Dvoje Srba pušteno,ostalima pritvor

Izvor: Politika, Beta, 25.Sep.2009, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dvoje Srba pušteno,ostalima pritvor

Mene su tukli, a maloletnoj ćerki prislonili su puščanu cev na slepoočnicu – kaže Dobrivoje Trajković

Priština, Kosovska Mitrovica– Srđan Filić, jedan od petoro Srba koje je u opštini Novo Brdo policija Euleksa prekjuče privela pod sumnjom da su izvršili ratne zločine, sinoć je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza, dok je Srećku i Slobodanu Martinoviću kao i Svetlani Stojanović određen jednomesečni pritvor.

Dobrivoje Trajković >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (41), iz sela Plavice, koji je u sredu takođe uhapšen, pušten je preksinoć iz pritvora, uz obrazloženje da je greškom lišen slobode.

Trajković je, kako je izjavio juče za „Politiku”, pušten iz pritvora bez ikakvog objašnjenja. U telefonskoj izjavi za naš list on je ispričao da je Euleks policija prilikom hapšenja postupala nasilnički. „Nešto posle šest sati ujutro, specijalne jedinice Euleks-policije potpomognute kosovskom policijom grunule su na vrata i sa uperenim puškama nas postrojili. Meni su naredili da ostanem samo u donjem vešu, a jedan od Euleks-policajaca me je bacio na pod, kundakom udarao i cokulama šutirao. U jednom momentu sam video da su moju maloletnu ćerku, koja je vrišteći pokušala da iskoči kroz prozor, zgrabili i počeli da šutiraju. Jedan policajac je mahnito bacio na krevet i ponovo počeo da udara čizmom tako jako da se krevet polomio. U tom divljanju su joj uperili cev na slepoočnicu”, priča Trajković.

Trajkovićevo troje dece, od kojih najstarije ima 11 godina, a drugo dvoje devet i šest, njegova supruga i otac, koji je nedavno preživeo moždani udar, trenutno se nalaze u bolnici u Lapljem Selu gde se oporavljaju od posledica traume koju su preživeli prilikom upada Euleks-policije u njihovu kuću. Trajković, koji je radio u rudniku „Kišnica” i „Novo Brdo” i sada živi od minimalca, kaže da zbog batina koje je dobio prilikom hapšenja ne može da se osloni na jednu nogu i da mu policija nije vratila dokumentaciju i mobilni telefon, oduzete pri hapšenju. „Mogu da pohvalim francuske vojnike Kfora, koji su naknadno došli i koji su mi dozvolili da obučem majicu i da sednem na krevet”, dodaje on.

Od ostalih četvoro Srba koji su zadržani u pritvoru jedan je bivši a jedan aktivni policajac Kosovske policijske službe. Na pitanje kako je moguće da se sumnje zbog kojih su njih dvoje sada pritvoreni nisu ranije pojavile, portparol policije Arben Beka kaže: „Tačno je da su policajci imali proces provere, ali moram da naglasim da su do prošle godine proveru vršili predstavnici Unmika, a onda su to preuzeli pripadnici Kosovske policije. Međutim, i pored detaljnih provera, policija ne može da ima sve informacije. Naime, događa se, kao što je i sada slučaj, da stignu dojave, odnosno informacije koje se kasnije proveravaju. Poslednja reč je na sudu, odnosno sudiji, a ponavljam, za sada se oni vode samo kao osumnjičeni”.

I Artan Duraku, portparol MUP-a Kosova, u izjavi za „Politiku” tvrdi da su sumnje vezane za naknadno dobijene informacije. „Proveru su do donošenja ustava Kosova obavljali predstavnici Unmika, a Unmiku je jedino bio cilj da privuče što više pripadnika iz redova manjinskih zajednica i da u policiji bude što više žena”, tvrdi on. 

Biljana Radomirović – D. Matović

-----------------------------------------------------------

Nastavlja se protest

Žitelji Bostana i ostalih sela ponovo su juče održali protestni skup. Dragan Nikolić, načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga, kaže da protestu nije prisustvovao niko od predstavnika iz Beograda. „Ljudi su preplašeni, posebno posle ponovnog preksinoćnjeg upada Euleks specijalaca u kuću Srđana Filića, koji je u pritvoru, a čijeg je brata Sinišu trebalo da uhapse. Ponovo su napravili pravu premetačinu, ostavili haos za sobom i unezverene ukućane”, kaže Nikolić. Srbi iz Bostana i ostalih sela najavljuju nove proteste, uvereni da će im „neko iz Beograda okrenuti glavu”.

-----------------------------------------------------------

Rada Trajković: Upirali puške u decu, ubili psa

Rada Trajković, funkcioner SNV-a KiM, koja je juče prisustvovala protestu Srba u Bostanu, ogorčena je ponašanjem jedinica Euleks policije, a od Iv de Kermabona, šefa misije EU, tražiće odgovornost za „divljaštvo” kojem su pristupili u sredu ujutro, prilikom hapšenja petoro Srba.

„Ne mogu da poverujem da se ovakvo divljaštvo događa u 21. veku, mimo svih civilizacijskih normi i standarda. Tražiću odgovornost za policajce koji su na maloletnu decu išli s puščanom cevi, koji su ih zastrašivali uperenim reflektorima i koji nisu prezali od toga da ubiju kuče, kućnog mezimca od mesec dana. Prosto ne mogu da verujem da su pukoj sirotinji porazbijali ambare, pobacali ono malo zimnice, ali i da su oduzimali lovačke puške za koje su jadni Srbi imali dozvolu i od međunarodnih predstavnika i od srpske države. Pri tom ni za jednu od uzetu stvar nisu ostavili zapisnik. Ovo je nečuveno”, rekla Rada Trajković. „Ovo malo Srba koliko ih je ostalo u strahu je ne samo od noći, već i od novog jutra, jer pripadnicima međunarodne policije, očigledno, ništa nije sveto. Terorišu nejač i nemoćne čak i na spavanju”, dodala je ona.

-----------------------------------------------------------

Limdal: Euleks nije dobio zahtev Beograda da predoči dokaze

Priština – Euleks nije dobio zvaničan zahtev Ministarstva za Kosovo i Metohiju da mu podnese dokaze na osnovu kojih je uhapšeno petoro kosovskih Srba, od kojih su četvorica osumnjičena za ratni zločin, izjavila je juče portparol te misije Karin Limdal, a prenosi Beta. Limdal je dodala da je Euleks iz medija saznao za taj zahtev ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića.

„Pravosuđe radi nezavisno i dokazi će biti izneti pred sudiju koji će odlučiti da li će uhapšeni biti zadržani u pritvoru. O tome ne odlučuje Euleks, već sudija, kao što je i odluku za njihovo hapšenje doneo tužilac”, kazala je ona. Portparolka Euleksa je takođe navela da su uhapšene osobe u pritvoru u Prištini i da će u roku od 48 sati od hapšenja biti izvedene pred sudiju koji će odlučiti da li će oni ostati u pritvoru.

Ministar Bogdanović je juče zatražio od Euleksa da „jasno predoči dokaze” na osnovu kojih je uhapšeno petoro kosovskih Srba jer je praksa pokazala da su Srbi hapšeni i sumnjičeni za ratne zločine na osnovu lažnih prijava i bez dokaza.

[objavljeno: 25/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.