VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA MAKIŠKOM POLJU: Nastavljamo da gradimo - do 2028. godine Beograd će imati NAJMODERNIJI METRO (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2022, 13:22

VUČIĆ OBIŠAO RADOVE NA MAKIŠKOM POLJU: "Nastavljamo da gradimo - do 2028. godine Beograd će imati NAJMODERNIJI METRO" (FOTO/VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na beogradskom metrou tačno u 13 časova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je radove na beogradskom metrou.

Kako je i najavljeno, obilazak je počeo u 13 sati.

Vučić je rekao da mi ne biramo prioritete, i da nismo mi krivi zbog situacije u Ukrajini. On je kazao i da nijedan veliki infrastrukturni projekat nije zaustavljen.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
- Ja znam to zbog para. Ne bih morao da budem upoznat sa svime, ali znam zbog novca. Nisam Ali nisam siguran da ćemo to tako i zadržati. Moravski koridor se gradi, na delu puta od Adrana završeno je više od 70 odsto zemljanih radova - kazao je predsednik.

On kaže da nije zadovoljan Fruškogorskim koridorom, i da deonica Novi  Sad-Ruma mora brže da se radi, i konstatovao je da drugi radovi napreduju dobro.

- Radimo planove i projekte. Uskoro očekujem da sa Evropom potpišemo dogovor za prvu deonicu Đunis-Stalać, prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš, i da brzo krenemo u te radove - kazao je predsednik.

Vučić dodaje da će stopa rasta u celom svetu biti manja, i da veruje kako ćemo i ove godine biti u prvih pet zemalja po stopi rasta.

- Zato moramo da radimo brže. A što se tiče energetike moraće da se radi brže, da se donose strateške odluke. I to će morati instant da se radi, pre zime. Skladišta za gas se ne rade tek tako, već tamo gde su postojala nafta i gas. Iznajmićemo 300-500 miliona skladišnog prostora u Mađarskoj, da bi smestili tamo naš gas - kaže on.

Predsednik dodaje da je to važno zato što mi nemamo kapaciteta da crpimo gas iz skladišta koje imamo, i da nam treba još jedan izvor.

- To je samo što se tiče gasa, da ne pričam samo o problemima sa naftom. A verujte mi da ni razvijenijim zemljama neće biti lakše nego nama. Ja volim stvari da predstavim ozbiljno, ne želim da se cerekam - istakao je on.

Predsednik Vučić, govoreći o najavama da će Zagreb podići optužnicu protiv njega, rekao da su Hrvati ubijali Srbe.

- Nisu Srbi ubijali Hrvate, i proterali ih iz Gline, nego obrnuto. To vam je kad nemate politiku i kad mislite da ratne zločine možete da činite. Ja nisam ubio nikoga, a oni protiv kojih je podignuta optužnica jesu. Žao mi je što vi na N1 to ne vidite, i što vam srpska deca nisu važna. Meni jesu, mnogo važnija od moje političke sudbine - rekao je i dodao da ubistva dece ne smeju proći nekažnjeno.

Vučić je kazao i da zna koliko iznosi račun za struju koji plaća, i da se trudi da štedi na svemu.

- Struja će svakako poskupeti, imamo najjeftiniju poput Gruzije. Moramo gledati celinu, a ne samo iz svog sektora. Najlakše je ministru trgovine da traži povećanje cene, trgovce će zadovoljiti, ali građane neće. Struja će jednog dana poskupeti, a to će biti u onom trenutku kada zauzdamo uvezenu inflaciju. Iako je ona mnogo niža nego što je u nekim zapadnim zemljama - istakao je on.

Predsednik kaže i da rukovodstvo EPS-a nije bilo genijalno, ali da je ono ranije bilo još gore.

- Ovi su bili nesposobni, a oni pre njih su bili em nesposobni, em lopovi. Ja nemam problema da preuzmem odgovornost. Ova zemlja ide u dobrom smeru. I mi moramo biti spremni da prihvatamo svoje pogreške i da radimo na njima - kazao je Vučić.

On dodaje da se nada da će mir prevladati, i da neće više biti napada.

- Što se tiče razgovora sa ambasadorom Hilom on je bio dobar, korektan i otvoren. Ja znam šta misle Amerikanci, oni znaju šta ja mislim, i to je to. Gledamo kako da produbljujemo našu saradnju.

Predsednik Srbije je istakao da zapadnim zemljama danas nije lako da objasne razliku između napada na Ukrajinu i nelegalnu nezavisnost Kosova.

- I zato će upravo biti pritisak što veći, kako bi se pokazalo da to nije isti slučaj. Naravno da je zahtev za članstvo u Savetu Evrope pritisak na nas, ali mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći kako bismo branili naš teritorijalni integritet - ističe on.

Vučić kaže i da je uvek spreman za razgovor i za kompromis, ali da neće pristati na udarce u glavu i bezumne zahteve.

- Poručujem svima u svetu da se dozovu pameti. Vreme brutalnih i horskih pritisaka, ne mogu da kažem da je prošlo, ali rezultati takvih pritisaka nikada nisu bili dobri. Što se tiče Kosovske vojske, ona ne sme da postoji po Rezoluciji 1244. Ali baš njih briga za međunarodno pravo. Oni predstavljaju pretnju po Srbe na KiM. Ali u celini, na srpsku državu, ne predstavljaju nikakvu pretnju - istakao je predsednik.

Vučić kaže da ne može da zna šta će predsednik Putin njega da pita, ali da zna šta će on njega da pita.

- Meni su važne tri stvari. To su količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja gasa. Plus naravno razgovori o svim ostalim pitanjima. Ali ovo je za mene važno. Ja ne znam kako se predsednik Putin priprema za razgovor, ali znam kako se ja pripremam - rekao je predsednik.

Vučić je dodao i da deklaracija koja je potpisana u Tirani nema veze sa sankcijama, već o saradnji u regionu.

- Te deklaracije mogu da budu pravno-političkog karaktera, ili striktno političkog karaktera. A postoje i neke koje nose posledice, i odnose se na sankcije. Postoje nekih 22 ili 23 restriktivne mere protiv Rusije. Mi smo jedina zemlja koja nije glasala ni za jednu jedinu od svih njih - istakao je on.

Predsednik kaže, govoreći o sankcijama, da niko ništa ne krije od naroda, i da ne može da se sakrije ništa od ljudi.

- A što se tiče pritisaka neverovatni su. Ne možete da verujete kakvi su pritisci, do toga da ja ovo nisam video u prethodnih 10 godina. Dok možemo da izdržimo i čuvamo svoju politiku. A kad ne budemo mogli, obratićemo se narodu i reći ćemo kakva je situacija. Mi već 80 dana držimo poziciju kakvu imamo od početka - kazao je Vučić.

On se vratio na sastanak sa ambasadorom Kristoferom Hilom, i ponovio da je to bio korektan razgovor.

- A meni nemojte da stavljate tuđe reči u usta. Vulin je lider jedne političke partije, i on ima svoj stav. Zorana Mihajlović ima svoj stav, potpuno suprotan. Ja sam onaj koji predstavlja zemlju, i tako će biti još pet godina. Do tada, sam ću da biram svoj rečnik, mislim da je on racionalan i ozbiljan. Zato sam ponosan što smo danas ovde, da zemlju guramo napred, da radimo i gradimo, i što mi se čini da ćemo uspeti da sačuvamo i sigurnost, i bezbednost i pristojan život građanima uprkos veoma teškim okolnostima - rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je ovo neuporedivo u odnosu na ono što je viđeno prošli put.

- Važno je da ne kasnimo i da Beograd 2028. godine dobije svoj metro, i da možemo da se pohvalimo ovakvim velikim projektima. Mi imamo mnogo automobila u našem gradu, i moramo da rešimo pritiske koje to stvara u saobraćaju - kazao je on.

Vučić je istakao i da Francuzi rade fantastičan posao i na Aerodromu, i da je to jedan od najboljih ugovora koji je neko mogao da potpiše.

- Zahvalan sam im što su pokazali poštovanje prema Srbiji, i verujem da će tako posvećeno raditi i ovde. Što se tiče kineske kompanije Pauer Čajna i oni rade odlično. Važno je da se završe i radovi na obilaznici oko Beograda. Bilo je problema i kašnjenja, ali sve u svemu očekujem da jedna trasa bude otvorena za mesec dva, a sve do Bubanj potoka do marta - rekao je predsednik.

On kaže da će u narednom periodu obilaziti više ovakvih projekata, kako bi podstakao ljude da užurbano rade.

- To nam je važno da održimo rast BDP-a. Ne možemo da se prepustimo stihiji i lošim vestima, već da nastavimo da radimo još jače. Da ostanemo privlačni, koliko smo bili zbog Fajnal Fora prethodnih dana. Moramo da ukažemo ljudima koliko uspevamo da radimo i gradimo i pored nepovoljne situacije - kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da će metro povezati i Novi Beograd, i Banjicu, centar grada, Mirijevo...

- To će biti ogromna pomoć u regulisanju saobraćajnih problema, i daće ogroman doprinos napretku srpske ekonomije. Obilaziću sve puteve u Srbiji, da vidimo kako idu radovi. Svakoga dana, kada vidite mašine i kranove u gradu, oni donose više novca i veće plate za sve naše ljude - kazao je Vučić.

Ambasador Francuske Pjer Košar rekao je da je ponosan što francuske kompanije rade na ovom projektu, i da one imaju izuzetno iskustvo sa ovakvim radovima.

- One su takođe posvećene da ispoštuju sve zakone i ekološka pravila. Mi se radujemo napretku ovog važnog projekta - kratko je poručio Košar.

Otpravnik poslova kineske ambasade Tien Išu je rekao da mu je veoma drago što je predsednik Vučić posetio gradilište.

- Mislim da je ovo jedan veoma značajan i vitalan projekat za Beograd i Srbiju. Nama je čast što imao udeo u izgradnji tog projekta, i mislim da je to jedna sjajna prilika da sa našim srpskim domaćinima i francuskim partnerima možemo zajedno da uradimo sve projekte - rekao je Išu, i dodao da se raduje daljem razvoju Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali je predsednika izvestio da radovi napreduju ispred plana, i da se planira otvaranje celog Makiškog polja za izgradnju i razvoj.

- Očekujemo u septembru ili oktobru ugovor za gradnju samog depoa - kazao je ministar finansija.

Predsednik Vučić je na početku obilaska istakao da je mnogo veći prostor nego što je to bio slučaj ranije, te da je površina ogromna.

- Vrednost ovih radova 71,9 hektara iznosi 57 miliona evra - rekao je Siniša Mali.

- Ovo je najznačajniji projekat za Srbiju - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao značaj ove izgradnje.

- Cilj nam je da ostvarimo konekciju s putevima, koju ni jedan drugi grad u ovom delu Evrope nema - naglasio je predsednik.

Predsednik kaže da je naše da se spremimo za sve što nas čeka, pošto je nemoguće predvideti šta će se dešavati narednih meseci, po pitanju krize izazvane ruskom operacijom u Ukrajini.

Vučić se obratio i ambasadoru Pjeru Košaru, i poručio mu da se nada da će Srbija i dalje imati podršku Francuske tokom radova na metrou.

Vršilac dužnosti ambasadora NR Kine, čije kompanije takođe učestvuju u projektu, rekao je da saradnja teče odlično i da zahvaljujući tome radovi teku nesmetano.

Ministar Mali je predsednika izvestio da je u prvoj fazi ostalo samo 40 parcela za eksproprijaciju, i da sve ide ispred plana.

- Ima još mnogo mnogo posla. Vidite sada i ovde, kada smo bili zimus, ovo je sada drugo mesto potpuno. Ali mnogo toga još moramo da radimo. Ne smemo da zaustavljamo ove radove, uprkos teškoj situaciji u Evropi. Naši napori su ogromni, kako bismo gurali ove velike projekte - kazao je Vučić.

Tokom razgledanja mape linija, predsednik Vučić je rekao da bi najbolje bilo da se plan koriguje kako bi se jedna linija metroa povezala sa stanicom Prokop.

- Da ne napravimo grešku danas, već da suštinski rešimo saobraćajne probleme u Beogradu. Vama se čini da je to daleko, a kraj radova je za samo 5 ili 6 godina.

Vučića su kineski radnici zatim pozdravili sa "Dobar dan", a on njih sa "Nihao". 

- Da li je sve u redu - pitao je Vučić Kineze, a oni su odgovorili potvrdno, i kroz smeh prokomentarisali da ih predsednik Srbije često posećuje.

Ministar Mali je istakao da je metro samo početak razvoja ovog dela grada, koji će otvoriti neverovatne mogućnosti.

- I Mirijevo će imati dramatičan rast. To će biti neverovatno za taj kraj - dodao je ministar.

U obilazak radova stigli su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar građevine Tomislav Momirović, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom.

Na Instagram profilu buducnostsrbijeav objavljena je fotografija sa početka ovog važnog sastanka.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Odmah povezati metro sa železničkom stanicom Prokop

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas tokom obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makišu da se ubrzaju radovi na tom infrastrukturonom projektu, kao i da se metro poveže sa železničkom stanicom Beograd centar u Prokopu...Vučić je istakao tokom obilaska radova da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.