Izvor: B92, 06.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlahović je zadovoljan saradnjom sa UMNIK oko privatizacije

Beograd -- Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović ocenio je da je zadovoljan saradnjom sa UNMIK-om u vezi predstojeće privatizacije na Kosovu. Vlahović je u izjavi za B92 rekao da vlasti u Beogradu ne interesuje ko će kupovati firme na Kosovu. "Nas zanima samo to da prihod od privatizacije bude korišćen za namirenje poverioca, kod kojih su se preduzeća sa Kosova zaduživala, da ne moramo mi da vraćamo tuđe dugove", rekao je Vlahović.

"Vi vrlo dobro znate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je taj model privatizacije na Kosovu, od trenutka kada je prvi put objavljen, negde tamo krajem aprila pa do današnjeg dana, pretrpeo značajne promene i to pre svega zahvaljujući našim primedbama i pritisku koji je došao od strane Ministarstva za privredu i privatizaciju", kaže Vlahović. Prema njegovim rečima nekoliko puta je razgovarao sa gospodinom Endi Berpakom, koji je ispred UNMIK-a zadužen za privatizaciju i dogovoreno je da se kosovska preduzeća ne prodaju bez da se konstatuju prava poverilaca, s obzirom da je postojao opravdani strah da će poverioci aktivirati svoje garancije, koje imaju kod poslovnih banaka koje dolaze iz Srbije. "Kao reakcija na našu primedbu, model privatizacije na Kosovu je izmenjen tako da se pre privatizacije svakog preduzeća objavljuje javni poziv poveriocima i ostavlja se rok od 60 dana da prijave svoja potraživanja, ne bi li kasnije bili namireni iz prihoda od privatizacije. UNMIK je takođe pristao da se kod preduzeća, koja imaju majku kompaniju iz Srbije ili su istureni pogoni srpskih kompanija, privatizacija razmatra slučaj po slučaj". Vlahović je izjavi za B92 potvrdio da od Kosovo trast agencije, odnosno od UNMIK-a očekuje da se izjasni i u pogledu denacionalizacije, i to ne samo o denacionalizaciji nad preduzećima, nego i nad poljoprivrednim zemljištem na Kosovu. "Tako možemo da definišemo i našu strategiju, kako će se Srbija ponašati kad su u pitanju zahtevi pravnih i fizčkih lica sa teritorije Centralne Srbije i Vojvodine prema određenoj imovini, koja se nalazi na Kosovu", dodaje Vlahović. On je mišljenja da nam to može pomoći da dođemo do konačnog koncepta i kod našeg Zakona o denacionalizaciji.

U pregovorima sa predstavnicima UNMIK- a Vlahović je takođe sugerisao da se vodi računa o kadrovskom sastavu Agencije za privatizaciju na Kosovu, pri čemu zastupljenost srpskog kadra treba da bude u procentualnom odnosu zastupljenosti srpskih poslanika u Skupštini Kosova. "Taj uslov je ispunjen, čak smo dobili ono što nismo ni tražili, kao znak jednog, rekao bih zaista konstruktivnog razgovora, koji imamo sa UNMIK-om, a to je da će Kosovo trast agencija biti locirana u Severnoj Mitrovici, u Severnom Kosovu, dakle na teritoriji gde su Srbi u većini", kaže Vlahović. On je kao posebno važnu činjenicu naveo da je dogovoreno je otpočnu razgovori između UNMIK-a i s druge strane Ministarstva finansija, kako bi se našao modus oko podele zajedničkih dugova za koje je garantovala Srbija. "Za nas je važno da taj prihod od privatizacije najpre bude korišćen za namirenje dugova, pri čemu će poziv poveriocima biti upućen u srpskoj štampi, u štampi na albanskom jeziku i u međunarodnim finansijskim novinama", zaključio je Vlahović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.