Doktor Smrt u Holandiji

Izvor: Večernje novosti, 02.Sep.2014, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doktor Smrt u Holandiji

JUSUF Sonmez, koji je pred Okružnim sudom u Prištini osuđen za organizovani kriminal, trgovinu organima i nezakonite operacije na Srbima i osobama drugih nacionalnosti, lociran je u Holandiji, potvrđeno je „Novostima“ u Tužilaštvu za ratne zločine. Tužilac Euleksa Džonatan Ratel zatražio je raspisivanje crvene Interpolove poternice za ovim turskim doktorom, koji je do sada izbegao da bude izručen vlastima na Kosovu.Sonmez >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je bio glavnooptuženi u slučaju ilegalnih transplantacija bubrega u klinici „Medikus“, gde je bio glavni hirurg i jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila nelegalnim presađivanjem bubrega. On je uhapšen početkom januara 2011, u Istanbulu, ali je posle saslušanja, u roku od 24 sata, pušten uz kauciju. Iste godine, u junu, dao je intervju „Novostima“, u kome objašnjava da „živi uobičajeno i da se ne plaši da će biti uhapšen“.Takođe, tada je ekskluzivno za naše novine istakao da „nije učestvovao ni u kakvoj trgovini ljudskim organima“ i da se „neće predati kosovskim institucijama jer su korumpirane“.SLUČAJ “MEDIKUS“ U ustanovi „Medikus“, nedaleko od Prištine, vršene su nezakonite operacije vađenja organa ljudima iz Rusije, Moldavije, Turske i Kazahstana kojima je lažno nuđeno i do 15.000 evra po bubregu. Ona je zatvorena 2008. godine. Ukupno je osuđeno sedmoro Albanaca, a utvrđeno je da je izvršeno 30 nelegalnih operacija vađenja bubrega u kojima je učestvovao Sonmez.Sledeće saznanje u vezi sa njegovim prebivalištem je da živi u Južnoafričkoj Republici. U ovoj zemlji boravio je donedavno, prema rečima Vladimira Vukčevića, srpskog tužioca za ratne zločine. Od tada mu se gubi svaki trag. Kako „Novosti“ saznaju iz srpskog tužilaštva za ratne zločine, ovaj begunac pronađen je u Holandiji.Osim pronađenog hirurga osuđenika, ozloglašenom bandom rukovodili su i Moša Harel, uhapšen maja 2012. u Izraelu, i vlasnik pomenutog medicinskog objekta Ljutfi Derviši.Ceo „slučaj ‘Medikus’“ otkriven je još 2008. godine. Tada je turski državljanin kome je prethodno na pomenutoj klinici izvađen bubreg bio malaksao na prištinskom aerodromu „Slatina“ samo sa dokumentima „Medikusa“, što je izazvalo sumnju kod radnika obezbeđenja. Zatim je specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti pomenuo „slučaj ‘Medikus’“ u svom izveštaju iz 2010. godine. Na osnovu tog dokumenta kasnije je formiran specijalni istraživački tim EU na čelu sa tužiocem Klintom Vilijamsonom. Ovaj američki tužilac pre mesec dana predstavio je svoj izveštaj u Briselu. U njemu se navodi da je vrh Oslobodilačke vojske Kosova učestvovao u zločinima protiv čovečnosti - ubistvima, otmicama, mučenjima otetih Srba, Roma i drugih nealbanaca.Takođe, Sonmez je u „žutoj kući“ u Albaniji vadio organe Srbima, Romima i nelojalnim Albancima otetim na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

DOKTOR SMRT: Vadio organe u Žutoj kući Srbima, Romima i nelojalnim Albancima

Izvor: Press, 02.Sep.2014

JUSUF Sonmez, koji je pred Okružnim sudom u Prištini osuđen za organizovani kriminal, trgovinu organima i nezakonite operacije na Srbima i osobama drugih nacionalnosti, lociran je u Holandiji, potvrđeno je „Novostima“ u Tužilaštvu za ratne zločine. Tužilac Euleksa Džonatan Ratel zatražio...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.