Vučić u Dubaiju: Cilj da stavimo Srbiju na listu ekonomski najmoćnijih zemalja, ove godine rast veći od sedam odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2021, 11:26

Vučić u Dubaiju: Cilj da stavimo Srbiju na listu ekonomski najmoćnijih zemalja, ove godine rast veći od sedam odsto

Najveća Svetska izložba, na kojoj su svoje izume i dela svojevremeno predstavljali Čarls Darvin, Nikola Tesla, Vinsent Van Gog, na kojoj su predstavljene Ajfelova kula i pokretne stepenice, počela je danas u Dubaiju i nosi naziv "Ekspo 2020". Srpski paviljon otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Među mnogim kompanija iz više od 190 zemalja, na ovoj izložbi i Srbija će imati svoj poseban izložbeni prostor na kojem će se od danas do kraja marta predstaviti više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 500 srpskih kompanija.

Srbija je prvi put učestvovala na Svetskoj izložbi još davne 1885. godine u Antverpenu, Belgija, kada je, tada mlada Kraljevina Srbija osvojila 157 nagrada.

Od tada pa sve do danas, naša zemlja na Svetskim izložbama predstavlja svoju tradiciju, dostignuća, kulturu i ekonomiju.

Vučić: Dobro je što smo došli u Dubai

Predsednik Vučić će sutra ovde otvoriti i srpski poslovni hab. Predsednik je, nakon otvaranja srpskog paviljona, rekao da se na toj globalnoj manifestaciji prikazuje kako Srbija treba da izgleda i promoviše naša kreativna industrija, koja beleži izvoz od 3,5 milijardi dolara, a zapošljava 127.000 ljudi.

"Dobro je što smo došli u Dubai, što smo predstavljeni na ovakav način. Video sam druge štandove, srećni smo što smo uložili mnogo novca, ali smo napravili na način da se ponosimo izvukli ono najbolje iz srpske istorije, kulture, i prikazali na najmoderniji način", rekao je Vučić i čestitao Vladi Srbije na svemu što su uradili.

Srbija, kaže, u Dubaiju pokazuje kako povezuje poljoprivredu i najmodernije tehnologije, kroz virtuelnu realnost i 3D i 4D "čuda" predstavlja ono najbolje što ima.

"To su fantastične stvari za budućnost, u kojima vidimo šansu. Svet je sve veći, ne samo po broju ljudi. Nekada je bilo dovoljno otići u London ili Njujork, i reći da ste predstavljeni svuda... Sada morate da se širite na istok što je moguće više, jer je sve više i novca i znanja na Istoku", primetio je Vučić.

Kako je rekao, tu su i važna tržišta i investitori, iz čitave Azije, koja je sve bogatija, i predstavlja sve veći deo u svetskom BDP-u.

"Moramo da se prilagođavamo. Ponosan sam na ono što je naš tim uradio. Ovo je Srbija, ovo pokazuje napredak Srbije, ogroman kvantitativni skok. Velika je razlika sad, u odnosu na 10 godina ranije. Nadam se još jednom takvom skoku u narednih 10 godina", rekao je Vučić.

Dodao je da naše kompanije koje su se prijavile za učešće na izložbi mogu da ostvare brojne kontakte u tom regionu, jer iz Dubaija, primera radi, imaju "hab" za saradnju sa Indijom i drugim zemljama.

U čast Vučića i Srbije Burdž Kalifa u bojama zastave Srbije

U čast Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića najveća zgrada u Dubaiju Burdž Kalifa večeras je obojena u srpsku zastavu.

"Hvala našim prijateljima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na veličanstvenom dočeku. Neka živi prijateljstvo naših dveju zemalja! - U čast predsednika Aleksandra Vučića i Srbije Burdž Khalifa večeras obojena u srpsku zastavu!", objavljeno je na Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav''.

Ove godine rast veći od sedam odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas, otvarajući srpski paviljon na "Ekspo 2021" u Dubaiju, da Ministarstvo finansija procenjuje da ćemo ovu godinu završiti stopom rasta većom od sedam odsto.

Vučić je, u svom izlaganju, ukazao da je Srbija i prošle, kovid godine, imala solidne ekonomske rezultate.

Ove godine, procene ukazuju da će ekonomski rezultati biti bolji nego prošle. Istakao je da je čast što Srbija može da se predstavi na najbolji način na ovoj svetskoj izložbi, i pokaže da i Srbija, kao i Ujedinjeni arapski Emirati, želi da buduće generacije budu konkurentne prema svetu.

Srbija i Beograd moraju da budu svet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Beograd na vodi za Novu godinu izgledati spektakularno.

Vučić, nakon otvaranja srpskog paviljona na "Ekspo 2020" u Dubaiju, u izjavi novinarima rekao je da će Beograd na vodi moći samo da se pored sa Dubaijeom.

Videćete kako će da izgleda Beograd na vodi za Novu Godinu. Izgledaće spektakularno i moćiće samo da se poredi sa Dubaijem, kako će da bude osvetljen“, objasnio je on.

Poručio je da Srbija mora da bude svet i da Beograd mora da bude svet.

Pohvalio je odnose sa UAE ističući da su dve zemlje povezane partnerskim odnosom, koji se oslikava i u izgradnji fabrike vakcina u Srbiji.

Vučić je kazao da zajednički projekti doprinose razvoju Srbije i daju podsticaj našoj ekonomiji.

Bilateralni odnosi su, prema njegovim rečima, na istorijskom maksimumu.

Ukazao je da je posebno zadovoljan i što Srbija može u saradnji sa UAE da razvija projekat Beograd na vodi.

Izrazio je zadovoljstvo što se ova izložba održava upravo u Dubaiju, na 50 godišnjicu te države.

"Događaji kao ovaj su odlična mogućnost za promociju naše keonomske saradnje. Ekonomsko blagostanje je preduslov za napredak", podvukao je on. Vučić je kazao da je Srbija postala najbrža rastuća ekonomija u našem regionu, koja ima stalno rastuće rezultate privlačenja direktnih stranih investicija i trgovinske razmene.

Cilj je da stavimo Srbiju na listu ekonomski najmoćnijih zemalja

Vučić je rekao da je želja da se Srbija stavi na listu najmoćnijih ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta.

On je naveo da Srbija tokom svog predstavljanja želi da pokaže koliko su za nju važni start-ap centri, da želi da napreduje u inovacijama i digitalnom napretku, kao i u saradnji sa drugim nacijama.

"To je jedini način da zajednički krenemo u poduhvate i smanjimo političke tenzije. Najvažnije je da na ovom Expou možemo da vidimo nešto drugačije, spojimo se sa drugim nacijama i upoznamo sa drugim inovacijama. Zahvalni smo što možemo da predstavimo sebe i svoje najnovije poduhvate", rekao je Vučić.

Kako je istakao, nada se da će Srbija uspeti da se preko virtuelne realnosti predstavi kroz svoje projekte, radionice i nadamo se da ćemo uspeti da predstavimo sve što Beograd nudi.

"Na našem štandu će se videti kako izgleda Lepenski vir, naša kultura i religija.

Naš slogan govori dosta toga kompleksno. Predstavićemo i različite ekonomske sektore, njihove sadržaje i inovacije", rekao je Vučić.

On je kao jedan od najvažnijih projekata izdvojio "Beograd na vodi", koji je Beograd stavio na listu najvažnijih međunarodnih investicija.

"PKS ima veliki uspeh u ovome, preko 1000 kompanija radi za Srbiju. Dobrodošli na srpski štand", zaključio je Vučić.

Matić: Učešće na izložbi u Dubaiju, nova šansa za razvoj Srbije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je za Srbiju velika privilegija što je deo prve Svetske izložbe ''EXPO 2020'' u regionu Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije i što će potencijalnim partnerima iz celog sveta predstaviti tehnološke inovacije i dostignuća, turistički potencijal i privredne i poslovne prilike.

Matić je na otvaranju Paviljona Srbije na izložbi u Dubaiju, kojem je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, rekla da će naša zemlja na toj manifestaciji predstaviti i talentovane ljude, umetnike, naučnike i sve koji svojim radom doprinose napretku čovečanstva i opstanku ''naše već ugrožene civilizacije''.

''Naš nastup na ovoj izložbi imaće za cilj da opravda očekivanja i da pruži doprinos jedinstvenom događaju istorijskog formata'', poručila je Matić.

Čestitala je domaćinima na spektakularnoj ceremoniji otvaranja koja je, kako kaže, u četvrtak ostavila bez daha sve prisutne zvanice i ispisala novu stranicu istorije svetskih izložbi.

Matić je naglasila da su prijateljski odnosi Srbije i UAE utemeljeni u dugogodišnjoj, plodnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, kao i da bliskost dve zemlje potvrđuje i to što je, kako kaže, Srbija u grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon na jednoj od najprominentnijih lokacija izložbe i što će sa površinom od gotovo 2000 kvadratnih metara biti jedan od dominantnijih paviljona.

Istakla je da je cilj da se predstavljanjem na toj izložbi otvore nove šanse za razvoj Srbije kroz, kako kaže, umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice, kao i da se naša zemlja prezentuje kao stabilna investiciona destinacija.

Kako je rekla, Srbija je pod rukovodstvom predsednika Vučića i uz ogroman i predan rad premijerke Ane Brnabić postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, ali i među prvima u svetu po razvoju IT sektora i lider u regionu kada je reč o digitalizaciji.

Matić je navela je da je Srbija postala zemlja sa najstabilnijom fiskalnom politikom u poslednjih nekoliko decenija, koja je zahvaljujući viziji predsednika Vučića, donela zemlji nezapamćenu ekspanziju infrastrukturnih, tehnoloških projekata i investicija koji, kako je rekla, menjaju imidž Srbije u svetu, ali i svest građana o vrednostima i potencijalima svoje zemlje.

''Upravo zbog toga, svetu želimo da približimo modernu Srbiju, digitalnu Srbiju koja je prirodni naslednik inovativnosti i izuzetnosti stare Vinčanske civilizacije i njene bogate zaostavštine, i to ćemo učiniti kroz temu "Srbija stvara ideje - inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost'', kazala je ministarka.

Zahvalila je predsedniku Vučiću, premijerki Brnabić i njenom kabinetu, Nacionalnoj platformi "Srbija stvara", kao i partnerima iz UAE i generalnoj direktorki Svetske izložbe Rim Al Hašimi na podršci učešću naše zemlje na događaju u Dubaiju i izgradnju Paviljona Srbije.

Matić je predsedniku Vučiću posebno zahvalila na tome što je, kako kaže, uprkos svemu odvojio vreme da dođe na otvaranje Paviljona i svojim prisustvom ukazao čast, ali i pružio dodatnu podršku timu Srbije u Dubaiju.

Kovačević: Iskoristicemo priliku da Srbiju najbolje predstavimo

Direktor srpskog paviljona "Ekspo 2020" u Dubaiju Igor Kovačević rekao je danas da će Srbija svoj nastup na toj svetskoj izložbi iskoristiti da se na nov i inovativan način predstavi svetu, a pre svega da predstavi našu tradiciju i kulturu staru više od 7.000 godina - Vinčansku kulturu.

Istakao je da će na izložbi biti predstavljeno šta su sve Vinčanci doprineli razvoju čovečanstva, kao što je prvo topljenje metala, prvi oblici moderne i savremene metalurgije, poljoprivrede i trgovine.

"Onda odatle krećemo na put gde će čitav svet moći da vidi dostignuća naših naučnika pa sve do sadašnjeg trenutka i onoga što Srbija sada može da ponudi svetu", rekao je KOVAČEVIĆ za Tanjug u Dubaiju.

Kaže da će Srbija pokazati čitavom svetu, uz pomoć tehnologije koji su naši naučnici razvili, kako da komuniciraju sa pračovekom iz doba Vinčanske kulutre, tačnije sa lokaliteta Lepenski vir.

"Uz pomoć savremene tehnologie uspeli smo da rekonstruišemo čoveka, njegovo lice, znamo čak i detalje, da li je alergičan na laktozu, koje su mu bile boje očiju i kose", naveo je KOVAČEVIĆ.

Najveća Svetska izložba, na kojoj su svoje izume i dela svojevremeno predstavili Čarls Darvin, Nikola Tesla, Vinsent Van Gog, na kojoj je predstavljena Ajfelova kula i pokretne stepenice, počinje danas u Dubaiju i nosi naziv "Ekspo 2020".

Među mnogim kompanija iz više od 190 zemalja, na ovoj izložbi i Srbija će imati svoj poseban izložbeni prostor.

Izložba traje do kraja marta 2022.

Oblikujemo budućnost

Tema nastupa Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je "Srbija stvara ideje - Inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost", a sam program nastupa je poveren nacionalnoj platformi "Srbija stvara".

"Inspirisani prošlošću" slavi 7.000 godina kreativnosti i inovacija na teritoriji današnje Srbije - počevši od zaostavštine neolitske Vinčanske kulture, preko najznačnijih inovatora i naučnika poput Nikole Tesle, do savremene Srbije, talentovanih pojedinaca, kompanija i odeljenja Vlade Srbije, koji rade na kreativnim i inovativnim projektima.

"Oblikujemo budućnost" ističe lidersku poziciju naše zemlje u oblastima kao što su Tech/ICT, startup-ovi i inovacije, zdravstvo i Covid-19 menadžment, digitalna E-uprava, kreativne industrije, agrikultura i E-agrikultura i digitalno obrazovanje.

Prisustvo Srbije na Svetskoj izložbi će biti ostvareno nizom aktivnosti, sa fokusom na celovit B2B program, koji na bazi platforme obezbeđene od strane Paviljona Srbije, realizuje Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

Vlada Srbije je obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Er Srbija, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom trajanja Ekspo-a, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Privredna komora Srbije poziva privrednike uoči svake od tematskih nedelja da prijave svoje učešće.

Srbija će imati devet poslovnih delegacija tokom trajanja svetske izložbe.

Već tokom oktobra, na prve dve tematske nedelje "Klima i biodiverzitet" i "Svemir", i pratećim sajmovima Gitex i Gitex Future Stars, nastupa blizu 200 privrednika iz Srbije iz gotovo 100 kompanija, instituta, organizacija i institucija.

Firme dobijaju besplatan prostor u Biznis habu PKS, besplatan avionski prevoz, besplatne lokalne transfere, povlašćene cene hotelskog smeštaja, učešće u forumima i konferencijama u okviru Svetske izložbe, B2B susrete i različite vidove promocija.

Kada je reč o izložbenom prostoru Srbije, centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski paviljon površine 2.000 kvadratnih metara, koji se prostire na tri nivoa u srcu tematskog dela koji nosi naziv "Mobilnost".

Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu Vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti, različite vremenske periode tako i kroz različite prostore.

Predstavljanje Srbije simbolički je predstavljeno i inspirisano neolitskom Vinčanskom kulturom, starom više od 7.000 godina.

Naime, Vinčanska kultura je doprinela razvoju kompletnog čovečanstva jer je upravo tokom tog perioda zabeleženo prvo okupljanje ljudi u gradove, prvo topljenje metala na svetu, jedna od najranijih proizvodnja keramike, izgradnja prvih dvospratnih građevina, razvoj umetnosti, trgovine, proizvodnja odeće i nakita i to sve 3.500 godina pre nastanka Piramida.

Na srpskom paviljonu u Dubaiju, svetskoj biznis zajednici predstaviće se i kako je startap ekosistem Srbije među 10 najrazvijenijih u svetu u kategorijama: blokčejn (blockchain), video gaming i talenti, kako je Srbija prva u Evropi po direktnim stranim investicijama i ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi.

Takođe će biti predstavljeno kako je Srbija uz digitalne inovacije i razvijen sistem e-uprave, spasila hiljade ljudskih života i svrstala se među zemaljama sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji.

Srbija će predstaviti i svoje istaknute umetnike, kreativce i inovatore, uz pomoć virtuelne realnosti prikazaće svetu šta su čovečanstvu ostavili naši najveći umovi - Nikola Tesla, Milutin Milanković, Mihajalo Pupin, otkriće najveća blaga srpske kulture, a posebna senzacija biće oživljavanje u virtuelnoj realnosti čoveka iz Lepenskog vira koji je živeo pre 10.000 godina.

U muzikom programu dominiraće naši talentovani umetnici, koji su već prepoznati na globalnoj umetničkoj sceni: Stefan Milenković, Slobodan Trkulja i Balkanopolis, Goran Bregović, Nele Karajlić u inovativnom muzičkom projektu koji realizuje u saradnji sa Milenkovićem.

Učestvovaće i Nenad Vasilić, Lena Kovačević, džez umetnica Aleksandra Denda, bendovi Eyot i Naked, glumica i pevačica Jelena Gavrilović, koreograf i baletski umetnik Igor Pastor, kostimografkinja Ivana Vasić Inglish, Petar Marić, kao osmostruki svetski šampion električne harmonike, plesna grupa talentovane dece koja je svetski prvak u formacijama i mnogi drugi.

Kada je reč o ovoj Svetskoj izložbi, od kada je davne 1851. godine u Kristalnoj palati u Londonu, održana prva Svetska izložba, od tada su na toj manifestaciji predstavljena neka od najvećih tehnoloških inovacija i otkrića bez kojih ne možemo da zamislimo savremeni život.

Telefon, prvi računar, Teslina neizmenična struja, prvi put su predstavljeni upravo na nekoj od ovih izložbi.

Neke od najfascinantnijih građevina naše civilizacije, izgrađene su za potrebe Ekspoa, da bi postale trajno istorijsko nasleđe - Ajfelova kula u Parizu i Atomium u Briselu, ali i prva maketa za Kip slobode.

Zbog svega toga istorijat Svetskih izložbi, svedoči o istoriji najvećih dostignuća čovečanstva koja upravo sa ovog mesta kreću da manjaju svet.

Svetska izložba - Ekspo 2020 Dubai će, umesto planirane 2020. i 2021. kada je odložena usled pandemije COVID-19, biti održana od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, zadržavajući prethodno usvojen naziv, pod temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti".

Ovo će biti prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije na kojoj je prisustvo potvrdilo preko 190 zemalja sveta.

Domaćini očekuju da će Dubai Ekspo privući više od 25 miliona posetilaca tokom šest meseci trajanja, što je najviše što je jedna manifestacija ikada imala kroz istoriju.

Srbija kao prijatelj u Dubaiju, na otvaranju Lepenski čovek

Večeras se otvara svetska izložba EXPO 2020 koji se u istoriji staroj 170 godina, prvi put održava u zemljama Emirata, a zamenica generalne komesarke Srbije na EXPO 2020 Dubai, Ana Ilić, izjavila je da je naša zemlja u ovom delu sveta dočekana raširenih ruku, kao veliki prijatelji.

Ilić je za Tanjug istakla da je ovo velika prilika za Srbiju da napravi fantastičan nastup, ali i da je na našim izlagačima i privrednicima koji učestvuju velika odgovornost, jer treba da opravdaju očekivanja cele zemlje.

"Mislim da smo uspeli u tome i da će se to još danas videti kada se otvori Paviljon", kazala je ona i dodala da su prvi posetioci već počeli da pristižu.

Ona je objasnila da je naša izložba sa jedne strane multimedialna, digitalna i virtuelna, ali da je sa druge vrlo umetnički i estetski oblikovana, zahvaljujući kreativnom direktoru Lazaru Bodroži.

Navela je da Srbija u Dubaiju upoznaje svet sa biserima, umovima i genijima naše zemlje, koji ne samo da su menjali našu naciju, već su doprineli razvoju civilizacije i svetskog poretka.

Na otvaranju, kaže Ilić, Srbija nastup počinje sa predstavljanjem nedovoljno poznate, ali revolucionarne Vinčanske kulture koja je pre 7.000 godina bila inovativna i unapredila čovečanstvo tog doba, kako u oblasti obrade metala i građevinarstva, tako i u kulturi i umetnosti.

Objasnila je da projekat Vinčanske kulture spoj nauke i gejming industrije i dodala da su ovo otkriće realizovali naučnici iz Srbije i naša kompanija za produkciju video igra uz pomoć naučnika iz Švajcarske i Švedske.

"Oni su izvukli genom iz skeleta čoveka iz Lepenskog Vira starog 10.000 godina i pomoću tehnologije koja se zove Digitalni čovek - Meta hjuman, oni će uspeti da tog čoveka ožive te da se vidi kakva mu je bila boja očiju, kako je izgledao, koliko je bio visok, ali će sa njim moći da se ostvari interakcija", kaže Ilić.

Govoreći o sveukupnom učešću Srbije na sajmu, Ilić je rekla da naši privrednici zauzimaju posebno mesto na izložbi i da je za biznis i privredu obezbeđen ceo jedan nivo od ukupno tri nivoa Paviljona naše zemlje.

Dodala je da je PKS organizovala organizovala još jedan prostor izvan Expoa od 500 kvadrata gde je poslovni prostor za sve naše firme koje učestvuju na sajmu, gde će se održavati konferencije i edukacije i ostvarivati poslovne saradnje.

"Očekujemo više stotina preduzeća iz Srbije tokom ovih šest meseci, koliko sajam traje, i nadam se da će ovom prilikom ostvariti uspehe u prodaji svojih proizvoda i privlačenju investicija", rekla je Ilić Tanjugu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić: "Preko 7 odsto"; "Ponosan sam, ovo je Srbija" FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 01.Okt.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Dubaiju otvorio srpski paviljon u okviru Svetske izložbe Ekspo 2020...On je ovom prilikom preneo da Ministarstvo finansija procenjuje da ćemo ovu godinu završiti sa stopom rasta većom od sedam odsto...Vučić je ukazao da je Srbija i prošle, kovid godine,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.