Da li će Euleks imati izvršna ovlašćenja?

Izvor: Mondo, 16.Nov.2012, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Euleks imati izvršna ovlašćenja?

Premijer Srbije Ivica Dačića zatražio je danas u razgovoru sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom da ta misija ima izvršnu ulogu u primeni dogovora Begrada i Prištine, postignutih u Briselu, u skladu sa statusnom neutralnošću.

Premijer Dačić je istakao da Srbija traži od Euleksa izvršnu ulogu u implementaciji dogovora postignutih u Briselu, u skladu sa statusnom neutralnošću.

Kako je saopšteno iz Vlade, Dačić je rekao da je u interesu Srbije stabilno >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << stanje bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i ostvarivanje pune bezbednosne zaštite svih građana, kao i ostvarivanje svih prava garantovanih međunarodnim aktima i standardima.

Dačić je naglasio da Srbija smatra da je neophodno sprečiti bilo kakve jednostrane poteze, koji bi mogli voditi destabilizaciji na Kosovu i Metohiji, piše u saopštenju.

Tači:Napredak u susretu s Dačićem

Kosovski premijer Hašim Tači odbacio je danas mogućnost da Euleks na administrativnim prelazima na severu ima izvršna izvršna ovlašćenja a da kosovska granična policija i carine to nemaju.

Informišući Skupštinu Kosova o susretu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem u Briselu, Tači je rekao da je postignuta saglasnost da se sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima (IBM) počne primenjivati od decembra na četiri prelaza - Jarinje, Brnjak, Merdare i Bela zemlja, što će se prema njemu ostvariti prema međunarodnim standardima.

Uloga Euleksa će i na prelazima na severu, kao i drugim prelazima na Kosovu, biti ista, u skladu sa mandatom koji je dobio od strane Skupštine Kosova, kazao je kosovski premijer.

Tači je izjavio da je na drugom sastanku između njega i premijera Srbije Ivice Dačića zabeležen napredak, posebno kad je reč o sporazumu o upravljanju administrativnim prelazima (IBM).

Tači je rekao da je tokom susreta otvorio pitanje nestalih osoba i da su se dvojica premijera složili da je to humanitarno pitanje i da u rasvetljavanju ovog pitanja treba aktivno uključiti i komisije za nestale.

Tači je rekao da je srpska strana imala rezerve oko otvaranja "kancelarija za vezu Kosova u Beogradu, odnosno Srbije u Prištini", jer bi to, prema njegovim rečima, predstavljalo prvi korak priznanja Kosova od strane Srbije.

Tači je ponovio je da je on inicirao stvaranje multietničkih jedinica policije Kosova koje će brinuti o kulturnim, verskim i objektima kulturnog nasleđa.

Ideja o izgradnji auto puta prema Leskovcu i Nišu je, prema Tačiju, ideja institucija Kosova i kazao da je ideja dobila podršku Evropske unije.

Tokom skupštinske rasprave, poslanici pokreta Samoopredeljenje su najglasniji u kritici susreta i sadržaja sastanka dvojice premijera u Briselu s visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Poslanici opozicionih partija DSK i AZBK su podržali razgovore ali su zatražili da se razgovori kreću u okviru rezolucije Skupštine Kosova o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

(MONDO/Agencije, foto: Beta, arhiva)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.