Drecun: Odgovor na zločine u arhivi međunarodne zajednice

Izvor: RTS, 25.Okt.2018, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drecun: Odgovor na zločine u arhivi međunarodne zajednice

Radna grupa Srbije za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina na Kosovu i Metohiji pozvala je ambasade država koje su imale svoje kontigente Kfor-a da otvore arhive. Više hiljada dokumenata, do kojih je Srbija došla, predstavljeni su ambasadorima i međunarodnoj zajednici, uz ponovni apel da učine isto.
U arhivama OEBS-a, Kfora, Euleksa, Unmik-a i Haškog tribunala postoje dokumenti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji daju odgovore na mnoge počinjene zločine na Kosovu i Metohiji, kao i one u slučaju "žute kuće", izjavio je predsednik Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina na KiM Milovan Drecun.

Drecun je, nakon sastanak radne grupe, rekao da je prikupljeno više hiljada dokumenata koji su danas predstavljeni i predati ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice, od kojih se očekuje da pomognu u otvaranju tih arhiva.  
"Na osnovu dokumentacije koju smo prikupili međunarodno prisustvo na KiM raspolaže informacijama i dokumentacijom na osnovu koje može, mogu da se utvrde neki događaji koji još uvek nisu rasvetljeni", kaže Drecun.
"Mi razumemo u potpunosti odgovornost SAD da se razreši slučaj braće Bitići, njihovo ubistvo ali tražimo da SAD razume i pomoge i da se reši slučaj braće Ristić - jedan je bio u zatvoru, drugi je došao po njega, izašli su otišli u prostorije Kfora u Gnjilanu i više ih nema", kaže Drecun.
Izrazio je žaljenje što na sastanku nisu bili predstavnici ambasada Francuske, Italije i Velike Britanije. 
Istakao je da su dokazi koje je prikupila Radna grupa najsnažniji napori države Srbije da formira bazu podataka i uspostavi saradnju sa Specijalnim tužilaštvom kako bi moglo da se kaže da je urađeno sve, da se procesuiraju odgovorni za brutalne zločine nad Srbima, Albancima, Romima i ostalim nealbancima na KiM. 
Prema njegovim rečima, nabavljena je dokumentacija koja povezuje organizacionu strukturu bivše OVK sa zločinima, "što će biti korisno za utvrđivanje komandne odgovornosti".
"Dokumentovali smo da međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji raspolaže dokumentacijom na osnovu koje može da se utvrde neki nerasvetljeni zločini, ali ta dokumentacija nije dostupna onima koji treba da ih rasvetle", rekao je Drecun.
Navedeno je i da u italijanskoj zoni Kfor-a, na primer, 223 zločina nisu rasvetljena, a da je predstavnica američke ambasade u Srbiji na sastanku tražila spisak potrebnih dokumenata, ne bi li pokušala da dođe do njih.
"Ovo nije zahtev samo srpske strane, ovo je jedinstveni zahtev koji smo zajedno u radnoj grupi Beograda i Priština, i porodice kosovskih Albanaca i Srba uputila upravo ovim institucijama i organizacijama da nam sa zahtevom dostave dokumentaciju koja se tiče sudbine njihovih najmilijih i naše odgovornosti da rasvetlimo ove slučajeve", rekao je predsednik vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović.
"Izjave nemačkog poslanika su destabilizujuće" 
Komentarišući izjavu poslanika Bundestaga Petera Bejera da je Kosovo faktički nezavisno i da Srbija treba da de jure prizna "suverenu državu Republiku Kosovo", Drecun je rekao da je poziv nemačkog poslanika da Srbija prizna Kosovo destabilizujući i da zatvara vrata za bilo kakve razgovore i dogovore, a otvara put za stvaranje "Velike Albanije".

"Nema on prava da govori Srbiji da mi de jure priznamo Kosovo. To se nikada neće desiti dok je na vlasti Srpska napredna stranka s koalicionim partnerima", rekao je Drecun novinarima u Klubu poslanika.
"Moji su se preci borili za Kosovo, a njegovi nisu, ubijali su ih", dodao je Drecun povodom te Bejerove izjave i njegove ocene da Srbija neće ući u Evropsku uniju bez priznanja Kosova.
Drecun je takođe, upitan da prokomentariše zabrinutost predsednika Srbije za situaciju na KiM, rekao da je ona posledica brojnih dešavanja, poput upada specijalaca sa dugim cevima na sever Kosova, ili pak insistiranju na formiranju vojske Kosova.
"Kada prevlada ekstremna politika koja se protivi dogovorima... kada se donose zakonske procedure da se formira nekakva vojska koja može samo da bude uprena protiv srpske zajednice... u takvim okolnostima ne možete reći da će se bezbednost srpskog naroda poboljšavati, ona će se pogoršavati", rekao je Drecun.
Prema njegovim rečima, bezbednosna situacija biće sve teža što se manje bude dogovaralo i razgovaralo i biće je teško očuvati.
Pogledaj vesti o: Eulex

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zločini na Kosovu i Metohiji u arhivi međunarodne zajednice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2018

U arhivama OEBS-a, Kfora, Euleksa, UNMIK-a i Haškog tribunala postoje dokumenti koji daju odgovore na mnoge počinjene zločine na Kosovu i Metohiji, kao i one u slučaju "žute kuće", izjavio je danas predsednik Radne grupe za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina na KiM Milovan...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.