Srbija očekuje pomoć Euleksa

Izvor: RTS, 16.Nov.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija očekuje pomoć Euleksa

Premijer Srbije Ivica Dačića zatražio je u razgovoru sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom da ta misija ima izvršnu ulogu u primeni dogovora Beograda i Prištine, postignutih u Briselu, u skladu sa statusnom neutralnošću.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić sastao se u Beogradu sa šefom Misije Euleksa Gzavijeom de Marnjakom i istakao da Srbija traži od Euleksa izvršnu ulogu u implementaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovora postignutih u Briselu, u skladu sa statusnom neutralnošću.

Kako je saopšteno iz Vlade, Dačić je rekao da je u interesu Srbije stabilno stanje bezbednosti na teritoriji Kosova i Metohije i ostvarivanje potpune bezbednosne zaštite svih građana, kao i ostvarivanje svih prava garantovanih međunarodnim aktima i standardima.

Dačić je naglasio da Srbija smatra da je neophodno sprečiti bilo kakve jednostrane poteze, koji bi mogli voditi destabilizaciji na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

De Marnjak: Euleks spreman da pomogne

Šef Euleksa Gzavije de Marnjak istakao je da je misija EU spremna da pomogne u vezi sa svim dogovorima Beograda i Prištine a da projekat o integrisanom upravljanju prelazima ostaje prioritet za sve.

"Euleks je spreman da pomogne u vezi sa svim dogovorima postignutim između Prištine i Beograda. Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima ostaje prioritet za sve. Uloga Euleksa će biti precizno utvrđena u skladu sa mandatom misije i u okviru bilo kog dogovora između Prištine i Beograda", rekao je de Marnjak.

U saopštenju Euleksa napominje se da su razmatrana ključna pitanja - dalja saradnja između institucija Srbije i Euleksa u oblasti vladavine prava kao i sprovođenje sporazuma postignutih tokom dijaloga posredstvom EU.

Šef Euleksa je održao niz sastanaka sa zvaničnicima u Beogradu, kao i sa direktorom srpske kancelarije za Kosovo Aleksandrom Vulinom.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Euleksu izvršna uloga

Izvor: Mondo, 16.Nov.2012

Premijer Srbije Ivica Dačića zatražio je danas u razgovoru sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom da ta misija ima izvršnu ulogu u primeni dogovora Begrada i Prištine, postignutih u Briselu, u skladu sa statusnom neutralnošću...Premijer Dačić je istakao da Srbija traži od Euleksa izvršnu...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.