Euleks: Tablice važe i na severu

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Tablice važe i na severu

Priština -- Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila da se sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja odnosi na celo Kosovo i da sever nije izuzet od dogovora.

"Euleks pomaže sprovođenje dogovora postignutih posredstvom EU, koji su odobreni od strane pregovarača srpske i kosovske delegacije. Ovo uključuje i sporazum o slobodi kretanja, koji u paragrafu sedam jasno navodi da će 'svi vlasnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobila sa prebivalištem na Kosovu koristiti registarske tablice sa RKS ili KS inicijalima'", rekla je portparolka Euleksa.

Na pitanje da li to važi i za sever Kosova, gde su Srbi većina, Irina Gudeljević je kazala: "Da, odnosi se na celu teritoriju Kosova, uključujući i sever".

Po njenim rečima, registarske tablice će izdavati nadležni organi na Kosovu, a njihovu distribuciju, kada je to potrebno, pomoći će i Euleks.

"Sve strane će učiniti sve što je u njihovoj moći da bi se obezbedilo sprovođenje... Mi očekujemo da će biti sprovedeno na propisan, srazmeran i miran način. Euleks će podržati postupno sprovođenje, u skladu sa svojim mandatom, uključujući i prelaze na severu Kosova", rekla je Irina Gudeljević.

Vlada Kosova je, na osnovu dogovora, donela uredbu kojom je predviđeno oduzimanje tablica i vozila onima koji koriste tablice MUP Srbije za gradove na Kosovu.

Šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović izjavio je sinoć da su prištinske vlasti i deo međunarodne zajednice zloupotrebili rešenje o slobodi kretanja u pokrajini jer se dogovor o automobilskim tablicama nije odnosio na sever Kosova.

"Mi smo tokom pregovaračkog procesa vrlo jasno istakli da sever Kosova, zbog svojih specifičnosti, ne može da potpada pod ovu odredbu dogovora i da se ona odnosi na Srbe južno od Ibra", rekao je Stefanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.