Euleks osudio eksploziju u Mitrovici

Izvor: Mondo, 26.Feb.2013, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks osudio eksploziju u Mitrovici

U strogom centru severne Kosovske Mitrovice nepoznate osobe aktivirale su sinoć eksplozivnu napravu na terasi stana Srbina, radnika Administrativne kancelarije kosovske vlade u Mitrovici. Pvređenih nije bilo.

Kako Tanjug saznaje meta napada bio je radnik Administrativne kancelarije kosovske vlade u Mitrovici koji se u trenutku napada nalazio u stanu na čijoj terasi je došlo do eksplozije.

Incident se dogodio oko 23:10 sati, kada je eksplozivna naprava bačena na terasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stana na prvom spratu, čiji je vlasnik kosovski Srbin. Zgrada se nalazi u strogom centru severne Kosovske Mitrovice, samo nekoliko desetina metara od predškolske ustanove i osnovne škole "Sveti Sava".

Kosovska policija i vatrogasci su bili sinoć na licu mesta, a na stanu koji je bio meta napada pričinjena je velika materijalna šteta.

Šefica Administrativne kancelarije u Kosovskoj Mitrovici Adrijana Hodzić izjavila je danas da je sinočnji bombaški napad neljudski akt ubica.

Hodzić je u saopštenju navela da je sinoćnji napad vrlo ozbiljno ugrozio život jednog, kako je navela, uzornog građanina i da se na osnovu štete koja je naneta jasno vidi da je namera napadača bila ubistvo. Ona se zapitala ko je nalogodavac i ko ima pravo da se tako ophodi prema građanima severnog dela Kosovske Mitrovice, ističući da je napad uznemirio građane.

"Nadam se da će sve bezbedonosne institucije shvatiti ozbiljnost situacije i preduzeti nešto konkretno po pitanju bezbednosti i u pravcu uspostavljanja vladavine prava, pre nego što neko strada", istakla je Hodzićeva.

Kancelarija srpske vlade za Kosovo i Metohiju osudila je napad i zatražila od međunarodne zajednice da hitno pronađe i kazni počinioce.

"Tražimo od KFOR-a da garantuje bezbednost svim građanima na teritoriji čitavog Kosova i Metohije, naročito Srbima koji žive severno od reke Ibra, a koji su u poslednje vreme izloženi svakodnevnim napadima", ističe se u saopštenju.

Euleks je danas osudio nedavne napade ručnim bombama na severu Kosova i uputio molbu građanima da pruže informacije o napadima ako ih poseduju.

Euleks i kosovska policija blisko sarađuju da bi istražili ove napade, saopšteno je iz Euleksa uz napomenu da je na severu Kosova bilo više takvih napada a da su bezbednosne mere i policijske patrole Euleks i kosovske policije pojačane a istrage pokrenute.

"Ovi neodgovorni i bezobzirni napadi predstavljaju direktnu pretnju lokalnoj zajednici i javnoj bezbednosti. Oni osporavaju vladavinu prava. Važno je da se jave oni koji imaju informacije u vezi sa ovim napadima, tako da oni koji izvode ove napade budu sprečeni da i dalje ugrožavaju građane", rekao je Ole Madsen, šef Izvršne policije Euleksa.

Ovo nije prvi napada na osoblje Administrativne kancelarije a nedavno su nepoznati napadači pokušali ubistvo Dušana Milisavljevića koji je ranjen kada je maskirani napadač pucao na njega ispred jednog od kafića u Kosovskoj MItrovici.

Preko dvadeset incidenata dogodilo se u Kosovskoj MItrovici u poslednja dva meseca, a počinioci ovih kriminalnih dela još uvek nisu lišeni slobode.

(MONDO/agencije, Foto Tanjug Boki)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.