Zašto je manje pšenice zasejano kod Kikinde?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je manje pšenice zasejano kod Kikinde?

Setva pšenice u Kikindi završena je na oko 15.000 hektara i jedan od najvećih poslova u ovom delu sezone obavljen je u optimalnom roku. Pšenica je trenutno u fazi nicanja, a vremenski uslovi joj potpuno odgovaraju. Međutim, primetno je smanjenje parcela pod pšenicom uglavnom zbog neisplativosti proizvodnje.

Setva pšenice na području Kikinde završena je krajem oktobra u optimalnom roku i u znatno boljim uslovima nego protekle godine kada su ratari žito sejali u potpuno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << suvom zemljištu, a pšenica je nikla tek u decembru. Ove godine situacija je znatno bolja, palo je oko 20 litara kiše po kvadratnom metru što je bilo dovoljno da se najveći posao u ovom delu sezone uradi kvalitetno uz primenu pune agrotehnike, u relativno vlažnom zemljištu. Za razliku od prethodne, ove godine pšenica je već u stanju kakvom i treba da bude.

''Svi poslovi oko setve ozime pšenice i drugih kultura su završeni blagovremeno. Imali smo lepo vreme, bez padavina, ali je to nadoknađeno prvih dana novembra. Padavine su bile relativno učestale, ne toliko obimne, poslednjih nedelju dana je palo 20 litara, što je sasvim bilo dovoljno za nicanje ozimih useva'', kaže Aleksandar Pap, iz Poljoprivredne stručne službe Kikinda

Na području Kikinde i okoline pod pšenicom se ove sezone našlo oko 15.000 hektara, ali je primetno da se svake godine površine smanjuju. Razlog tome je tržište, ali i odustajanje manjih poljoprivrednika od proizvodnje.

''Manje se seje zbog cene. Troškovi proizvodnje su veći nego što mi možemo da zaradimo. Ne možemo ništa ni da zaradimo. Cena je 18 dinara za kilogram, a sa tim ne možemo ništa. Kukuruz košta 14 dinara za kilogram, to je jako malo, u odnosu na rad i to koliko ulažemo'', objašnjava Milivoj Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde

U međuvremenu, dok poljoprivrednici računaju troškove i zaradu, pšenica i ječam lepo napreduju. Prohladno i vlažno vreme odgovara u ovom trenutku svim ozimim kulturama, a stručnjaci smatraju da bi sneg krajem meseca i početkom decembra dodatno poboljšao stanje na usevima.

''Pšenice i ječmovi su u fazi nicanja, ječam se nalazi u fazi drugog lista, dok su pšenice u fazi nicanja i ove temperature im odgovaraju kao i vlaga koja je prisutna'', dodaje Pap.

Ratari bi sada trebalo da obiđu svoje parcele zbog pojave glodara, ali je i zbog nešto toplijeg vremena primetna pojava bolesti. Setva je završena, a veliki deo parcela zasejan je kvalitetnim semenom, uz primenu pune agrotehnike, tako da bi, ako vremenski uslovi budu odgovarajući, ratari trebalo da se nadaju dobrom rodu i veoma visokim kvalitetom hlebnog zrna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.