Vanredna situacija proglašena u Leskovcu, Nišu, Žitorađu i Doljevcu, poplavljene kuće, ulice i polja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2021, 09:17

Vanredna situacija proglašena u Leskovcu, Nišu, Žitorađu i Doljevcu, poplavljene kuće, ulice i polja

Usled obilnih kišnih padavina i izlivanja bujičnih vodotokova, proglašena je vanredna situacija na teritoriji grada Leskovca, na delu teritorije opštine Bojnik i na celoj teritoriji opština Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad i Vlasotince i Nišu.

Gradski štab za vanredne situacije grada Niša proglasio je vanrednu situaciju zbog elementarnih nepogoda izazvanih noćašnjim nevremenom.

Obilne kiše izazvavale su zamućenje svih izvorišta za snabdevanje Niša vodom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog čega su isključena sa vodovodnog sistema.

Snabdevanje vodom obezbeđuje se sa izvorišta Medijana, zbog čega će korisnici u višim delovi grada, ukoliko zamućenje potraje, ostati bez vode. Grad preduzima mere na normalizaciji snabdevanja vodom, javlja RTS.

Voda u vodovodnom sistemu Niša je dobrog kvaliteta, hemijski i biološki je ispravna, pojačana je kontrola kvaliteta vode u sistemu od strane nadležnih institucija i JKP "Naišus", rečeno je na Gradskom štabu za vanredne situacije Grada Niša.

Dežurne ekipe prate stanje vodotokova i otklanjaju posledice nevremena, saopšteno je na Gradskom štabu za vanredne situacije Grada Niša.

Dežurne ekipe Elektrodistribucije u Nišu otklanjaju kvarove na elektromreži na područjima gde je došlo do prekida napajanja korisnika električnom energijom. Radilo se ili se radi na sanaciji klizišta i odrona.

Vanredna situacija i na teritoriji grada Leskovca

Vanredna situacija zbog elementarnih nepogoda proglašena je i na teritoriji grada Leskovca. Za 20 sati palo je 70 litara kiše koja je izazvala brojna izlivanja i urušavanje mosta u selu Jelašnici.U opštini Doljevac, gde je na snazi vanredna situacija zbog izlivanja kanala i vodotoka drugog reda, situacija se trenutno smiruje i voda je u opadanju, izjavio je danas pomoćnik predsednika te opštine Bratislav Jovanović.

On je za Tanjug naveo da je iz sela Šainovac evakuisano 16 meštana i da su oni smešteni u Dom kulture u Doljevcu.

"Voda im je malo ušla u kuće, ali evakuisani su pre toga", rekao je Jovanović i dodao da niko od meštana nije ostao bez struje.

Naveo je da se situacija trenutno smiruje i da je voda u opadanju i dodao da očekuje da će vanredna situacija uskoro biti ukinuta.

"Morali smo da je uvedemo zbog intervenisanja, da bismo mogli da pomognemo svim ljudima, ali nadamo se da će to kratko da traje", rekao je Jovanović.

U prekidu železnički saobraćaj između Pirota i Sukova

Železnicki saobraćaj na deonici pruge Pirot - Sukovo, između Niša i Dimitrovgrada, danas od 10 sati je obustavljen, zbog velike količine nabujale vode na koloseku, saopštile su "Infrastrukture železnice Srbije".

Železnički saobraćaj na toj deonici je obustavljen zbog velike količine nabujale vode koja se usled vremenskih nepogoda izliva na kolosek.

Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" moći će da pristupe popravci pruge, tek kada se voda bude povukla sa koloseka, navodi se u saopštenju.

Vladičinin Han: Poplavljene kuće, ulice i polja

U opštini Vladičin Han stanje je alarmantno nakon što su u pojedinim selima poplavljene kuće, ulice i polja.

Ista situacija je i u moravskim selima Priboj, Mazarać, Suva Morava, Prekodolce i Žitorađe, prenosi Telegraf.rs.

Reke Južna Morava i Vrla, koje prolaze kroz grad, nabujale su, ali su u okviru bedema odbrane od poplava.

Izlili su se planinski potoci na širem području opštine.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović izjavio je da su ekipe mehanizacije na terenu.

U Vladičinom Hanu i okolini kiša neprekidno pada više od 24 sata.

Vanredna situacija u Vladičinom Hanu

Na teritoriji opštine Vladičin Han danas je proglašena vanredna situacija.

"U 14 sati smo bili prinuđeni da uvedemo vanrednu situaciju na čitavoj teritoriji opštine s obzirom na to da su nam dva mosta, u mesnim zajednicama Kacapun i Vrbovo, odneta u potpunosti, dok su mostovi u mesnim zajednicima Dekutince, Vrbovo i Koznica ugroženi", rekao je predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović.

Naveo je da su u Priboju dve kuće poplavljene, u mesnoj zajednici Stubal tri, kao i nekoliko kuća u romskoj mahali u mesnoj zajednici Prekodolce, dok je u mesnoj zajednici Žitorađe poplavljeno nekoliko privrednih objekata.

"Više lokacija na teritoriji opštine Vladičin Han je ugroženo i potrebna nam je vanredna situacija kako bismo i privredne subjekte mogli da uvedemo u posao i pokušamo da u najkraćem mogućem roku vratimo puteve, polja i kuće u normalno stanje", rekao je Mladenović.

Vanredna situacija i u Gadžinom Hanu zbog poplava

Vanredna situacija proglašena je i u Gadžinom Hanu zbog izlivanja Kutinske reke, saopštio je predsednik te opštine Milisav Filipović.

U nekim selima voda je odnela puteve i potopila podrume kuća i štale, rekao je on i obećao da će opština pokriti štetu koju su pretrpeli meštani, prenose Južne vesti.

Prema Filipovićevim rečima, u selima Donji Dušnik, Marina Kutina, Krastavce i Taskovici poplavljeni su podrumi, pomoćni objekti i kuće koje su blizu do reke, ali ljudi nisu bili ugroženi i nije bilo potrebe za njihovom evakuacijom.

On je dodao da je neke ulice i puteve u samom Gadžinom Hanu, ali i u selima Krastavce, Marina Kutina i Taskovici odnela nabujala voda i da su oni sada neprohodni.

Kako je naveo, od četiri sata jutros na terenu su raspoređene mašine u mestima gde je situacija bila najkritičnija, a ekipe su dežurale i čistile vodotok Kutinske reke i bujičnih planinskih tokova, koji su doprineli visokom vodostaju te reke.

Filipović je dodao da je zato na današnjoj sednici Kriznog štaba proglašena vanredna situacija i formirana komisiju koja će obići objekte oštećene zbog poplava kako bi procenili štetu.

On je dodao da ni fudbalski teren u Marinoj Kutini nije bio pošteđen bujice - ostao je bez ograde, koju je voda odnela zajedno sa delom jedne od obližnjih parcela.

I fudbalski teren u Marinoj Kutini nije bio pošteđen bujice - ostao je bez ograde, koju je voda odnela zajedno sa delom jedne od obližnjih parcela, rekao je Filipović.

Kutinska reka izašla je iz svog korita i u Lazarevom Selu i Prvoj Kutini, kao i u delu Naselja Nikola Tesla kroz koji ta reka protiče, prenose Južne vesti.

Zbog poplava od danas je vanredno i u Opštinama Bojnik i Doljevac, dok je tokom noći i dana bilo potopljenih kuća i dvorišta na području Pirotskog, Jablaničkog i Pčinjskog Okruga.

Zato su u nekim mestima na jugu meštani evakuisani iz svojih kuća.

Specijalistički timovi za spasavanje angažovani na više mesta

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi evakuisali su 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Na teritoriji Nišavskoj upravnog okruga pripadnici Vatrogsno-spasilačke brigade Niš intervenisali su pet puta na crpljenju vode u opštini Svrljig-selo Niševac, opštini Doljevac u selima Orljane i Šarlinac, kao i na intervenciji evakuacije 22 osobe iz ugroženog područja na teritoriji opštine Doljevac.Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga tokom dana pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Vranje vršili su crpljenje vode iz poplavljenih domaćinstava na teritoriji grada Vranja, Gradske opštine Vranjska banja, opština Vladičin Han, Bujanovac i Preševo. Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Vranja uspešno je izvršio evakuaciju četiri dečaka u mestu Bujanovačka banja. Pripadnici VSJ Vranje nastavljaju da obilaze teren na kritičnim lokacijama.

U Topličkom upravnom okrugu, u mestu Žitorađa opština Prokuplje izlila se Jugbogdanovačka reka i potok pri čemu je došlo do plavljenja oko 24 stambena i 43 pomoćna objekta. Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi je tokom dana u reonu sela Badnjevac evakuisao stariju osobu. Takođe, pripadnici VSJ Žitorađa vršili su i crpljenje vode u Domu zdravlja kao i iz dvorišta domaćinstava u selu Jesnica.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Leskovca evakuisali su osam osoba iz mesta Kacabać, Kosančić, Pridvorica, Guberevac i Donji Bunibrod. Takođe, bili su angažovani na crpljenju vode u selu Rudare, Bojnik, Vlasotince i Medveđa. Situacija se na ovoj teritoriji smiruje a pripadnici VSJ Českovac nastaviće obilazak terena.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usled izlivanja reke Nišave, došlo je do plavljenja domaćinstava na opštini Dimitrovgrad i to na području sela Željuša. Pripadnici VSJ Pirot evakuisali su stariju osobu sa ovog područja i pomogli gradskoj upravi u isporuci osnovnih životnih namirnica.

Voda se povlači sa kritičnih mesta u Pirotu

Voda se povlaci sa svih kritičnih mesta u Pirotu, ali je i dalje teško u naseljima Rogoz i Kavak, prenosi RTS.

Kako navodi, i pojedinim ulicama nivo vode je viši i od pola metra.

Poplavljeno je na stotine domaćinstava, a voda je prodrla uglavnom u podrume, garaže i pomoćne prostorije.

Poplave su izazvale bujične vode i potoke jer je za dva dana palo kiše više od 80 litara po metru kvadratnom, a došlo je i do topljenja snega.

Osim pirotskih naselja, poplavljena su domaćinstava u nekoliko sela, a na Staroj planini u selu Rsovci evakuisana je stoka.

Nišava kod Pirota je izašla iz korita, a nizvodno poplavila oranice.

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić rekao je za Tanjug da je dosta lokalnih puteva ugroženo, kao i deo stoke u planinskim selima, dodajući da će se napraviti popis trudnica i male dece koja moraju da prime terapiju, a nisu u mogućnosti da izađu iz kuća.

"Životno ugroženih za sada nema", ističe Colić i apeluje na ljude da budu smireni, strpljivi i da, kaže, ne donose ishitrene odluke, kako ne bi napravili veću štetu od one koja postoji.

Colić kaže da opština od ranih jutarnjih sati radi kao kol centar i da prima veliki broj poziva građana.

"Od jutros su od pola sedam sve raspoložive ekipe javnih preduzeća, komunalaca na terenu, mnogi privatni preduzetnici su stavili mašine na raspolaganje Gradu Pirotu. Polako uspostavljamo normalnu situaciju, a šteta će se tek utvrditi", kaže Colić.

Nekoliko sela u opštini Svrljig bez struje

Ledena kiša koja se zadržala na strujnim kablovima, ostavila je bez struje nekoliko sela u opštini Svrljig i to Labukovo, Niševac, Okolište, Tijovac, Lukovo i Drajinac.

Kako prenosi RTS, ekipe EPS-a izašle su na teren.

Sličan problem meštani svrljiških sela imali su i 2014. godine, kada su od težine snega i ledene kiše popucali kablovi dalekovoda i lokalnih vodova.

Bez struje oko 2.000 potrošača u pet čačanskih sela

Bez struje je trenutno oko 2.000 potrošača u čačanskim selima Mojsinje, Donja Trepča, Mrčajevci, deo Bresnice i Katrga.

Čačanskim monterima stigla je pomoć ekipa iz Kraljeva i očekuje se da kvarovi budu otklonjeni do kraja dana, prenosi RTS.

Usled nestanka struje došlo je do prekida vodosnabdevanja u Mrčajevcima, jer su ispražnjeni rezervoari, a onemogućen je rad pumpi.

Iz gradske uprave navode da će biti potrebno sedam do osam časova od trenutka kada stigne struja da se rezervoari napune.

Zamućena izvorišta u Nišu, moguće isključenja vode

Zbog kiše i snega koji nekoliko dana padaju povećano je zamućenje vode na većini izvorišta kojima Niš snabdeva vodom, a iz JKP Naišus najavljuju da će, ako se zamućenje nastavi, morati da neka od izvorišta isključe.

Kako navodi, to znači da će u večernjim satima bez vode ostati oni koje žive u višim delovima grada sa desne obale reke, kao i u naseljima Ledena Stena, Ratko Jović, Čamurlijski put, kao i žitelji moravskih sela.

Iz niškog vodovoda kažu da je u prošlih 48 sati došlo do povećane mutnoće vode na izvorištima vodovodnog sistema Ljuberada – Niš i izvorišta Studena, prenose Južne vesti.

Kako dodaju, ukoliko se tendencija zamućenja nastavi, niški vodovod biće prinuđen da neke od navedenih izvorišta isključi i privremeno stavi van funkcije, a njihovo ponovno angažovanje zavisiće isključivo od hidroloških prilika.

Ovakva situacija, napominju u vodovodu, može direktno da utiče na količinu vode u niškom vodovodnom sistemu što za posledicu ima ograničenja u redovnom snabdevanju vodom građana.

U tom slučaju, kako dodaju, za korisnike u višim delovima Panteleja biće obezbeđena auto-cisterna za snabdevanje pijaćom vodom od 14 do 18 sati.

JKP "Naišus" pozvao je građane da racionalno koriste vodu iz niškog vodovoda i time osiguraju sistem vodosnabdevanja i izbegavanje većih nestašica vode u Nišu i okolini.

Kako dodaju, nastavlja se stalni nadzorom i neprekidna kontrola vode u laboratorijama.

Iz vodovoda poručuju da će objaviti saopštenje o zamućenju vode i napominju da je voda hemijski i bakteriološki bezbedna za piće u održivom sistemu vodosnabdevanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vanredna situacija u Doljevcu zbog poplava, 16 ljudi evakuisano

Izvor: N1 televizija, 11.Jan.2021

Opština Doljevac proglasila je vanrednu situaciju zbog izlivanja vodotokova na svom području, rekao je za agenciju Beta predsednik opštine Goran Ljubić.

Nastavak na N1 televizija...

Polovina teritorije opštine Doljevac noćas bila POD VODOM, zbog poplava evakuisana 23 meštana iz tri sela (FOTO)

Izvor: Blic, 11.Jan.2021

Zbog izlivanja Jugbogdanovačke reke i nekoliko bujičnih potoka oko 60 kvadratnih kilometara teritorije opštine Doljevac noćas je bilo pod vodom, što je polovina njene ukupne površine, dok su evakuisane 23 osobe iz Šainovca, Šarlinca i Mekiša . U toku noći proglašena je vanredna situacija a...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.