Vlada Srbije formirala informacioni sistem COVID-19, objavljene odluke o privremenim bolnicama i zaradama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2020, 19:17

Vlada Srbije formirala informacioni sistem COVID-19, objavljene odluke o privremenim bolnicama i zaradama

Radi vršenja epidemiološkog nadzora povezanog sa COVID -19, uspostavlja se jedinstveno i centralizovano softversko rešenje - Informacioni sistem COVID-19, koji će voditi Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut“, navodi se u Zaključku Vlade Srbije koji je danas objavio Službeni glasnik.

Podršku Institutu pružaće Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku uprave i Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Zdravstvene ustanove u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su smešteni na bolnička lečenja oboleli od COVID-a, instituti i zavodi za javno zdravlje, laboratorije koje vrše testiranja i drugi nadležni organi i institucije, podatke o izlečenima, preminulima, testiranima, licima pod samoizolacijom i u smeštaju obavezane su da podatke vode u uspostavljenom softverskom rešenju.

Institut za javno zdravlje "Batut" obavezan je da dnevno do 14 sati podatke dostavlja Ministarstvu zdravlja, a radi nadzora za mere samoizolacije i pojačanog zdravstvenog nadzora da ih dostavlja I MUP-u i Vojsci Srbije.

Objavljene odluke Vlade o privremenim bolnicama

Vlada Srbije donela je odluke o otvaranju privremenih objekata za smeštaj i lečenje obolelih od zarazne bolesti COVID-19 na Beogradskom i Novosadskom sajmu kao i hali Čair u Nišu, a koje su danas objavljene u Službenom glasniku.

U odlukama koje su stupile na snagu danas navodi se da su privremene bolnice deo vojno zdravstvenog sistema kojima u uslovima vanrednog stanja upravlja Ministarstvo odbrane.

Za potrebe privremenih bolnica angažuju se zdravstveni radnici, zdravstveni saradnici i druga lica zaposlena u zdravstvenim ustanovama iz Plana mreža zdravstvenih ustanova, vojnim zdravstvenim ustanovama, državnim organima i pravnim licima osnovanim sredstvima u javnoj svojini koja obavljaju poslove zdravstvene delatnosti.

Osnov za angažovanje u privremenim bolnicama su rešenja rukovodilaca a u skladu sa odlukama Kriznog štaba za suzbijanje COVID-19.

Lekove i medicinska sredstva za privremene bolnice obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Obolele od bolesti COVID-19, i inficirane virusom SARS-CoV-2 u privremene bolnice upućuju zdravstvene ustanove određenje za prijem i zbrinjavanje tih lica, a prevoz vrši se posebnim sanitetskim vozilom na način kojim se sprečava širenje zaraznih bolesti.

U odlukama o privremenim bolnicama navodi se da se prijem, testiranje i otpust vrše po stručnom uputstvu Zavoda za javno zdravlje.

Ishranu u svakoj od privremenih bolnica obezbeđuju Studentski centri tih gradova, a bolnice obezbeđuju Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

Koordinatora - rukovodioca svake od privremenih bolnica određuje ministar odbrane.

Sve tri bolnice dezinfikuje Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, a održavanje higijene u beogradskoj obezbeđuje „Beogradski sajam“, dok u druge dve to čine uprave tih gradova.

Objavljena preporuka Vlade o zaradama

Poslodavcima u Srbiji preporučeno je da zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđenog COVID-19, ili naloženih mera izolacije i samoizolacije obezbede pravo na isplatu naknade zarade u visini od 100 procenata, navodi se u zaključku Vlade Srbije koji je danas objavljen u Službenom glasniku.

Preporuka se odnosi na lica kod kojih je posledica nastupila zbog neposrednog izlaganja riziku po osnovu obavljanja njihovih poslova i radnih zadataka, odnosno službenih dužnosti i kontakata sa licima kojima je potvrđena ova zarazna bolest, ili naložene mere.

Poslodavcima je preporučeno da pravo ovoj kategoriji lica obezbede za prvih 30 dana iz svojih sredstava, a posle toga tako što će obezbeđivati razliku naknade između onog što isplati obavezno zdravstveno osiguranje i pune naknade.

Zaposleni ovo pravo dokazuju rešenjem sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaska državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije MUP-a ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vlada Srbije uspostavlja Informacioni sistem COVID - 19: Sve informacije će biti na jednom mestu

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2020

Institut za javno zdravlje "Batut" obavezan je da dnevno do 14 sati podatke dostavlja Ministarstvu zdravlja...Radi vršenja epidemiološkog nadzora povezanog sa COVID -19, uspostavlja se jedinstveno i centralizovano softversko rešenje - Informacioni sistem COVID-19, koji će voditi Institut za javno...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.