Euleks: Napredak u istrazi o organima

Izvor: RTS, 23.Jan.2013, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Euleks: Napredak u istrazi o organima

Ostvaren je napredak na ključnim područjima u istrazi o trgovini organima na Kosovu, kaže portparol Euleksovog specijalnog istraživačkog tima Juri Las. Reagujući na kritike šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, Las ističe da rad tog tima možda nije uvek vidljiv, ali je dosledan ustaljenim postupcima istrage i tužilaštva.

Portparol Euleksovog specijalnog istraživačkog tima Juri Las rekao je u Briselu da je u istrazi o trgovini organima na Kosovu "ostvaren napredak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na ključnim područjima", naglasivši da rad tog tima "možda nije uvek vidljiv, ali je dosledan ustaljenim postupcima istrage i tužilaštva".

Las je napomenuo da će istraga "neizbežno biti duga i složena" i time reagovao na izjavu šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da Evropska unije ima nekonstruktivan stav prema istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i da Moskva podržava zahtev Srbije da se u istragu uključe Ujedinjene nacije.

"Euleksov specijalni istraživački tim od svog osnivanja u septembru 2011. godine je ostvario napredak na ključnim područjima, uključujući prikupljanje bitnih informacija iz izvora zvaničnih institucija, a obezbedio je sklapanje regionalnih sporazuma za saradnju, podstakao sporazume o zaštiti svedoka, sprovodeći sopstvene istražne radnje", istakao je Las.

Prema njegovim rečima, specijalni istraživački tim odlučan je da utvrđuje dokaze gde god to vodilo.

I, kako je podvukao, "temeljita kriminalistička istraga kojom će se istražiti svi zločini navedeni u izveštaju Saveta Evrope, a što obuhvata više pravosuđa i dela za koje se navodi da su se dogodila pre 12-13 godina, biće neizostavno duga i složena".

"Pravosudni procesi zahtevaju vreme i slične istrage Haškog suda su trajale dve do četiri godine pre nego što su potpuno završene", ukazao je portparol Euleksovog specijalnog istražnog tima za utvrđivanje zločina trgvine organima ubijenih Srba na Kosovu i Albaniji, koji su navedeni u izveštaju koji je Savet Evrope usvojio u januaru 2011. godine.

Šef ruske diplomatije je jutros rekao da je pozicije EU nekonstruktivna i da je Unija uzurpirala istragu.

"To je pre svega srpsko pitanje, Srbija ima plan da ga postavi u UN i mi ćemo taj plan podržati", istakao je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Euleks o izjavi Lavrova o trgovini organima na Kosovu

Izvor: Beta, 23.Jan.2013

BRISEL, 23. januara 2013.(Beta) - Zvaničnik Euleksovog specijalnog istraživačkog tima je izjavio u Briselu da je u istrazi o trgovini organima na Kosovu "ostvaren napredak na ključnim područjima", naglasivš.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.