Zaboravite na kartice; Sve što vam treba za plaćanje su telefon i QR kod

Izvor: B92, 18.Jul.2020, 15:49

Zaboravite na kartice; Sve što vam treba za plaćanje su telefon i QR kod

Beograd -- Od februara 2020. godine građanima u Srbiji omogućeno je plaćanja računa/faktura skeniranjem NBS IPS QR koda.

Кorisnici mogu veoma jednostavno u nekoliko koraka na mobilnom telefonu i bez prekucavanja podataka u m-banking aplikaciju da plate račune na kojima je odštampan NBS IPS QR kod.

Koliko je taj način plaćanja zaživeo među našim sugrađanima? Da li su tradicionalne metode i dalje popularnije ili je jednostavnost plaćanja QR kodom prevagnula >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nad odlaskom na šaltere i čekanjem u redovima?

U uslovima sajber napada i prevara, bezbednost takvog načina plaćanja, takođe, može da bude nešto što dodatno brine korisnike.

Iz Raiffeisen banke su za B92.bet rekli da instant plaćanja QR kodom dobijaju sve veću primenu, a da se trenutno najviše koristi mogućnost plaćanja mesečnih računa skeniranjem QR koda.

Očekuju i da će ovakav vid plaćanja postati još masovniji.

Kada je u pitanju plaćanje QR kodom primenjuju sve neophodne sigurnosne mere kako bi se plaćanja odvijala neometano i bez brige o zloupotrebama.

Kao najveću prednost plaćanja QR kodom iz Raiffeisena navode jednostavnost, a posebno kada je u pitanju plaćanje mesečnih računa gde ceo postupak plaćanja sada traje kraće od 10 sekundi.

Dodatna prednost je i manja mogućnost za nastajanje grešaka imajući u vidu da se svi podaci koji su očitani sa QR koda automatski popunjavaju.

"Često se dešava da kod sebe nemamo karticu ili ona nije lako dostupna, dok je telefon skoro uvek uz nas i nadohvat ruke. U takvim situacijama Instant plaćanja QR kodom omogućavaju plaćanja na podržanim prodajnim mestima korišćenjem samo mobilnog telefona", rekli su iz te banke.

Izuzetno pozitivne komentare i reakcije na plaćanje QR kodom imali su i korisnici VIP-a.

Kao najveću prednost, kako su nam rekli iz te kompanije, korisnici ističu komfor i brzinu – "činjenicu da veoma jednostavno, u svega nekoliko sekundi, putem mobilnog telefona i bez prekucavanja podataka u nalog za plaćanje, mogu da izmire svoje mesečne obaveze".

Pored toga, sistem je obezbeđen dvostrukom kontrolom podataka – kako onih koje šalje operator, tako i onih koji se automatski generišu u uplatnici – "što ovaj metod čini izuzetno bezbednim, gotovo eliminišući mogućnost unosa pogrešnih informacija".

I OTP banka Srbija već beleži veliko interesovanje klijenata za plaćanje QR kodom. Iz te banke smatraju da glavnu pogodnost za klijenta koji plaća predstavlja plaćanje telefonom.

Vladimir Dornik, menadžer digitalnih kanala u OTP banci kaže da je klijentu svejedno koja je tehnologija iza QR ili kartica, ukoliko je isti user experience.

QR tehnologija je važna trgovcu jer omogućava niže troškove prihvatanja elektronskog plaćanja kao i jednostavniju integraciju npr. andorid telefon koji ima fiskalnu kasu i QR plaćanje integrisano na jednom mestu.

Najveća prednost QR kodova je, kako su ocenili, direktno zaduženje računa i instant prebacivanje novca trgovcu.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Branko Greganović rekao je da su su svi vidovi plaćanja na daljinu u proteklom periodu doživeli značajan rast.

"Pored toga što su se pokazali jednostavnim za korišćenjem i što zaista štede vreme korisnicima, online plaćanja su u proteklim mesecima doživela procvat zbog zdravstvene bezbednosti", rekao je Greganović.

Što se bezbednosti same usluge tiče klijenti NLB-a "ne treba da imaju dilemu" jer je QR plaćanje integrisano u mobilno bankarstvo i koristi sve mere zaštite na kojima se zasniva i bezbednost mobilne aplikacije.

U poređenju sa dosadašnjim plaćanjem preko mobilne aplikacije, gde su korisnici morali sami da unose model i poziv na broj, sada se ceo platni nalog formira jednostavno, skeniranjem IPS QR koda odštampanog na računu, i od plaćenog računa, kako navodi Greganović, "nas deli samo jedan klik".

Prema njegovim rečima, za sada je broj trgovaca koji daju ovu mogućnost realtivno mali, ali imajući u vidu sve prednosti plaćanja korišćenjem QR koda, kako za kupce, tako i za trgovce, očekuju da će u narednom periodu plaćanje pomoću QR koda zaživeti i u prodavnicama.

A da li ste vi koristili ovu uslugu? Kakva su vaša iskustva?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Plaćanje mobilnim potisnuće kartice"

Izvor: B92, 19.Jul.2020, 13:43

Beograd -- Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić uverena je da će plaćanje mobilnim telefonom potisnuti kartice..."Naši građani su i te kako spremni i voljni da koriste napredne tehnologije. U prvih šest meseci 2020. izvršeno je oko 10,7 miliona plaćanja putem NBS IPS QR koda u odnosu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.