Euleks: Zaustavili smo eskalaciju nasilja

Izvor: Politika, 09.Nov.2013, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Zaustavili smo eskalaciju nasilja

BEOGRAD – Strateški cilj Euleksa bio je da spreči počinioce incidentata, da pored biračkih mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici, napadnu i ostala biračka mesta, kako u toj opštini tako i na drugim mestima na severu Kosova, saopštio je danas Euleks navodeći da je svojim delovanjem zaustavio nasilje i ometanje procesa glasanja.

Euleks u saopštenju ističe da je odmah reagovao na napad na biračko mesto u severnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kosovskoj Mitrovici i obezbedio dodatnu podršku kosovske policije, kako bi se obezbedilo osoblje OEBS-a i posmatračke misije EU.

„Strateški cilj bio je da se spreče počinioci da napadnu i ostala biračka mesta kako u opštini Severna Mitrovica, tako i na drugim mestima na severu Kosova”, precizira se u saopštenju.

„Ovakva akcija praktično je zaustavila eskalaciju nasilja i dalje ometanje procesa glasanja. Euleks je potom obezbedio pratnju pripadnicima OEBS-a, zajedno sa glasačkim kutijama, od biračkih mesta u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok do mesta za prebrojavanje glasova u juznoj Mitrovici”, navedeno je u saopštenju.

Euleks navodi i da su im vozila kamenovana, da je jedan auto manje oštećen, a da trenutno, u saradnji sa kosovskom policijom, vrši istragu kako bi se identifikovali napadači na biračka mesta.

U saopštenju te Misije se podvlači da su biračke kutije u kojima je bio veliki broj glasačkih listića obezbeđene.

„Euleks osuđuje jučerašnje nasilne akcije. One predstavljaju direktan napad na demokratiju, jer sprečavaju ljude da ostvaruju svoja osnovna ljudska prava i glasaju”, navedeno je u saopštenju.

Birališta u Osnovnoj školi „Sveti Sava” u severnoj Kosovskoj Mitovici zatvorena su juče nešto pre 17 časova, nakon što su nepoznate osobe sa fantomkama upale u školu i porazbijale birački materijal, a slična situacija se desila na još dva biračka mesta u toj opštini.

Osoblje OEBS-a, posmatrača i predstavnika drugih međunarodnih organizacija evakuisano je iz škole.

Zbog takve situacije biračka mesta u opštinama na severu Kosova zatvorena su nešto pre 19 časova dokle je trebalo da traje glasanje.

Misija EU: Izveštaj o izborima sutra

BRISEL – Posmatračka misija Evropske unije sutra će podneti preliminarni izveštaj o lokalnim izborima na Kosovu, saopštila je jutros Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

„Pažljivo smo pratili tok izbora na Kosovu i zabrinuti smo zbog nasilnih incidenata u severnoj Mitrovici koji su poremetili inače miran tok procesa”, istakla je Kocijančič u saopštenju za medije.

„Naša posmatračka misija će na konferenciji za štampu 5. novembra podneti preliminarni izveštaj”, najavila je ona.

Maskirane osobe demolirale su juče popodne nekoliko biračkih mesta na severu Kosova, a prijavljeni su i brojni pokušaji da se birači odvrate od izlaska na izbore.

Tok izbora pratili su posmatrači iz EU, Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i brojne nevladine organizacije.

objavljeno: 04.11.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.