Vučić: Odmah povezati metro sa železničkom stanicom Prokop

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 13:23

Vučić: Odmah povezati metro sa železničkom stanicom Prokop

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas tokom obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makišu da se ubrzaju radovi na tom infrastrukturonom projektu, kao i da se metro poveže sa železničkom stanicom Beograd centar u Prokopu.

Vučić je istakao tokom obilaska radova da je veoma važno da kada neko putuje metroom može da lako pređe na brzu prugu u stanici Prokop i da je zato važno da se odmah, u startu, se poveže metro sa prugom Beograd - Novi Sad.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ministar finansija Siniša Mali je rekao da će treća linija metroa ići preko Prokopa, a Vučić predložio da probaju da nađu rešenje da metro bude odmah spojen sa železničkom stanicom u Prokopu.

Momirović je rekao da već postoje tri rešenja za to i da se radi na tome.

Vučić mu je poručio da požure sa tim pošto će Beograd dobiti prvu liniju metro već za pet godina i da je važno da se sada ne napravi greška, pa da se posle ispravlja, već da se odmah suštinski reše saobraćajnice problemi u Beogradu.

Predsednik je rekao, obraćajući se ministru građevinarstva Tomislavu Momiroviću, da se što više angažuje na realizaciji infrastrukturnih projekata, kako bi zemlja mogao da se nastavi rast zemlje i napredak srpske ekonomije.

Ministar finansija Mali je primetio da uprkos aktuelnoj situaciji u Evropi i svetu nijedan infrastrukturni projekat u Srbiji nije obustavljen.

Predsednik je poručio kineskim izvođačima radova da se drže predviđene dinamike radova i ne kasne, a ako mogu i da ih ubrzaju.

On je zahvalio francuskim i kineskim partnerima na projektu, ali i domaćim kompanijama, koje su u značajnoj meri angažovane kao podizvođači, te radnicima koji su svakodnevno na gradilištu.

"U poređenju sa onim što je bilo kada smo poslednju put bili ovde, ovo je neuporedivo. Zadovoljan sam što brzo napreduju radovi, ispred smo vremena i rokova", rekao je Vučić.

Ukazao je da je važno da nema kašnjenja, i da Beograd najkasnije 2028. godine dobije svoj metro, da se pokaže da spadamo u red najmodernijih gradova, sa najmodernijim metroom, najrazvijenijim saobraćajem...

"Moramo da imamo metro, i zbog broja ljudi i zbog broja automobila. Potrebno je tražiti alternativna rešenja, a bez metroa, voza, bez brze pruge Beograd - Novi Sad, teško da bismo izdržali pritisak", ukazao je predsednik.

Vučić je naveo da je izgradnja metroa "fantastičan projekat", na kojem se radi vredno i marljivo, dodajući da će obilaziti radove i češće, kako bi podstakao ljude da nastave da rade, zato što je to od ogromnog značaja.

"To je od prioritetnog značaja, za rast BDP-a, rast ekonomije, upošljavanje ljudi... da se ne prepustimo stihiji, lošim vestima, već da radimo, da pokušamo da se izvučemo sa najmanje štete, da posao obavimo, da zemlju gradimo", rekao je Vučić.

Ukazao je da je važno da se vredno radi na velikom poslu na izgradnji metroa, jer to pokazuje da zemlja uspeva da gradi pod ovako nepovoljnim okolnostima.

Podsetio je da će sve tri linije metroa povezati grad, Novi Beograd, Voždovac, Zvezdaru, Čukaricu, Savski venac, Stari grad...,i biće pomoć u regulisanju saobraćajnih problema.

Francuskim partnerima je posebno zahvalio i na ulaganjima u beogradski aerodrom, dodajući da je Vansi investirao ogromnan novac u radove na aerodromu, u jeku korona virusa, kad je bilo najteže, a upravo to je, kaže, doprinosilo rastu BDP-a.

Dodao je da je ugovor sa Vansijem jedan od najboljih koje je neko mogao da potpiše, a francuski partner je ispunio sve ugovorne obaveze i pokazao poštovanje prema Srbiji.

Takođe, zahvalio je i kompaniji "Power Ćina", koja svoj posao radi dobro na metrou, podsećajući da oni rade i na projektu obilaznice oko Beograda, koji je takođe važan infrastrukturni projekat.

"Da tih 4,5 kilometara bude otvoreno u narednih mesec, dva, a do marta da bude završeno sve, to će biti veliko rasterećenje za Beograd", rekao je Vučić i dodao da onda ostaje da se vidi kako da se pronađu sredstava za most preko Dunava kod Vinče, kao bi se napravio ceo prsten oko Beograda.

Vučić je najavio i da će narednih dana obilazaiti radove na različitim projektima, Moravskom, "Braničevskom", da vidi kako se radi, da li radnici koriste dobro vreme, jer to doprinosi razvoju ekonomije, veće plate, dodatni napredak za Srbiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.