Za glasanje u inostranstvu birači da se obrate DKP-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2022, 15:50

Za glasanje u inostranstvu birači da se obrate DKP-u

Povodom predstojećih izbora u Srbiji, raspisanim za 3. april, Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je državljane Srbije koji žele da iskoriste svoje biračko pravo u inostranstvu da se obrate najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije, najkasnije pet dana pre dana zaključenja jedinstvenog biračkog spiska (do 12. marta u ponoć) da podnesu zahtev da se u jedinstveni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu, navodi se u obaveštenju koje je objavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Zahtev za glasanje u inostranstvu mora da sadrži lične podatke, kao i podatke o boravištu u inostranstvu, a diplomatsko-konzularno predstavništvo će ga dostaviti nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta birača u zemlji, koja o tome donosi rešenje.

Nakon donošenja rešenja da će birač na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u inostranstvu i upisu tog podatka u jedinstveni birački spisak, birač se ne upisuje u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska po mestu prebivališta u zemlji, odnosno upisuje se u izvod iz jedinstvenog biračkog spiska prema mestu boravišta u inostranstvu, precizira Ministarstvo državne uprave.

Ukazuje se da se podatak o tome da će birač glasati u inostranstvu može upisati u jedinstveni birački spisak samo za lice koje je već upisano u jedinstveni birački spisak.

U slučaju da lice koje ima biračko pravo nije upisano u jedinstveni birački spisak za glasanje u inostranstvu, neophodno je prethodno sprovesti postupak upisa u jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak, istovremeno sa zahtevom za upis podatka da će birač glasati u inostranstvu, podnosi se diplomatsko-konzularnom predstavništvu Srbije koje oba zahteva dostavlja nadležnoj opštinskoj, odnosno gradskoj upravi prema poslednjem prebivalištu podnosioca zahteva pre odlaska u inostranstvo, odnosno poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti elektronskim putem, unošenjem podataka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno pasoša, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Takođe, birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu preko diplomatsko-konzularnog predstavništva podneti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu njihovog prebivališta u zemlji zahtev za davanje obaveštenja o podacima koji su o njima upisani u jedinstveni birački spisak.

MSP napominje da se lista diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije može naći na sajtu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.