Vučić i Sarksjan položili vence na jermenski spomenik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2019, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Sarksjan položili vence na jermenski spomenik

Predsednici Srbije i Jermenije Aleksandar Vučić i Armen Sarkisijan položili su danas u Zemunu vence na jermenski hačkar - krst kamen, simbol srpsko-jermenskog prijateljstva.

Krst kamen je i simbol zahvalnosti jermenskog naroda sedmorici pripadnika RV i PVO poginulim 1988. dok su prevozili humanitarnu pomoć u zemljotresom nastradalu Jermeniju.

Na vencu koji je položio predsednik Srbije piše: "Stradalim vazduhoplovcima, herojima humanosti predsednik Republike Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić, dok na vencu od cveća u bojama jermenske zastave piše od predsednika Republike Jermenije, na jermenskom i engleskom.

U srpskoj delegaciji nalazili su se i ministri odbrane Aleksandar Vulin i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević. Polaganju venaca prisustvovali su i brojni predstavnici vojske i građani.

Predsednik Jermenije razgovarao je sa članovima porodica poginulih koji su prevozili humanitarnu pomoć i pozvao ih da budu njegovi lični gosti i da zajedno odu na mesto tragedije.

"Za nas je zemljotres koji je odneo brojne žrtve bio tragedija, a dodatni šok bio je kada su poginuli piloti", kazao je predsednik Sarkisijan.

Spomenik se nalazi u Zemunskom parku.

Sedmočlana posada aviona AN-12 stradala je 12. decembra 1988. godine, prilikom pada aviona nadomak Jerevana, prenoseći humanitarnu pomoć stanovništvu ugroženom katastrofalnim zemljotresom.

Tada su poginuli potpukovnici Predrag Marinković i Milan Mičić, majori Vladimir Erčić i Milenko Simić i zastavnici prve klase Milisav Petrović, Boriša Mosurović i Jovan Zisov.

Kao znak zahvalnosti za pruženu pomoć i u znak sećanja na stradalu posadu, jermenski narod je 1993. godine Beogradu darovao hačkar - krst u kamenu, prepoznatljiv znak jermenske kulture. Spomen-krst koji je postavljen u Zemunskom parku mesto je sećanja na poginule pripadnike RViPVO.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio brigadni general Željko Bilić, učestvovala je 2018. godine na komemoraciji održanoj u Jermeniji, kada je obeleženo 30 godina nakon pogibije pilota.

Predsednik Jermenije položio venac na Spomenik neznanom junaku

Predsednik Jermenije položio je danas, uz vojne počasti, venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ceremoniji polaganja venca prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, savetnik predsednika Republike za bezbednost Milorad Veljović i članovi delegacije Republike Jermenije.

Nakon polaganja venca, predsednik Sarkisijan u spomen-knjigu je upisao: "Na ovom istorijskom mestu sećamo se svih onih koji su dali živote za svoju otadžbinu“.

Predsednik Republike Jermenije prethodno je s gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem položio cveće na jermenske nadgrobne ploče koje se nalaze na Kalemegdanu.

Spomenik koji je obišao predsednik Jermenije sa suprugom svedoči o viševekovnom prisustvu zajednice Jermena u Beogradu.

Nadgrobni spomenici na Gornjem gradu Beogradske tvrđave samo su reprezentativni primerci iz fonda Narodnog muzeja a na Kalemegdanu su od 80-ih godina 20. veka.

Spomenici potiču sa Jermenskog groblja u Beogradu koje je bilo na potezu od današnjeg Zelenog venca do ulica Carice Milice i Maršala Birjuzova.

Posle polaganja cveća, predsednik Jermenije Armen Sarkisijan sa suprugom i domaćinom, gradonačelnikom Zoranom Radojičićem, obišao umetnički Paviljon "Cvijeta Zuzorić".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.