Udovički: Broj zaposlenih u javnoj upravi kao 2001. ili niži

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Okt.2015, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Broj zaposlenih u javnoj upravi kao 2001. ili niži

BEOGRAD - Zakon o platama naći će se sledeće nedelje u javnoj raspravi, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički. Broj zaposlenih u javnoj upravi za godinu i po dana smanjen za 17.000, a posle racionalizacije broj zaposlenih će biti na nivou iz 2001. godine ili niži, poručila ministarka.

Udovički je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, istakla da će taj zakon uvesti red u javnoj upravi i urediti plate za oko 500.000 zaposlenih. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << njenim rečima Zakon je bio spreman još u julu, ali je posle konsultacija na Vladi, odlučeno da je potreban duži rok za realizaciju tog "preambicioznog" posla kako se ne bi ugrozio njegov kvalitet.

"Nije bilo realno da odradimo sve odjednom do kraja godine. Sledeće nedelje šaljemo na javnu raspravu Zakon o platama koji postavlja osnove principe i rešava probleme zbog kojih plate nisu dovoljno uporedive i zbog kojih sistem plata nije upravljiv", rekla je Udovički.

Da bi zaživeo, objasnila je ministarka, potrebno je da se izmeni niz zakona i podzakonskih akata, poput Zakona o finansiranju. Ministarstvo će, kako je dodala, odmah krenuti i u izradu Zakona o platama u javnim službama. Ona je istakla daje odrađen ogroman posao kada je reč o katalogu radnih mesta koji se već nalaze na javnom uvidu na sajtu Minsitarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"Ti katalozi će omogućiti da poredimo različite poslove", rekla je Udovički i dodala da će katalog smanjiti broj radnih mesta sa 1.500 na 500.

Objašnjenje ministarke za zapošljavanje 9.000 ljudiKori Udovički je rekla da je podatak o davanju saglasnosti za zapošljavanje 9.000 novih radnika pogrešno interpretiran.

"Komisija je izdala dozvole, ali to ne znači da su se ti ljudi i zaposlili", kazala je Udovički.

Kako je objasnila, krajem 2013. godine bilo je 780.000 zaposlenih u javnom sektoru, od kojih 2,7 odsto godišnje ode u penziju. Praksa je da se zapošljava petina tog odliva, odnosno da se zaposli po jedna osoba na svakog petog koji se penzioniše, rekla je Udovički, i time odgovorila na pitanje otkud saglasnost za zapošljavanje 9.000 novih radnika. Prema njenim rečima taj broj dozvola odnosi se na period od godinu i po dana i odnosi se na ceo javni sektor koji uključuje i javna preduzeća.

"Kako možete da kažete da smo džaba krečili? Kada se završi cela racionalizacija, broj zaposlenih u javnoj upravi biće na nivou iz 2001. ili niže", zaključila je Udovički.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.