Žiofre: Samit donosi konkretna rešenja u korist građana; Mišel: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 12:31

Žiofre: Samit donosi konkretna rešenja u korist građana; Mišel: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žiofre napisao je na Tviteru da će se na današnjem Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Tirani doneti konkretne odluke u korist građana Zapadnog Balkana.

"Danas je sastanak lidera EU i Zapadnog Balkana. Ne vidimo samo reči, vec i konkretna rešenja u korist građana. To je politička posvecenost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU za perspektivu članstva za ceo region. Delimo zajedničku buducnost i ona je vec počela", napisao je Žiofre u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Glavne teme samita lidera EU i Zapadnog Balkana u Tirani bice zajedničko rešavanje posledica ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog i političkog angažmana, jačanje bezbednosti i izgradnja otpornosti na strano mešanja, suočavanje sa izazovima migracije, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Na Samitu će biti potpisivan sporazum EU i zemalja Zapadnog Balkana o smanjenju cena rominga, posle čega će biti održane plenarne sesije.

Mišel: Budućnost Zapadnog Balkana je u EU

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel ocenio je danas, pred Samit EU-Zapadni Balkan u Tirani da je taj skup važan i simboličan.

Ovo je važan korak za ljude, za turizam, za biznis. A druga važna stvar je da mi hoćemo da damo podršku regionu u energetskoj krizi, izjavio je Mišel.

Poslednjih meseci smo puno radili na približavanju i integraciji, na napretku saradnje sa Zapadnim Balkanom. Potpuno sam uveren da će budućnost Evrope i budućnost naše dece biti bezbednija i prosperitetnija kada Zapadni Balkan bude deo EU. Mi se približavamo jedno drugima, reforme su neophodne i svako treba da preuzme svoju odgovoronst, ukazao je on.

Mišel je rekao da je današnji sastanak etapa na putu približavanja sa regionom koji je važan za EU.

Kazao je da sporazum o smanjenju troškova rominga predstavlja konkretno dostignuće ranijih napora i sastanak.

Istakao je da EU tim još jednom pokazuje privrženost jačanju saradnje sa Balkanom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.