EULEKS: Ne diskriminišemo naše osoblje

Izvor: JUGpress.com, 30.Avg.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EULEKS: Ne diskriminišemo naše osoblje

PRIŠTINA

Misija EULEKS-a negira navode o direktnoj ili indirektnoj diskriminaciji njenog osoblja, rekla je danas JUGpressu   portparol ove misije Dragana Solomon a na  naše pitanje da li je tačno da službenici Srbi dobijaju otkaze zato što ne znaju albanski jezik, kako u saopštenju navodi njihova pravna zastupnica Aksel Rajter.

“ Meseca juna 2016. godine zemlje članice Evropske unije odobrile su novi mandat EULEX-a za sprovođenje novog operativnog plana, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je u skladu da novim ciljevima misije. Taj plan obuhvata smanjenje zaposlenih za oko 350 stranih i 450 lokalnih pripadnika osoblja, odražavajući brojno manju i usredsređeniju misiju, koja će pružati svoje aktivnosti nadgledanja, podučavanja i savetovanja kosovskim institucijama vladavine prava na strateškom nivou, kao i stalnu podršku u ustavnom i civilnom pravosuđu i u rešavanju izabranih krivičnih predmeta”, rekla je Solomon.

Ona je dodala da je “misija  trenutno u procesu smanjivanja broja osoblja, koji je zasnovan na jasnim, objektivnim i pravičnim principima, bez obzira na etničku pripadnost”.

“ Nažalost, ne možemo da pružimo nikakve dodatne detalje o ugovornim aranžmanima pripadnika osoblja EULEX-a, objasnila je ona.

Pravna zastupnica Srba I Albanaca koji će dobiti otkaz u misji EULEKS-a  Aksel Rajter navela je u dopisu medijima da je “skoro  sasvim sigurno da od novembra nijedan kosovski Srbin neće raditi u sedištu operacija Euleksa u Prištini”.

Ona je navela I da su Srbi optužili tu misiju za diskriminaciju po etničkoj i jezičkoj osnovi zbog najave da im neće produžiti ugovore o radu zato što ne razumeju ili ne govore tečno albanski jezik.

“Nakon što su saznali za ovu odluku, svi pogođeni zaposleni napisali su molbu šefu Euleksa ukazujući na argumente protiv te odluke i posledice koje će ona prouzrokovati. Nakon što su zatražili od šefa misije da razmotri odluku, podnosioci molbe su bili razočarani kada su saznali da je podržao diskriminaciju”,  navela je Rajter  koja dodaje da je “ EULEKS uleks odbio i zahtev Srba da se spor reši arbitražom iako je to predviđeno njihovim ugovorima o radu”  kao I da je “misija odgovorila da njene odluke i radnje ne mogu da osporavaju njeni kosovski radnici. Euleks je odbio njihovo ugovorno pravo na arbitražu tvrdeći na taj način da je iznad i da ne podleže zakonima i Ustavu Kosova”.

Radnici Euleksa srpske nacionalnosti pokrenuli su postupak pred Vrhovnim sudom Kosova tražeći od te institucije da misiji naloži da uzme učešće u postupku pred nezavisnim i nepristrasnim tribunalom ili da mu se oduzme imunitet i da se suoči sa podnosiocima predstavke pred kosovskim sudovima.

“Podnosioci predstavke su zatražili izuzeće sudija zaposlenih u Euleksu koji rade u Ustavnom sudu i viših pravnih savetnika koje zapošljava ta misija, a koji savetuju sudije u Ustavnom sudu, od učestvovanja u proceni ovog slučaja zbog jasnog sukoba interesa jer je tužena strana lice koje ih zapošljava i isplaćuje im platu”, piše u saopštenju.

“Baveći se advokaturom, iz samog srca Evropske unije, uznemireni smo što možemo da vidimo da ova misija, manifestacija EU, gazi ljudska prava na ovaj način”,  tvrdi  Rajter.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.