De Marnjak: Ukloniti barikade

Izvor: B92, 18.Dec.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Marnjak: Ukloniti barikade

Priština -- Šef Euleksa Gzavije de Marnjak je izjavio da se na severu Kosova moraju ukloniti barikade kako bi se uspostavila sloboda kretanja za sve.

On je dodao da je to preduslov za vladavinu prava.

"Teško mi je da nađem izraz kako bih naglasio potrebu da se barikade na severu Kosova moraju ukloniti i da treba da postoji stalan i bezuslovan pristup za sve uključujući Euleks i međunarodne organizacije ", izjavio je De Marnjak u intervjuu portalu SETimes.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />On je rekao da Euleks i Kfor nastavljaju blisku saradnju na dnevnom nivou i da je sloboda kretanja potrebna ne samo međunarodnim snagama bveć i građanima "kako bi normalno mogli da vode svoj svakodnevni život".

De Marnjak je izjavio da će "Euleks igrati ulogu vezanu za implementaciju sporazuma o integrisanom upravljanju granicama. Međutim, precizna uloga biće definisana vremenom".

"Detalji implementacije biće dogovoreni između dve strane. Uprkos tome, EULEKS je spreman da pomogne oko ovog pitanja", istakao je on.

Govoreći o rasvetljivanju ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, De Marnjak je istakao da u tome "postoji saradnja na dnevnoj bazi sa lokalnim kolegama, uključujući i vođenje istraga.

"Imali smo dobru saradnju sa kosovskim vlastima u implementaciji našeg mandata. Trebalo bi da pomenem i da se postupci vode protiv pojedinaca zbog krivičnih dela koja su počinjena, a ne protiv grupa ili organizacija", napomenuo je šef Euleska.

"Euleks ima svoj program zaštite svedoka, koji funkcioniše na Kosovu i šire. Čine ga policajci koji imaju znatno iskustvo na ovom vrlo osetljivom i važnom polju. Ne mogu da ulazim u imena ili cifre, jer je upravo u tome suština - moraju ostati tajni, zarad bezbednosti onih osoba koje prolaze kroz program kao i njihovih porodica. Međutim, mogu da kažem da je program testiran više puta i da su ga mnogi koristili i koriste ga. Euleks je razvio svoj program kako bi pomogao Kosovu da se nosi sa nekim od najtežih slučajeva koji predstavljaju najveći izazov", istakao je on.

De Marnjak je izjavio da se Euleks na Kosovu bori i protiv korupcije na najvišem nivou, ali za to je potrebno vreme i strpljenje.

"Euleks će nastaviti da se bori protiv korupcije, da iznosi slučajeve pred sud na istrajan i odlučan način kako bi se taj problem suzbio što više. Postoji izvestan broj optužnica koje su podigli tužioci Euleksa-a, a mnoge druge se očekuju", istakao je on.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.