Plaćanje mobilnim potisnuće kartice

Izvor: B92, 19.Jul.2020, 13:43

"Plaćanje mobilnim potisnuće kartice"

Beograd -- Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić uverena je da će plaćanje mobilnim telefonom potisnuti kartice.

"Naši građani su i te kako spremni i voljni da koriste napredne tehnologije. U prvih šest meseci 2020. izvršeno je oko 10,7 miliona plaćanja putem NBS IPS QR koda u odnosu na oko 6,96 miliona u celoj prošloj godini", kaže Stanić.

Dodaje da je od oktobra 2018, kada je guvernerka Jorgovanka Tabaković pustila u rad sistem instant plaćanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosno sistem NBS IPS QR koda, do juna ove godine izvršeno preko 18,5 miliona transakcija, ukupne vrednosti od oko 195 milijardi dinara.

"Da bi trgovac prihvatao instant plaćanja, ne treba mu skupa infrastruktura kartičnog poslovanja niti POS terminal na koji plaća mesečnu zakupninu. Dovoljan je samo mobilni telefon, jer su banke pripremile i mobilne aplikacije koje će trgovcima omogućiti da jednostavno i sa nižim troškovima prihvataju instant plaćanja", navodi Stanić u interjvuu za Magazin biznis.

Ključne prednosti instant plaćanja u odnosu na platne kartice su, objašnjava, gotovo dvostruko niži troškovi u odnosu na naknade za prihvatanje kartica, zatim trenutni prenos novca od prodaje na račun trgovca 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, 365 dana u godini, i sigurnost upotrebe ovog instrumenta.

Kad je reč o prednostima za kupce, koji mogu biti i preduzetnici i pravna lica, Stanić pre svega ukazuje na činjenicu da im je za plaćanje na prodajnim mestima, bez naknade po transakciji, potreban samo mobilni telefon.

Posebno ističe sigurnost kao važan element ovakvog načina plaćanja na internetu, jer kupac ne ostavlja na sajtu trgovca nijedan podatak, za razliku od plaćanja platnim karticama, budući da čitavim procesom plaćanja upravlja kupac svojim mobilnim uređajem.

Kaže da se kod instant plaćanja trgovac odlučuje za metod koji mu najviše odgovara.

Postoji metod IPS pokaži, u kom slučaju, objašnjava Stanić, platilac pokazuje trgovcu svoj NBS IPS QR kod čijim skeniranjem se inicira transakcija i koji se pokazao najefikasnijim kod trgovaca koji imaju veliki promet potrošača.

Drugi metod je IPS skeniraj, koji je primarni metod za internet prodavnice i kod ovog metoda trgovac generiše NBS IPS QR kod koji platilac skenira i inicira plaćanje.

"Korisnici su posebno zadovoljni skeniranjem NBS IPS QR koda na računima, jer se veoma brzo i jednostavno, na komforan način, u dva-tri klika na mobilnom uređaju, bez prepisivanja podataka s računa, novčana sredstva za nekoliko sekundi nalaze na računu izdavaoca računa", navodi Stanić.

Stanić napominje da je do sada, uz odobrenje NBS, 14 banaka omogućilo svojim korisnicima izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca, pri čemu 12 banaka omogućava i plaćanje skeniranjem NBS IPS QR koda odštampanim na računima koje izdaju privredni subjekti, kao i javna preduzeća sa teritorije cele Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Plaćanje mobilnim telefonom potisnuće kartice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2020

Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić uverena je da će placahnje mobilnim telefonom potisnuti kartice, budući da broj transakcija u sistemu instant plaćanja NBS konstantno raste..."Naši građani su i te kako spremni i voljni da koriste napredne tehnologije…U prvih šest meseci 2020....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.