sa Rajsovom i Ban Ki-Munom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2008, 11:37

VAŠINGTON - Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana razgovaraće danas u Vašingtonu sa odlazećeom američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs o, kako se očekuje, situaciji na Kosovu...Solana će se sutra u Njujorku sastati sa generalnim sekretarom Ujedinjenih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Izveštaj generalnog sekretara danas - sednica SB u utorak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2008

PRIŠTINA - Generalni sekretar UN Ban Ki-mun trebalo bi danas da članovima Saveta bezbednosti UN dostavi izveštaj o Kosovu, a očekuje se da će Savet taj dokument razmotriti u utorak, piše prištinski list "Koha ditore"...Prištinski dnevnik je, pozivajući se na neimenovane izvore iz sedišta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Euleks spreman, Priština i dalje odbija plan o šest tačaka

Izvor: Blic, 21.Nov.2008

Evropska pravosudna i policijska misija na Kosovu, Euleks, nastavlja sa raspoređivanjem i biće spremna početkom decembra, saopštili su danas zvaničnici te misije.....To raspoređivanje se sprovodi, kako navodi agencija AFP, iako se Priština i dalje suprotstavlja odredbama Ujedinjenih nacija koje...

Nastavak na Blic...

Solana: Razmeštanju Euleksa u decembru?

Izvor: Mondo, 22.Nov.2008, 13:37

Visoki predstvanik EU za spoljnu politiku Havijer Solana izrazio je nadu da će Misija EU na Kosovu (Euleks) biti razmeštena početkom decembra.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.