Suša i slaba mehanizacija ugrozili setvu u topličkom kraju

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suša i slaba mehanizacija ugrozili setvu u topličkom kraju

Dok je u većem delu Srbije jesenja setva završena ili pri kraju, u Topličkom okrugu još nije ni počela. Razlog je suša i slaba mehanizacija. Neizvesno je koliko će od planiranih dvanaest i po hiljada hektara biti zasejano.
Zatišje na plodnim topličkim oranicama i dalje traje. Oru samo oni poljoprivrednici sa nešto jačim traktorima, ali i njima teško ide. Petnaestak, dvadeset litara kiše prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nedelje, nedovoljno je, kažu ratari, nakon skoro petomesečnog perioda bez padavina.

Nikola Stamenković iz Glašinca žali se da je zemlja suva. Još malo da je kiše bilo, a nadamo se, najavljuju kišu, toliko da bar nešto može da se izore", kaže Stamenković.
Nebojša Mihajlović iz Pejkovca rekao je da pokušava, ali bezuspešno, jer nema tešku tanjiraču niti tešku mehanizaciju.
Zoran Mladenović kaže da neme mira da sedi kući, dok prolaze gotovo svi rokovi za jesenju setvu. "Mislim da je ovo prvi put da se seje posle Mitrovdana", naglašava Mladenović.
Poljoprivrednici u ovom delu Srbije nisu uspeli da prethodnih godina nabave jaču mehanizaciju, ističu stručnjaci i zato sada koliko će površina tokom jeseni biti zasejano, zavisi isključivo od vremenskih prilika.
Radovan Bjelica iz Poljoprivredne stručne službe Prokuplje preporučuje da svako ko je u mogućnosti obavi osnovnu setvu. "Ne vredi čekati padavine pošto je već sredina novembra", ističe Bjelica.
Stručnjaci ističu i da je naročito u ovakvim situacijama važno sejati deklarisano seme, uz neznatno uvećanje količina i uz propisano đubrenje.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Zašto je manje pšenice zasejano kod Kikinde?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019

Setva pšenice u Kikindi završena je na oko 15.000 hektara i jedan od najvećih poslova u ovom delu sezone obavljen je u optimalnom roku. Pšenica je trenutno u fazi nicanja, a vremenski uslovi joj potpuno odgovaraju. Međutim, primetno je smanjenje parcela pod pšenicom uglavnom zbog neisplativosti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.