U proizvodnji zdrave hrane zajedno Kanada i Srbija

Izvor: Blic, 07.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U proizvodnji zdrave hrane zajedno Kanada i Srbija

Na nedavnom sajmu zdrave hrane u Nirnbergu, jednom od najvećih te vrste na svetu, Kanada i Srbija su uspostavile prve kontakte koji imaju za cilj partnerske odnose u toj oblasti. Obe zemlje su ispoljile interes da spremnost za saradnju primene i u određenim poduhvatima. Tako se može očekivati poseta u budućnosti kanadske privredne delegacije.

Pošto je Kanada jedan od pionira u proizvodnji zdrave hrane a Srbija ima izvore za nju, pruža se velika prilika da u grani privrede, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja svuda u svetu beleži postojano visoki rast, na najbolji način iskoristimo svoje komparativne prednosti.

Prednosti Kanade su, kako ističe Đurđevka Ćeramilac, učesnik sajma u Nirnbergu i direktor Odeljenja za ekonomiju u Kanadskoj ambasadi, raznovrsno zemljište, što je u kombinaciji sa hladnom klimom čini idealnim proizvođačem organske hrane.

- Opredeljenost dve zemlje da kroz međusobnu saradnju unaprede proizvodnju zdrave hrane potpuno je shvatljiva kada se zna da se godišnje u celom svetu proda takozvanih organskih proizvoda u vrednosti od 28 milijardi dolara, a da svake godine njihov promet raste za novih pet milijardi. Sama Kanada je, najzad, samo u poslednjoj deceniji udvostručila proizvodnju - ističe Đurđevka Ćeremilac.

Zakonodavsto Kanade uz to pruža pouzdano jemstvo za kvalitet jer je usaglašeno sa vrlo strogim domaćim propisima, ali i zahtevnim međunarodnim normama. Kanadsku ponudu organske hrane čini široki izbor prehrambenih proizvoda od kojih su na naročito dobrom glasu organske žitarice. U ponudi su prisutni i neki sasvim egzotični i tipično kanadski proizvodi, kao što je meso prerijskih bizona i nadaleko čuven sirup od javora.

Imajući u vidu prirodne resurse, srpska ponuda organske hrane, koja je na sajmu u Nirnbergu predstavljena svežim pečurkama, smrznutim voćem, džemom, sokovima, suncokretovim uljem, sirćetom od divlje jabuke i žitom, mogla bi da bude i raznovrsnija i veća.

Garant za uspeh na tržištu

Jedno od objašnjenja tako brzog prodora na tržiše sadržana je u činjenici da organska hrana ne sadrži genetski modifikovane organizme i da je proizvedena bez hemijskog veštačkog đubriva, sintetičkih pesticida, hormona i antibiotika i bez veštačkog zračenja. Ova vrsta hrane ima sve veći udeo u trgovinskoj ponudi, pre svega u Severnoj Americi, državama Evropske unije i Japanu, ali i na novim tržištima kakva su Brazil, Rusija, Indija, Kina i Meksiko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.