Đurić pozvao šeficu Euleksa da omogući Oliveru Ivanoviću odbranu sa slobode

Izvor: Blic, 20.Feb.2017, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić pozvao šeficu Euleksa da omogući Oliveru Ivanoviću odbranu sa slobode

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je danas u ime Vlade Srbije pismo šefici misije Euleks Aleksandri Papadopulo u kome je apelovao da lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću bude omogućeno da se u ponovljenom sudskom podstupku brani sa slobode.

"Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo Vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sredstva koja vam stoje na raspolaganju kako bi se Oliver Ivanović oslobodio iz sudskog pritvora, odnosno kako bi na slobodi sa svojom porodicom sačekao okončanje predmetnog sudskog postupka", naveo je Đurić u pismu, a prenela Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

On je ocenio da odluka Apelacionog suda u Prištini o ponavljanju postupka "predstavlja korak ka konačnom zadovoljenju pravde, imajući u vidu da je Oliver Ivanović prvostepenom presudom proglašen krivim iz političkih razloga".

"Oliver Ivanović se nalazi u pritvoru od 27. januara 2014. godine i to u sudskom pritvoru, koji je 21. septembra 2015. godine bio zamenjen kućnim pritvorom da bi mu od 28. januara 2016. godine ponovo bio određen sudski pritvor. Tokom boravka u sudskom pritvoru, Ivanoviću je narušeno zdravlje, a trpi i veliki duševni bol zbog odvojenosti od porodice", navodi se u pismu.

Đurić je dodao da je Vlada Srbije 10. februara 2014. donela zaključak kojim se pružaju garancije da će Oliver Ivanović biti dostupan tokom trajanja krivičnog postupka, o čemu je Euleks tada zvanično obavešten, kao i da su te garancije i dalje na snazi.

Suđenje lideru Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću vraćeno je na početak pošto je Apelacioni sud u Prištini ukinuo presudu po prvoj tački optužnice - za ratni zločin iz aprila 1999, dok je potvrdjena oslobađajuća presuda Ivanoviću po drugoj tački optužnice, za zločin iz februara 2000. godine. Ivanović je osuđen u januaru 2016. na devet godina zatvora a u aprilu 2016. žalio se Apelacionom sudu na presudu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurić Euleksu: Oliver Ivanović da se brani sa slobode

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2017

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je u ime Vlade Srbije pismo šefici misije Euleks Aleksandri Papadopulo u kome je apelovao da lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću bude omogućeno da se u ponovljenom sudskom podstupku brani sa slobode..."Ne dovodeći u pitanje...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.