Euleks ne može da izruči Keljmendija

Izvor: Mondo, 08.Maj.2013, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks ne može da izruči Keljmendija

Evropska policijsko pravna misija na Kosovu nema mandat da izruči uhapšenog narko-bosa Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Euleksa.

Misija Euleks saopštila je danas da je Naser Keljmendi uhapšen na osnovu naloga koji je dao tužilac Euleksa, pošto je u utorak otvorena istraga na osnovu krivičnih dela za koje je Keljmendi optužen u Bosni i Hercegovini, ali nema mandat za izručenje bilo kog građanina Kosova.

Keljmendi je begunac od pravde u Bosni i Hercegovini, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gde je optužen za ubistvo u pokušaju, kao i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju.

Interpolova crvena poternica je formalni zahtev za hapšenje osumnjičenih koji su van teritorije na kojoj su optuženi za krivična dela.

Euleks je pohvalio Kosovsku policiju za reagovanje po Interpolovoj crvenoj poternici.

Kosovska policija je postupila profesionalno i sposobno obezbeđujući hapšenje, ali kosovski zakoni su dozvolili da se Keljmendi zadrži u pritvoru u trajanju do 48 sati.

Kako prema kosovskim zakonima građani Kosova ne mogu biti držani u pritvoru u vezi sa izručenjem u odsustvu međunarodnog sporazuma kojim se tome daje dejstvo, a Kosovo nema takav međunarodni sporazum sa BiH, Keljmendi je pušten po tom osnovu posle isteka 48 časova ali je ponovo uhapšen.

Novi slučaj je u izričitoj nadležnosti Specijalnog tužilaštva Kosova, pošto je osumnjičeni pod istragom za organizovani kriminal, između ostalih krivičnih dela.

Službenici Euleksa u Ministarstvu pravde mogu asistirati u kontaktu između relevantnih aktera, ali misija, radeći u okviru kosovskih zakona, nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, saopštio je Euleks.

(Fonet, foto: prinstcreen)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks ne izručuje Keljmendija, samo pomaže

Izvor: Mondo, 08.Maj.2013

Evropska policijsko pravna misija na Kosovu nema mandat da izruči uhapšenog narko-bosa Bosni i Hercegovini ali će asistirati Ministartvu pravde ako odluči da to učini, saopšteno je iz Euleksa...Jedan od najvećih narko-bosova u Evropi, Naser Keljmendi, uz jake mere bezbednosti doveden je danas...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.