Dervišiju osam godina za „Medikus”

Izvor: Politika, 29.Apr.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dervišiju osam godina za „Medikus”

Sud naložio osuđenima da žrtvama nelegalnih transplantacija bubrega isplate po 15.000 evra

Vlasnik klinike „Medikus” Ljutfi Derviš osuđen je juče na osam godina zatvora i novčanu kaznu od 10.000 evra zbog nelegalne transplantacije organa u ovoj prištinskoj klinici, dok su još četvorica osuđena na zatvorske kazne. Presudu je izreklo pravosuđe Euleksa u Prištini.

Sin Ljuftija Dervišija, Arban >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Derviši osuđen je na sedam godina i tri meseca, kao i na novčanu kaznu od 2.500 evra. Cokolj Hajdini osuđen je na tri godine, Abdula Dula na godinu, Islan Bitići je dobio godinu dana uslovno, a otužbi su oslobođeni Briton Žilta i Iljir Drecaj.

„Istom presudom, sud je obavezao okrivljene da oštećenima plate po 15.000 evra zbog nelegalnih transplantacija organa” rekla je za „Politiku” Irina Gudeljević, portparol Euleksa.

Ljuftiju Dervišiju izrečena je i zabrana bavljenja urologijom na dve godine.

Presudu je izreklo mešovito veće Euleksa u čijem je sastavu i jedan sudija Osnovnog suda u Prištini. Tužilaštvo je na presudu najavilo žalbu.

U optužnici je navedeno da je oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega obavljeno na klinici „Medikus”, nedaleko od Prištine. U tu kliniku su dolazili siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana, privučeni lažnim obećanjima da će dobiti do 15.000 evra po vađenju bubrega. Njihovi organi prodavani su bogatim pacijentima, koji su plaćali i do 70.000 evra za transplantaciju bubrega na toj klinici.

Vlasnik kosovske klinike „Medikus” odbacio je na suđenju optužbe za nelegalno presađivanje bubrega. Dervišija je optužnica teretila da je bio deo lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici „Medikus”.

U odvojenom postupku, po optužnici poznatoj kao „Medikus 2” u odsustvu se sprovodi postupak protiv turskog lekara Jusufa Sonmeza i Izraelca Moše Harela, a prema optužnici, vođe kriminalne grupe bili su Derviši, Sonmez i Harel.

Klinika „Medikus” je radila bez zvanične dozvole, dok je Sonmez imao dozvolu za rad na Kosovu, koju mu je izdalo ministarstvo zdravlja. Bolnica koja je zatvorena 2008. godine, pominje se i u izveštaju Saveta Evrope, u kome se navodi da su pripadnici „Oslobodilačke vojske Kosova” trgovali organima zarobljenika tokom sukoba 1999. godine.

D. Čarnić

objavljeno: 29.04.2013.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Presuda za Medikus: Kazne pod senkom zločina

Izvor: Večernje novosti, 29.Apr.2013

VLASNIK privatne prištinske klinike „Medikus“, na kojoj je obavljeno oko 30 ilegalnih transplantacija organa, urolog Ljutvi Derviši osuđen je u Osnovnom sudu na osam godina zatvora. Njegov sin dobio je sedam godina i tri meseca. Pored toga, njih dvojica moraju da plate oštećenim pacijentima...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.