Euleks hapsi zvaničnike zbog zloupotrebe pri kupovini oružja

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks hapsi zvaničnike zbog zloupotrebe pri kupovini oružja

PRIŠTINA - Euleks je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova započeo istragu i uhapsio nekoliko zvaničnika zbog sumnje da su učini zloupotrebe na tenderu za kupovinu oružja i municije vredne 1.495.000 evra.

Radi se o tenderu za jednog ponuđača za koji je odobrenje zatražio ministar unutrašnjih poslova krajem avgusta meseca 2010. godine, prenosi danas prištinski list "Kosova sot".

Prema izvorima lista tender >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zahvata period od 2007. do 2009, a tužilac Euleksa je pomenuo još jedan tender 2010.

Prema ovom izvoru tužilac Euleksa je tokom određivanja mera pritvora govorio o tenderu iz 2010. za snabdevanje oružjem pogranične policije.

"Ministar unutrašnjih poslova je 26. avgusta tražio od premijera odobrenje tendera za jednog ponuđača za nabavku oružja za pograničnu policiju. Vlada je nabavku odobrila", kaže izvor iz istrage.

Za 12 automata za pripadnike specijalnih snaga kosovske policije plaćeno 31.644 evra, iako njihova vrednost nije tolika.

Za njih je trebalo platiti 14.827 evra, ali je zahvaljujući grupi funkcionera i biznismena za koje se pokazalo da su uključeni u organizovani kriminal ono plaćeno dvostruko više sredstvima iz budžeta kosovske policije.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi nije se obazirao na zahteve opozicije da podnese ostavku. On je kazao da nije odgovoran što je Euleks uhapsio nekoliko funkcionera pod sumnjom da su zloupotrebili nekoliko miliona evra preko kupovine municije za policiju.

Redžepi je rekao da nije bio iznenađen pretresom u MUP-u i policiji jer je, kako je rekao, bio o tome informisan, ali da se slučaj odnosi na kraj mandata bivšeg ministra Zenuna Pajazitija.

Policija Euleksa je uhapsila šest osoba povezujući ih sa zloupotrebom nabavke oružja i municije.

Trima osobama je određen jednomesečni i dvomesečni pritvor, dve osobe su oslobođene, a za treću i dalje je na snazi policijski pritvor.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.