Udovički oduševljena: To je najnaprednija opština

Izvor: B92, 07.Apr.2016, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički oduševljena: To je najnaprednija opština

Aranđelovac -- Javna uprava mora da prestane da traži informacije od građana koje ima u svojim evidencijama, kaže ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički.

Kako predviđa Zakon o opštem upravnom postupku (ZOUP), u roku od tri meseca od usvajanja zakona uprava mora da prestane da traži te informacije od građana, izjavila je Kori Udovički.

"Ja to uvek plastično ilustrujem - nećete dolaziti na produžavanje lične karte, a još morate >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da donosite krštenicu da se vidi da ste se rodili", rekla je Kori Udovički novinarima prilikom posete opštini Aranđelovac.

Ona je istakla da je suština u tome da se pripremi i kapacitet ministarstva i razumevanje kako najbolje da se podstakne i obezbedi da se usvojeni zakoni istinski sprovedu, u potpunosti, a pre svega Zakon o opštem upravnom postupku.

"Taj zakon zaista ima nameru da promeni odnos između građana i države. Država ne treba da bude kontrolor građana, a pogotovo ne da uprava štiti državu od građana, a naročito privrednika i poslodavaca, što je naročito često prepreka u razvoju, već treba da se razvije partnerski odnos i na tom putu, prvi korak koji ZOUP uspostavlja je da u roku od tri meseca od usvajanja zakona, uprava mora da prestane od građana da traži informacije koje zapavo ima u sopstvenim evidencijama", rekla je ministarka Udovički.

Dodala je da uprava ima te informacije, ali i podvukla da neće biti mali izazov prevesti ceo sistem uprave na taj drugačiji način rada i da je upravo o tome razgovarala s rukovodstvom opštine.

"Aranđelovac je prepoznat kao dobra opština, već u postupanju prema građanima pokazali su i volju i kapacitet da izlaze u susret, da se partnerski ponašaju, smanje proceduru i opterećenje prema građanima. Želimo da oni pokažu i put ka prelasku na potupnu razmenu podataka u službene evidencije", rekla je potpredsednica vlade.

Kori Udovički je posetila Uslužni centar opštine, kako bi videla procedure i na koji način se lokalna samouprava ophodi prema građanima i privrednicima koji žele da investiraju.

"Bila sam impresionirana uslužnim centrom opštine Aranđelovac i kvalifikovanošcu zaposlenih, oseti se posvećenost, vidi se da ljudi vladaju temom. Ministarstvo je sastavilo upitnik, ocekujemo odgovore sledeće nedelje i onda hemo mohi finije da razlikujemo i da merimo stepen spremnosti, ali kao što smo očekivali, Aranđelovac je među najnaprednijim opštinama i očekujemo da razvijemo saradnju i da oni pokazuju put drugima", naglasila je ministarka Udovički.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović istakao je da njegova opština dobro sarađuje s Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, te da je s ministarkom razgovarao o problemima sakojima se građani najčešće suočavaju i o budućoj saradnji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.