Učenje se ipak isplati: Naučnica postala najmlađa milijarderka

Izvor: Svet, 04.Okt.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenje se ipak isplati: Naučnica postala najmlađa milijarderka

Elizabet Holms (30) svoje bogatstvo nije stekla na berzi, nije vlasnica uspešne IT kompanije, niti se bavi šou-biznisom. Ona je naučnica odlučna u tome da napravi revoluciju u medicini. Elizabet je još kao dete maštala o tome da postane doktorka, ali kako se bojala krvi, okrenula se hemiji.
Naime, ona je osmislila novu tehniku vađenja i analize krvi pomoću koje ćete moći da ušetate u apoteku gde će vam bezbolno uzeti kap krvi iz prsta i potom testirati >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << novim metodama koje razvija njena medicinska laboratorija Teranos. Time se štedi i vreme i novac, a rezultati su poznati već za četiri sata. Tradicionalni testovi krvi su iznenađujuće teški i skupi za nešto što se toliko često radi u medicini, kaže Holmsova, a metode se nisu menjale još od šezdesetih godina prošlog veka.
“Možemo uraditi na stotine testova sa samo jednom kapi krvi, mnogo brže nego što se pre radilo s punim epruvetama, i to jeftinije. U slučaju virusa i bakterija tradicionalni testovi koriste kulture, a mi merimo patogene DNK koji mnogo brže daju rezultate”, dodaje ambiciozna naučnica, koja nije u potpunosti otkrila svoje metode, a desetak patenata zaštitila je još 2004, kada je pokretala posao.
Prošle godine, ugovorila je postavljanje Teranos zdravstvenih centara u apotekama širom zemlje. Ovim je Holmsova svojoj kompaniji donela 400 miliona dolara kapitala koji je ubrzo dostigao vrednost od devet milijardi, od čega ona poseduje 50 procenata. Svaki njen test košta i do 50 odsto manje nego u standardnim medicinskim laboratorijama.
Izvor: Blic
Foto: You Tube/Printskrin
 

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.