EULEKS: Problem nestalih ne sme biti politizovan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2020, 11:58

EULEKS: Problem nestalih ne sme biti politizovan

Ekspert EULEKSA i zamenica direktora Kosovskog instituta za forenzičku medicinu, Tarja Formisto, u razgovoru sa novinarom Dojče Vele ukazala je da problem nestalih ne sme biti politizovan.

"Traganje za nestalima na Kosovu je mukotrpan posao. On ne može da funkcioniše bez saradnje Beograda i Prištine. Tema nestalih osoba je jedna od najtraumatičnijih kada je reč o sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Za vreme tih sukoba, tela su sakrivana kako bi se prikrili dokazi i izbegle kazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za počinioce zločina. Nažalost, ni Kosovo nije bilo izuzetak i danas imamo više od 1.640 osoba iz svih zajednica koje se vode kao nestale", rekla Formisto.

Upitana kakvi su dosadašnji rezultati forenzičara EULEKS na Kosovu, Formisto je rekla da je od početka mandata na Kosovu 2008. godine iskusan tim forenzičkih stručnjaka EULEKS 653 puta bio na terenu.

"Identifikovano je 456 osoba, uključujući 316 nestalih. To je bilo moguće zahvaljujući dobroj saradnji sa kosovskim i srpskim institucijama, baš kao i sa međunarodnim organizacijama, kao što su Međunarodni komitet Crvenog krsta ili Međunarodna komisija za nestale osobe", kazala je ona.

Na pitanje da li Beograd zadržava informacije o nestalim osobama kao što to tvrde vlasti tzv. Kosova, Formisto je odgovorila da je saradnja njenog tima sa srpskim i institucijama tzv. Kosova dobra, ali je istakla da bi obe strane trebalo da ulože veći trud i pokažu veću volju za razmenom informacija, jer bi svi imali koristi od veće transparetnosti.

"Konkretan primer saradnje sa srpskim vlastima je rad našeg tima u Kiževku, velikom kamenolomu u Srbiji. To je mesto gde se nadamo da će nam snimanje iz vazduha pomoći da lociramo ostatke nestalih osoba. Čim nam pandemijska situacija dozvoli da nastavimo s radom, nastavićemo s procenom situacije na mestu gde bi, sudeći po snimcima iz vazduha, ostaci trebalo da se nalaze", rekla je Formisto.

Prema njenim rečima, problem nestalih je pitanje ljudskih prava.

"To pravo ne sme biti politizovano, niti sme postati deo bilo koje političke agende. Kontinuiran rad na rasvetljavanju sudbine nestalih će promovisati pomirenje u čitavom regionu i doprineti da se uspostavi trajni mir na Zapadnom Balkanu", zaključila je Tarja Formisto, ekspert EULEKSA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.