Euleks bez pune slobode kretanja

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks bez pune slobode kretanja

Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje otvoreni su za saobraćaj, ali Euleks i dalje nema potpunu slobodu kretanja na severu Kosova, kaže portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević kaže da potpuna sloboda kretanja i pristup severu Kosova, što se tiče Euleksa, još uvek ne postoji, iako je "u poslednje vreme malo relaksirana".

"Već mesecima insistiramo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da sloboda kretanja mora biti uspostavljena, da bi naši službenici obavljali svoje dužnosti. Problem su i dalje barikade. Na prelazima se nalaze Euleksovi službenici, kosovska carina i policija, s tim što Euleks ima izvršnu vlast", rekla je Gudeljevićeva novinarima prilikom obilaska administrativnog prelaza Brnjak.

Gudeljevićeva je podsetila da je prelaz Brnjak otvoren za prelaz robe po sporazumu iz Brisela od 2. septembra 2011. godine, a da će se sva komercionalna roba upućivati na carinski terminal u južnoj Mitrovici.

Prelaz Jarinje još nije otvoren za prelaz robe, a otvaranje se očekuje posle obnove infrastrukture na tom prelazu. Sva akcizna roba se upućuje na prelaz Merdare.

Gudeljevićeva je negirala da postoji bilo kakvi džentelmenski dogovor o slobodi kretanja Euleksa na severu Kosova.

"Sloboda kretanja ne sme da bude uslovljena i oko toga nema sporazuma. Još uvek nije omogućen potpun pristup severu Kosova i nadamo se da će uskoro biti omogućen, jer vladavina prava mora biti obezbeđena ili ponovno uspostavljena na celoj teritoriji Kosova", istakla je Gudeljevićeva.

Preko prelaza Brnjak, od uklanjanja barikada u međuzoni, prolaze automobili u oba pravca, rekao je Tanjugu pripadnik Kfora na prelazu.

Prema njegovim rečima, prvog dana je prošlo dvadesetak automobila, a svakog narednog dana se saobraćaj, u oba pravca, povećava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Euleks još bez pune slobode kretanja

Izvor: Beta, 25.Feb.2012

BRNJAK, 25. februara 2012. (Beta) - Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje otvoreni su za saobraćaj, ali Euleks i dalje nema potpunu slobodu kretanja na severu Kosova, izjavila je u subotu portparolka misije E.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.