Zaev posle sastanka s Merkel: Ove godine počinjemo pregovore o prijemu u EU

Izvor: SEEbiz.eu, 13.Jun.2019, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev posle sastanka s Merkel: Ove godine počinjemo pregovore o prijemu u EU

SKOPLJE - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas u Berlinu, posle sastanka s kacelarkom Nemačke Angelom Merkel, da je "snažno uveren" da njegova zemlja ove godine počinje pregovore o prijemu u EU.

Zaev je rekao da ga je kancelarka infomisala da će Bundestag "u septembru doneti odluku o odobravanju početka pregovora EU sa Severnom Makedonijom, saglasno utvrdjenim procedurama >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Nemačke za proširivane članstva Unije".

Po njegovim rečima, Merkel je na "srdačnom i prijateljskom sastanku" potencirala da je Severna Makedonija "isporučila očekivano i da ona lično i Berlin na to gladaju mnogo pozitivno".

"Snažno smo uvereni da već ove godine započinjemo pregovore o članstvu u EU i konačno se priključujemo Srbiji i Crnoj Gori" koje već pregovaraju o tome, istakao je Zaev.

"Potvrdili smo da Republika Severna Makedonija ima puno poverenje u kancelarku Merkel i da podržava njenu potiku proširenja EU, kao i njenu poltiku prema Zapadnom Balkanu", dodao je on.

Zaev je istakao da ga raduje što Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ima pozitivan stav o započinjaju pregovora EU sa Severnom Makdonijom, i da treba da se poštuju procedurani postupci i demokratski procdesi koji će Bundestagu omogućiti da septembra donese pozitivnu odluku o tome.

U delegaciji Vlade Severne Makedonije koja se u Berlinu sastala s Merkel, uz Zaeva su bili vicepremijer za evopsla pitanja Bujar Osmani i ministar spljnih poslova Nikola Dimitrov.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Datum možda na jesen, Zaev „veoma ohrabren“ u Berlinu

Izvor: Deutsche Welle, 14.Jun.2019, 11:32

Kancelarka Merkel je navodno za septembar obećala zeleno svetlo za početak pregovora Severne Makedonije i EU. Premijer Zaev i predsednik Pendarovski su optimisti. Ali napredak Skoplja koči situacija u susednoj Albaniji.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.