Bez dogovora u Mitrovici

Izvor: RTS, 22.Okt.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora u Mitrovici

Sastanak predsednika opština sa severa Kosova i komandanta Kfora i šefa Euleksa završen bez dogovora. Euleks insistira na bezuslovnoj slobodi kretanja. Predstavnici Srba zatražili od komandanta Kfora da obustavi akcije uklanjanja barikada.

17.10 - Završen sastanak predsednika srpskih opština sa severa Kosova sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom De Marnjakom.

Bez dogovora završen sastanak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsednika srpskih opština sa severa Kosova sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom i šefom Euleksa Gzavijeom De Marnjakom.

Na sastanku u Kosovskoj Mitrovici, Euleks je zatražio bezuslovnu slobodu kretanja kako za sebe, tako za Kfor i ostale misije na severu Pokrajine.

Predsednici opština su preneli svoje stavove, tražeći od Euleksa da ne prevozi kosovske carinike i policajce na administrativne prelaze.

Oni su, takođe, od komandanta Kfora Erharda Drevsa, zatražili da obustavi akcije uklanjanja barikada i da ne primenjuje silu. Drevs je odgovorio da za to ne može da da garancije. 

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je da će razgovori biti nastavljeni i dodao da problem koji postoji, čelnici opština ne mogu da reše sami.

"Ovo je problem koji ne mogu rešiti četiri predsednika opština, nego se mora rešiti na višem nivou", rekao je Milović i najavio da će se predsednici četiri opštine obratiti predsediku Srbije Borisu Tadiću.

Euleks se, posle sastanka, oglasio saopštenjem u kojem se navodi da sloboda kretanja treba hitno da bude uspostavljena.  

"Ovo je bio dobar i konstruktivan sastanak, uz razmenu stavova. Euleks će nastaviti da sarađuje sa Kforom kako bi obezbedio da se osnovni principi slobode kretanja primene bez daljeg odlaganja", rekao je šef Euleksa Gzavije De Marnjak.

De Marnjak je insistirao da se sloboda kretanja uspostavi kako za Kfor tako i za Euleks, jer je to deo Kforovog mandata i preduslov za, kako je rekao, vladavinu prava. 

Na sastanaku, koji je počeo nešto posle 15 časova, učestvovali su čelnici opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica.

Inače, Srbi sa severa Kosova i Metohije i dalje su na barikadama koje je Kfor noćas pokušao da ukloni kod Dudinog Krša nedaleko od Rudara i u Jagnjenici i Zupču.  

Srbi ostaju na barikadama

Najviše ih ima u Ibarskom Kolašinu, i to u Jagnjenici i Zupču. Tu se građni smenjuju, dežuraju uprkos kiši i hladnom vremenu.

U Jagnjenici su pripadnici nemačkog Kfora i dalje tik uz barikadu. Između njih i građana je bodljikava žica, a u Zupču je konvoj Kfora na 200 metara dalje od barikade ojačane balvanima i kamionima.

Srbi poručuju da će mirno nastaviti da se bore protiv akcija Kfora i da će biti na oprezu.

Slična situacija je i na ostalim barikadama, poučeni kako kažu iskustvom od sinoć kada je Kfor pokušao na tri mesta da ukloni barikade. Dudin Krš, Jagnjenica, Zupče.

Srbi su mirnim protestom sprečili tu deblokadu puteva.

Kfor je prošle nedelje najavio da će ukloniti barikade ako to Srbi ne učine.  Dogovor oko toga nije postignut u sredu na sednici u Zubinom Potoku, jer je Kfor pred Srbe postavio novi zahtev - slobodu i za kretanje Euleksa.

Srbi to nisu mogli da prihvate uz objašnjenje da misija EU nije statusno neutralana jer između ostalog na prelaze Brnjak i Jarinje prevozi kosovske carinike.

Prisustvo kosovskih zvaničnika na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje je neprihvatljivo za Srbe i to je razlog zašto su oni postavili barikade.

Kfor je od srede pokušao više akcija uklanjanja barikada na severu, što su Srbi sprečili.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.