Euleks nadzire suđenje vozačima

Izvor: RTS, 26.Sep.2011, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks nadzire suđenje vozačima

Euleksov sudija nadziraće suđenje vozačima kamiona iz Raške, kaže Oliver Ivanović. Ako bi Euleks preuzeo proces, vozači bi ostali u pritvoru duže od srede. Robert Kuper traži od Prištine da pokaže razumevanje oko primene sporazuma o carinskim pečatima. O Brnjaku i Jarinju će se razgovarati u Briselu, potvrdio Borko Stefanović.

14.59 - Borislav >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stefanović razgovaraće sutra ili prekosutra u Briselu sa međunarodnim zvaničnicima o prelazima Brnjak i Jarinje.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da će Euleksov sudija nadzirati suđenje vozačima kamiona iz Raške, jer bi preuzimajne slučaja od strane Euleksa odložilo ročište zakazano za sredu.

Posrednik Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper zatražio je od kosovskih institucija da pokažu malo razumevanja zbog oklevanja Beograda da primenjuje dogovor o carinskim pečatima, piše prištinski list Ekspres, prenosi Tanjug.

Kuper je tu poruku poslao kao odgovor na pismo koje su mu kosovske vlasti slale u dva navrata, izražavajući nezadovoljstvo zbog neprimenjivanja postignutih sporazuma u Briselu.

Kuper je u odgovorima kosovskim vlastima naveo da im čestita na korektnoj primeni sporazuma o carinskim pečatima, a takođe je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što druga strana, Srbija, još nije počela sa primenom tog sporazuma, prenosi Tanjug.

Ukoliko bi Euleks preuzeo proces, vozači bi ostali u pritvoru duže od srede, za kada je zakazano ročište, i kada bi, prema saznanjima jednog od advokata, trebalo da budu pušteni kućama, rekao je Ivanović.

Informaciju da je Euleks doneo odluku da pažljivo nadgleda i savetuje lokalne kolege u slučaju 13 vozača potvrdila je i portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Gudeljević je Beti izjavila da Euleksovi tužioci nisu dobili nikakav zvanični zahtev da preuzmu slučaj vozača kamiona, uhapšenih prošle nedelje u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Jedini od 13 advokata koji je srpske nacionalnosti, Miodrag Brkljač, spreman je da pokrene inicijativu za preuzimanje slučaja, rekao je Ivanović i dodao da je hapšenje vozača pokušaj revanširanja Srbima koji su blokirali prelaze 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) na severu KiM.

Advokat Brkljač je ocenio da slučaj nesumnjivo ima političku pozadinu i da bi bilo dobro da ga preuzme Euleks.

"Vozači se od petka po odluci sudije Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici Zehre Vrbovci nalaze u pritvoru u zatvorima u Gnjilanu, Prištini i Lipljanu. Po mom mišljenju, oni nisu izvršili krivično delo za koje se terete", rekao je Brkljač agenciji Beta.

Inače, Srbi sa severa Kosova i dalje dežuraju na barikadama ka administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Da bi se zaštitili od hladnoće i kiše, Srbi su u blizini barikada i na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici postavili šatore i lože vatru. Dežurstva koja su građani sami odredili traju po šest sati, a veliki broj ljudi provodi svo svoje slobodno vreme na barikadama.

Barikade se i dalje nalaze na svim važnijim putnim pravcima u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica i Leposavić, kao i na prelazima Brnjak i Jarinje.

Komandant Kfora Erhard Drevs, u svojoj prvoj izjavi od stupanja na dužnost, rekao je da brojne demonstracije i blokade puteva ne sprečavaju slobodu kretanja samo Kforu i drugim međunarodnim misijama, već i samim građanima.

Drevs je ocenio da je stanje na severu Pokrajine stabilno i rekao da se nada da će u interesu građana, pogotovo na severu, biti pronađeno rešenje koje se, kako je istakao, traži pre svega na političkom nivou.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ponovio je da Ahtisarijev plan nije prihvatljiv za Srbiju, ali nije isključio mogućnost da i ta opcija bude prihvaćena kao osnova za razgovor, ukoliko bi taj dokument pretrpeo značajnu doradu.

"Spremni smo da, kada se uđe u razgovore o severu Kosova, prođemo kroz sve opcije tako da i ta može biti korišćena kao osnova za taj razgovor, pri čemu sam Ahtisarijev plan nije prihvatljiv, mada u sebi ima pozitivnih elemenata koji bi morali pretrpeti značajnu doradu", rekao je Stefanović Tanjugu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.