Tužilaštvo stalo na stranu građanina zaduženog u švajcarcima

Izvor: N1 televizija, 30.Nov.2016, 20:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo stalo na stranu građanina zaduženog u švajcarcima

Po prvi put, u jedan sudski spor tužilaštvo se uključilo na strani tužioca, i to korisnika kredita u švajcarcima. Reč je o tužbi za ništavost ugovora o tom zajmu, protiv jedne od banaka. Da li bi taj slučaj mogao da preraste u pravilo što bi dalo nadu korisnicima problematičnih kredita da će uspeti da dokažu štetnost tih ugovora?

Istorijski trenutak za 20 hiljada građana Srbije koji imaju kredite u švajcarcima. Kako kažu u udruženju "Efektiva", tužilaštvo se >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << priključuje sporu na strani korisnika zajma.

"Traži se utvrđivanje ništavosti ugovora zbog faktički neodredivosti ugovorne obaveze i zbog toga što su ovi kredtiti suprotni javnom poretku. Oni su već 2012. zabranjeni za dalju eksploataciju, ali građani koji su se zadužili do tog trenutka u toj valuti oni su ostali sa tim teretom", kaže Dajan Gavrilovič iz "Efektive".

Rate za kredite u švajcarcima su se udvostručile zbog promenljivog kursa franka, a banke nisu želele da omoguće vraćanje tih zajmova u normalnim uslovima. Time je po proceni tužilaštva, ugrožen javni interes.

"Dakle svuda gde se utvrđeno da se krši javni interes tužilaštvo ima pravo da reaguje i na svu sreću tužilac je ovde odreagovao. To znači da je država prepoznala da mora da zaštiti interes slabije strane, potrošača", kaže iz Republičke unije potrošača Denis Perinčić.

Poravnanje računa

Ako se utvrdi ništavost ugovora između klijenta i banke, to će omogućiti poravnanje računa. Izračunaće se koliko je klijent dobio novca, a koliko je otplatio, jer su pored glavnice i kamate klijenti plaćali i kursne razlike. Nezakonito povećanje troškova kredita predmet je i zajedničke tužbe u Hrvatskoj, a reč o zajmovima u evrima.

"Prijavili smo osam banaka zbog nezakonitog određivanja parametara u velikom broju kredita sa promenljivom kamatnom stopom i očekujemo da se državno tužilaštvo što pre oglasi", kaže Goran Aleksić iz udruženja "Franak".

Prema rečima predstaavnika hrvatskog udruženja dužnicima bi trebalo da bude vraćeno preko 13 hiljada evra preplaćenih kamata.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Istorijski trenutak za građane Srbije zadužene u švajcarcima

Izvor: N1 televizija, 30.Nov.2016

Po prvi put, u jedan sudski spor tužilaštvo se uključilo na strani tužioca, i to korisnika kredita u švajcarcima. Reč je o tužbi za ništavost ugovora o tom zajmu, protiv jedne od banaka. Da li bi taj slučaj mogao da preraste u pravilo što bi dalo nadu korisnicima problematičnih kredita da...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.