Aparthejd Prištine nad Srbima

Izvor: B92, 21.Jan.2013, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aparthejd Prištine nad Srbima

Beograd -- Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila da Priština nad kosovskim Srbima sprovodi aparthejd, koji je sramota čitavog sveta.

Kancelarija zatražila od Euleksa i Kfora da zaštite preostale Srbe na Kosovu i omoguće im da prežive.

"Pitamo međunarodnu zajednicu do koje granice će biti tolerisan linč i nasilje na Srbima i njihovim spomenicima. Tražimo od Euleksa i Kfora da zaštite bar ono što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je preostalo od martovskog pogroma i da preostalim Srbima i njihovim grobovima, crkvama, manastirima, spomenicima, pobijenim i nestalim bude omogućeno da postoje i traju", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija je navela da nasilje prati izgovoreno kada god Priština zapreti prekidom dijaloga.

Na Kosovu je noćas oskrnavljeno više desetina srpskih nadgrobnih spomenika.

"Aparthejd koji Priština sprovodi nad Srbima i samoj uspomeni na njih je sramota čitavog sveta i svih međunarodnih organizacija prisutnih na Kosovu i Metohiji. Pošto nije bilo osude za martovski pogrom iz 2004. godine, ruše se grobovi i pale crkve u januaru 2013. godine. Nekažnjeni zločin se uvek ponavlja", navela je Kancelarija.

Prošle noći je širom Kosova oskrnavljeno više od 50 grobova i nadgrobnih srpskih spomenika.

Na pravoslavnom groblju u selu Plametini, u opštini Obilić, oskrnavljene su tri grobnice, na pravoslavnom groblju u Miloševu zapaljena je grobljanska kapela i uništeno nekoliko grobova, podsetila je Kancelarija.

"U selu Prilužje, opština Vučitrn, minirana je grobnica porodice Anđelković. Na gradskom pravoslavnom groblju u Prizrenu srušeno je pedesetak grobova. Na zgradu opštine Kosovska Mitrovica bačena su dva Molotovljeva koktela. U Goraždevcu pucano je u spomenik žrtvama NATO agresije i pobijenoj srpskoj deci na reci Bistrici 2003. godine. U Centru Vitine srušen je spomenik palim borcima iz Drugog svetskog rata", navela je Kancelarija.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Aparthejd Prištine nad Srbima

Izvor: OkRadio.rs, 21.Jan.2013

Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila da Priština nad kosovskim Srbima sprovodi aparthejd, koji je sramota čitavog sveta. Kancelarija zatražila od Euleksa i Kfora da zaštite preostale Srbe na Kosovu i omoguće im da prežive. "Pitamo međunarodnu zajednicu do koje granice će biti tolerisan...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.