Nema penzija bez odluke vlade

Izvor: Politika, 09.Okt.2015, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema penzija bez odluke vlade

U starosnu penziju odlaziće se samo s onih radnih mesta koja neće ugroziti dalje izvršavanje poslova, kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave zauzelo je juče stav da se svim zaposlenima u javnom sektoru, koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju, ponudi sporazum o nastavku radnog odnosa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << do donošenja akta kojim se utvrđuje maksimalan broj zaposlenih.

Sa stavom ovog resora upoznata su sva ministarstva, pa zaposlenima treba ponuditi sporazum o nastavku radnog odnosa za onaj vremenski period u kome će organizacioni oblik nakon donošenja ovog akta moći da sagleda potrebe obavljanja svih funkcija u novoj organizaciji.

Upitani šta to konkretno znači, u resornom ministarstvu za „Politiku” objašnjavaju, da na ovaj način hoće da pomognu onima koji su stekli uslov za penziju da ne moraju do 12. oktobra, kada bi novi zakon o maksimalnom broju zaposlenih trebalo da počne da se primenjuje, da iskoriste godišnje odmore ili slobodne dane.

Njihovi nadležni ne mogu pre vremena da ih šalju u penziju, već tek posle donošenja akta koji još nije donet, a koji treba da precizira koji je to maksimalan broj zaposlenih u državnoj upravi.  Ministarstvo za državnu upravu je dalo mišljenje, ali se čeka stav Ministarstva finansija. Tek tada će se taj akt usvajati na vladi, objašnjavaju u resornom ministarstvu.

Izuzetno, kako se navodi u saopštenju, ako je i bez akta o maksimalnom broju, u skladu sa planiranom racionalizacijom moguće sagledati poslove koji će se izmenom sistematizacije ukinuti, ili na njima smanjiti broj izvršilaca, može se raskinuti radni odnos, ako se time neće onemogućiti ili umanjiti izvršavanje poslova.

Pri takvom postupanju naročito se mora voditi računa da se raskidom radnog odnosa postižu efekti racionalizacije broja zaposlenih i da se isti moraju odraziti u aktima o sistematizaciji koji će biti predmet provere i davanja saglasnosti u skladu sa zakonom.

Ministarstvo se odlučilo za ovakav potez, jer Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru stupa na snagu 12. oktobra, a član 20. je propisao da zaposlenom prestaje radni odnos kada navrši godine života i staž osiguranja koji su propisani zakonom za odlazak u starosnu penziju.

Izuzetno, radni odnos zaposlenog neće prestati ako se poslodavac i zaposleni sporazumeju o nastavku radnog odnosa i dužini njegovog trajanja, a najduže do navršenja 65 godina života i najmanje 15 godina staža, radi obezbeđivanje stručnog i kontinuiranog obavljanja posla.

Penzionisanje u slučajevima kada se organizacija posla ne menja, ali upražnjeno mesto može biti popunjeno raspoređivanjem postojećih zaposlenih, a ukidanjem i smanjenjem izvršilaca na drugim poslovima, bilo bi u skladu sa ciljevima zakona i opravdano je da se racionalizacija u ovakvim situacijama sprovodi kroz raskid radnog odnosa zaposlenih koji ispunjavaju uslove za penziju.

Penzionisanje dolazi u obzir i u slučajevima kada se organizacija posla menja i ukidaju se radna mesta ili smanjuje broj izvršilaca na poslovima na kojima rade zaposleni koji ispunjavaju uslove za starosnu penziju, zaključuje se u saopštenju.

J. Petrović-Stojanović

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.