Presuda za Medikus: Kazne pod senkom zločina

Izvor: Večernje novosti, 29.Apr.2013, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda za Medikus: Kazne pod senkom zločina

VLASNIK privatne prištinske klinike „Medikus“, na kojoj je obavljeno oko 30 ilegalnih transplantacija organa, urolog Ljutvi Derviši osuđen je u Osnovnom sudu na osam godina zatvora. Njegov sin dobio je sedam godina i tri meseca. Pored toga, njih dvojica moraju da plate oštećenim pacijentima 10.000 evra, odnosno 2.500 evra.Sud je proglasio krivima i anesteziologe Cokolja Hajdinija koji je osuđen na tri godine zatvora, Abdula Dulju na godinu, dok je Islan Bitići dobio godinu dana uslovno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Hirurg Driton Jilta je oslobođen zato što je krivično gonjenje protiv njega zastarelo. Sud nije utvrdio krivicu ni tadašnjem zameniku ministra zdravlja Iljiru Drecaju.Derviši je bio optužen da je bio deo lanca trgovine organima i jedan od sedmorice kosovskih Albanaca i dvojice stranaca optuženih za trgovinu ljudskim organima, za organizovani kriminal i za nezakonite aktivnosti u klinici „Medikus“.NADZOR NEDAVNO je otkriveno da „Medikus“ i pored zabrane i dalje radi. Zato je tužilac Džonatan Ratel naložio da se rad ove klinike nadzire.Do sada je saslušano više od 80 svedoka i održano oko 100 ročišta.Mešovito sudsko veće koje čine međunarodne sudije i sudije sa Kosmeta, utvrdilo je da je „Medikus“ ilegalno radio do 2008. godine. „Operacije“ su organizovane tako što je davaocima organa koji su bili siromašni građani iz Rusije, Moldavije, obećavano po 15.000 evra za bubreg koji bi dali nepoznatim primaocima uglavnom iz zemalja Zapadne Evrope. Oni su, zauzvrat, plaćali lekarima i po 70.000 evra.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Dr Fuentesu godinu dana zatvora

Izvor: B92, 30.Apr.2013, 16:03

Doktor Eufemijano Fuentes, prvooptuženi za sistematsku distribuciju dopinga u "Operaciji Puerto" osuđen je na godinu dana zatvora, uslovno na četiri godine...Fuentesu je Madridski sud izrekao kaznu jer je izvršio krivično delo protiv javnog zdravlja koje je regulisano članom 361 Krivičnog zakonika...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.