Turistička poseta neizvesna zbog ekonomske krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Maj.2009, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turistička poseta neizvesna zbog ekonomske krize

UŽICE - Za turističku privredu Srbije, u ovoj godini bio bi veliki uspeh ukoliko bi, u uslovima ekonomske krize, održala prošlogodišnji nivo posete domaćih i stranih gostiju, kada je ostvarila devizni priliv od oko 930 miliona dolara, izjavio je Tanjugu državni sekretar za turizam Goran Petković.

"U prva dva meseca u Srbiji je zabeležen značajan pad turističke aktivnosti, posebno u velikim gradovima, dok su planinska i banjska turistička mesta održala nivo turističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << aktivnosti na nivou prošle godine", rekao je Petković.

On je naglasio da se od marta beleži bolja poseta, što bi uz dodatne napore i podsticajne mere mogao da bude nagoveštaj da ćemo održati nivo turističke aktivnosti iz 2008.

Jedna od podsticajnih mera za turističku privredu, prema rečima Petkovića, je prošlonedeljna odluka Vlade Srbije da se turistički aranžmani u domaćim destinacijama uvrste u potrošačke kredite sa subvencionisanim kamatnim stopama od 4,5 odsto.

"Na taj način se upošljava domaća turistička privreda, kao i domaća proizvodnja koja servisira turizam", rekao je Petković, govoreći u petak na otvaranju manifestacije "Podrška malim i srednjim preduzećima u regionima Srbije" .

Petković je istakao da je dobrom kreditnom politikom proteklih godina u Srbiji sagrađen veći broj porodičnih hotela, kao i drugih turističkih sadržaja.

"Tražimo dobre preduzetničke ideje u turizmu koje bismo finansirali i u ovoj godini' rekao je Petković, uz podsećanje da pored kredita za mala i srednja preduzeća iz Fonda za razvoj postoji i specijalizovana linija kredita koji su namenjeni samo ugostiteljstvu i turizmu, na pet godina sa kamatnom stopom od jedan odsto.

On je dodao da se najveće težište pri tome stavlja na smeštajne kapacitete u prioritetnim turističkim destinacijama kao što su Zlatibor, Tara, Zlatar, Golija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.