Barikade da nestanu do ponedeljka

Izvor: B92, 15.Okt.2011, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Barikade da nestanu do ponedeljka"

Leposavić -- Komandant Kfora Erhard Drevs zahteva od predstavnika lokalne samouprave sa severa Kosova da uklone blokade koje se nalaze na putevima na severu do ponedeljka.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kaže da su tražili da se konsultuju pre nego što daju konačni odgovor Kforu.

Sastanak predsednika četiri opštine sa severa Kosova i Drevsa, koji je počeo nešto iza podneva u bazi Kfora Noting Hil kod Leposavića, završen je.

"Drevs >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je zatražio da do ponedeljka uklonimo neke barikade kako bi vojnici Kfora mogli da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama, a mi smo odgovorili da je to veoma kratak period i da moramo da se konsultujemo sa svojim skupštinama kako bi od njih dobili mandat da nastavimo dalje razgovore s generalom Drevsom", kazao je Pantić novinarima nakon dvočasovnog sastanka.

On je naveo da je razgovor bio konstruktivan, da su predsednici izneli pozicije svojih lokalnih samouprava i građana severa pokrajine i rekli generalu Drevsu da barikade nisu uperene protiv Kfora, već protiv vlasti u Prištini, jer one imaju nameru da na severu Kosova instaliraju albanske institucije.

"Narod ne želi da ratuje protiv Kfora, u Kforu ne vide neprijatelja i u narednom periodu Srbi će pokušati da uspostave bolju saradnju sa ovom vojnom misijom i povrate poverenje koje je ozbiljno ugroženo", rekao je Pantić.

Oko pedesatak motociklista doputovalo je popodne u severni deo Kosovske Mitrovice kako bi pružili podršku građanima na barikadama.

Predsednik "Harlej Dejvidson kluba" Milić Radević rekao je novinarima da će se bajkeri pridružiti Srbima na barikadama na glavnom ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici i u mestu Rudare, na teritorioji opštine Zvečan.

Bajkeri su i ranije, u okviru "Bajk-rok misije" dolazili na sever Kosova i Metohije, kako bi iskazali solidarnost sa građanima.

On je dodao da su od generala Drevsa zatražili da Kfor ne preduzima nikakve jednostrane, a pogotovo ne nasilne akcije na severu Kosova, da ne pokušavaju sa uklanjanjem barikada, jer će to veoma ozbiljno ugroziti dosadašnji krhki mir koji vlada na severu Kosova.

Pantić je preneo reči generala Drevsa da razume stavove Srba i da Kfor nema ni kapaciteta, ni ljudstva da ruši jedne barikade, a da građani postavljaju druge, ali da on zahteva slobodu kretanja za svoje vojnike i za čitavu misiju Kfora na Kosovu.

Drevs je, prema Pantićevim rečima, bio izričit da će u ponedeljak pokušati da dopremi hranu svojim vojnicima na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Od nas je zahtevao da obezbedimo slobodu kretanja, ali smo mu ponovili da je kratak period i da nećemo moći da dobijemo saglasnost naroda za takvu akciju", rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, "plan za nasilno uklanjanje barikada još nije aktuelan, ali postoji, mada je Drevs svestan da se nasilnim akcijama ne može osigurati da građani na nekom drugom mestu ne postave barikade i za sada to nije opcija".

"Što se tiče snabdevanja, Drevs je zahtevao da to bude kopnenim putem, što podrazumeva da se uklone barikade na magistralnim putevima od Kosovske Mitrovice do Jarinja i Ribarića", kazao je Pantić, dodajući da on ne može da potvrdi da li će građani biti spremni da to učine.

On je poručio da će ako Kfor ne bude preduzimao nikakve nasilne svojim autoritetom uticati da građani budu mirni i da ne pribegnu nasilju.

Predsednici četiri opštine su najavili da će najverovatnije sredinom sledeće nedelje zakazati sednice i da će sa zaključcima i detaljima razgovora s Drevsom upoznati odbornike i od njih dobiti smernice za dalje delovanje.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Jarinje,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.