Zajedničko staranje Srbije i Hrvatske o plovnosti Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2009, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajedničko staranje Srbije i Hrvatske o plovnosti Dunava

BEOGRAD - Srbija i Hrvatska su potpisale Sporazum o plovidbi i plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju, kojim je predviđeno zajedničko staranje o plovnosti reke Dunav u dužini od oko 300 kilometara.

Sporazum su u Beogradu potpisali srpski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić i hrvatski ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, koji su istakli da je saradnja dve države u oblasti saobraćaja dobra i da postaje sve bolja i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izrazili spremnost za njeno još veće unapređenje.

Ministri su istakli da ovaj sporazum ne prejudicira granicu na reci Dunav između dve države, koja još nije definisana, te dodali da će se o tom pitanju dogovarati političari.

Mrkonjić je rekao da će za 15 dana otputovati u Zagreb, gde će biti nastavljeni razgovori o poboljšanju saradnje u oblasti saobraćaja i o rešavanju nekih spornih pitanja, koja se tiču vazdušnog saobraćaja i dugovanja Srpskih železnica Hrvatskim železnicama, koja iznose oko 22 miliona evra, od čega je osam miliona evra glavnice, a ostalo su kamate.

Izrada regionalnih vozova

On je naveo da postoji mogućnost da se za vreme njegove posete Zagrebu dogovori saradnja preduzeća "Rade Končar" i "Goše" o izradi takozvanih regionalnih vozova.

Kalmeta je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma nastavak dobre saradnje dva ministarstva i da je u interesu i Srbije i Hrvatske da se ovaj plovni deo Dunava, od Iloka, odnosno mađarske granice, koji je deo Koridora sedam počne sistematski i planski održavati.

On je potvrdio da je na sastanku bilo reči i o potrebi Srbije za univerzalnim dozvolama za kamione, te dodao da će već sutra 1.500 takvih dozvola biti isporučeno iz Hrvatske.

"U budućnosti ne vidim ništa drugo, osim još bolje saradnje na bilateralnom polju", rekao je Kalmeta.

Govoreći o dugovanju srpskih železnica hrvatskim, Kalmeta je istakao da Hrvatska to pitanje želi da reši i da postoje ideje o kompenzaciji ili u novcu ili u robi, te dodao da veruje da će o tome biti postignut dogovor kada Mrkonjić dođe u Zagreb.

Pitanja avio-saobraćaja

Dva ministra očekuju da će, kako su rekli, tehnički problemi u vazdušnom saobraćaju biti rešeni do proleća, i da će srpski avioprevoznik JAT moći da leti za Dubrovnik, kao i da sleće u Osijek, a da će biti rešeno i pitanje srpskog vazdušnog prostora za hrvatske civilne avione.

Kalmeta je rekao da Hrvatska ima interes za otvaranjem novih avio-linija prema Srbiji, dodajući da glavu reč u tom imaju avio-kompanije, koje treba da prepoznaju svoj komercijalni interes.

Potpisivanju sporazum je prisustvovao i hrvatski ambasador u Beogradu Željko Kuprešak, kao i saradnici oba ministra, a sporazum treba da ratifikuju parlamenti Hrvatske i Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum Srbije i Hrvatske o održavanju Dunava

Izvor: RTS, 13.Okt.2009

Zvaničnici Srbije i Hrvatske potpisali sporazum kojim je definisano tehničko održavanje oko 130 kilometara vodotoka Dunava u pograničnom području, kao i brojna pitanja bezbednosti plovidbe...Problemi u vazdušnom saobraćaju između Srbije i Hrvatske biće rešeni naredne godine, izjavio ministar...

Nastavak na RTS...

Sporazum Srbije i Hrvatske o održavanju Dunava

Izvor: NaDlanu.com, 13.Okt.2009

BEOGRAD, 13. oktobra 2009. (Beta) - Srbija i Hrvatska u utorak su potpisale Sporazum o plovidbi, plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju kojim je definisano održavanje Dunava u pograničnom području. Sporazumom je, kako je rečeno na konferenciji za novinare, definisano...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.