Usvojena Uredba o upotrebi pepela u građevinarstvu

Izvor: Studio B, 25.Jun.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojena Uredba o upotrebi pepela u građevinarstvu

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o upotrebi pepela u građevinarstvu i izgradnji puteva u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Uredba o tehničkim i drugim zahtevima za pepeo, kao građevinski materijal namenjen za upotrebu u izgradnji, rekonstrukciji, sanaciji i održavanju infrastrukturnih objekata javne namene usvojena je na predlog ovog ministarstva.

Uredbom se bliže propisuju uslovi za korišćenje pepela kao građevinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << materijala i u Srbiji budući da takva praksa u zemljama SAD i Evropske unije postoji više od 50 godina, navodi se u saopštenju.

Pepeo dobijen iz termoelektrana i drugih termoenergetskih postrojenja može se koristiti za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i održavanje infrastrukturnih objekata javne namene uz procenu da su uštede sa ovim materijalom između 30 i 80 odsto u troškovima izgradnje puteva u poređenju sa korišćenjem standardnih građevinskih materijala (kamen, pesak, šljunak i sl.).

Pepeo se koristi kao sirovina za proizvodnju cementa, kao dodatak za beton, u izgradnji puteva, kao agregat, pri izgradnji nasipa, nosećih slojeva kolovoznih konstrukcija, za stabilizaciju tla, za poboljšanje mehaničkih svojstava a može se koristiti i pri izgradnji donjih strojeva železničkih pruga.

JP Elektroprivreda Srbije“, na čijim deponijama se trenutno nalazi preko 200 miliona tona pepela, zakonski će se obavezati kroz uredbu o primeni pepela da zbog javnog interesa ustupa besplatno pepeo sa svojih deponija za korišćenje u građevinarstvu i putogradnji. Uredba stupa na snagu osam dana od usvajanja, navodi se u saopštenju ministarstva.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.